„Apsinešęs aš geriau dirbu“. Bet ar tikrai? Pirmasis tokio tipo tyrimas atskleidžia tikrąjį LSD mikrodozavimo efektą  ()

Galiausiai turime įrodymų, kaip psichodeliniai narkotikai veikia mūsų smegenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką buvo girdima nuomonių, kad LSD narkotikas padeda susidoroti su dideliu stresu ir geriau atlikti reikalingus darbus, o dabar moksliniame žurnale „PLOS ONE“ paskelbtame tyrime įrodyta, kad mikrodozė LSD narkotiko mažina depresijos simptomus, stresą ir didina dėmesio sutelkimą bei neurotizmą.

Tyrimas, kuriame buvo atlikti du atskiri eksperimentai, yra pirmasis toks, griežtai tyrinėjęs LSD poveikį žmonių nuotaikoms ir produktyvumui.

„Per pastaruosius keletą metų pastebimas didelis žiniasklaidos dėmesys mikrodozavimui“, - „PsyPost“ teigė šį tyrimą atlikęs mokslininkas Vince’as Polito. „Internete yra tūkstančiai istorijų ir asmeninių paskyrų, kuriose aprašoma įvairi nauda, susijusi su mikrodozavimu. Tačiau yra labai mažai mokslinių įrodymų šia tema. Norėjome sužinoti ar šie teiginiai yra pagrįsti, ar mikrodozavimo poveikis yra realus, ar čia veikia placebo efektas.“

Viename eksperimente dalyvavo 63 žmonės ir jie buvo įvairiai testuojami. Šešias savaites jie vartojo mikrodozes LSD medžiagos ir buvo stebima jų nuotaika, dėmesingumas, energijos pokytis.

Antrajame eksperimente buvo išmatuoti išankstiniai 263-ųjų žmonių įsitikinimai ir lūkesčiai, susiję su mikrodozavimu.

Pasirodo, kad antrojo eksperimento dalyvių lūkesčiai neatitiko pirmojo eksperimento metu gautų rezultatų. Žmonės yra linkę manyti, kad mikrodozavimas turėtų suteikti plataus masto, emociškai ir net dvasiškai pakylėjantį efektą. Priešingai nei šie lūkesčiai, žmonių atsakymai į psichodelinės medžiagos daromą poveikį buvo gana subtilūs.

Tad tie žmonės, kurie vartojo mikrodozes LSD, gebėjo šiek tiek geriau sutelkti dėmesį ir jautė šiek tiek mažesnį stresą. Tačiau jie tikrai nepatyrė „kažkokių įspūdingų proto kelionių“.

Šis tyrimas rodo, kad, nepaisant, o galbūt būtent dėl to sukelto, neva, ypatingai teigiamo mikrodozavimo poveikio, mes iki šiol netinkamai jį vertinome ir tiek mažai žinojome apie tikrąjį jo poveikį. Mokslininkas teks atlikti ir daugiau tokių tyrimų, kad dar geriau išsiaiškintų psichodelinių medžiagų mikrodozavimo poveikį ir paneigtų visuomenėje vyraujančius mitus.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „PLOS ONE“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(60)
(6)
(54)

Komentarai ()