Gydytoja paaiškino, kodėl pavalgius norisi saldumynų  ()

Priežasčių, kodėl po pagrindinio valgio atsiranda apetitas saldumynams, yra keletas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirma, tai gali būti dėl gliukozės trūkumo kraujyje, kuris atsiranda dėl ilgo pertraukos tarp valgymų arba dėl mažo glikemijos indekso maisto vartojimo. Gliukozė yra pagrindinis smegenų ir raumenų energijos šaltinis, todėl jos lygiui nukritus, jaučiame alkį ir norą suvalgyti ką nors saldaus, kad jį greitai atstatytume.

Antra, tai gali būti dėl psichologinių veiksnių, tokių kaip stresas, nuovargis, nuobodulys ar atlygis. Saldumynai skatina laimės hormonų endorfinų ir serotonino gamybą, kurie padeda atsipalaiduoti, pakelti nuotaiką ir mėgautis gyvenimu. Daugelis žmonių įgyja įprotį pavalgę pasilepinti kažkuo saldžiu, kad galėtų apdovanoti save už atliktą darbą arba susidoroti su neigiamomis emocijomis.

Trečia, tai gali būti dėl aplinkos poveikio ir socialinių normų. Mūsų visuomenėje įprasta po pagrindinio patiekalo patiekti desertą, taip pat vaišinti svečius saldumynais. Matome saldžių produktų reklamas, kurios sužadina mūsų apetitą ir norą juos pirkti. Taip pat mėgdžiojame kitų žmonių, kurie valgo saldumynus po valgio ar dienos metu, elgesį.

Gydytoja Trisha Pasricha teigia, kad alkio ir sotumo jausmą daugiausia reguliuoja hormonai. Kartais potraukis maistui gali atsirasti net tada, kai žmogus jaučiasi visiškai sotus. Norint sumažinti norą valgyti saldumynus, gydytoja pataria patiekalus paįvairinti – išbandyti naujus skonius ir tekstūras. Taip pat naudinga susikurti naujus įpročius pavalgius.

 

„Viena teorija apie tai, kodėl mes trokštame saldumynų net tada, kai esame sotūs sako, kad tai vadinama specifiniu jusliniu sotumu. Mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su mūsų mitybos poreikiais subalansuotai mitybai, tačiau tai taip pat padeda paaiškinti, kodėl dažnai turime vietos desertui. Jei pagrindinis patiekalas įvairesnis, valgio pabaigoje galime nepajusti, kad ko nors trūktų“, – pažymėjo T. Pasricha.

 

Be to, žmonės įpranta valgyti tam tikrus maisto produktus tam tikrose situacijose. Taigi po pietų daugelis įpratę išgerti kavos ar suvalgyti ką nors saldaus. Taip išsiskiria hormonas dopaminas, dėl kurio jaučiamės gerai. Svarbu atsiminti, kad saikingai valgyti saldumynus dažniausiai nėra problema.

Tačiau jei kyla problemų kontroliuojant saldumynų vartojimą, tai gali lemti perteklinį kalorijų kiekį ir padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, galima pakenkti sveikatai, todėl svarbu palaikyti subalansuotą mitybą ir saikingai vartoti saldumynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()