Mokslininkai pateikė analizę, kurie narkotikai yra pavojingiausi: naujas žvilgsnis į kanapes ir alkoholį  (9)

2017 metų Globalus narkotikų tyrimas (angl. Global Drugs Survey, GDS), atliktas su šimtais tūkstančių žmonių visame pasaulyje pateikė pramoginiais tikslais naudojamų narkotikų reitingą pagal tai, kiek dažnai juos vartojantys būna priversti kreiptis į ligonines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, „stebuklingi grybukai“ lemia mažiausiai apsilankymų greitosios pagalbos skyriuose, antroje vietoje – kanapės, o kokainas ir LSD patenka į trečią vietą.

Tuo tarpu kitame reitingo gale – metamfetaminas, sintetinė kanapė ir alkoholis. Tai – pavojingiausi narkotikai.

Į patį reitingo vidurį patenka MDMA (ecstasy) ir amfetaminai.

Tyrimas atliktas apklausus 115 523 žmones iš 50 šalių. Beveik 10 000 teigė per paskutinius metus bandę „stebuklinguosius grybukus, bet tik 0,2 proc. iš jų prireikė keliauti į ligoninę.

Tai – mažiausias procentas visame tyrime, bet mokslininkai atkreipia dėmesį, kad nėra tokių narkotikų, kurie būtų visiškai nekalti ir nežalingi – su visais yra susijusios rizikos, ir ne vien tos, kurios galiausiai atveda į ligoninę.

„Grybukų“ maišymas su alkoholiu, ir viso to vartojimas nepažįstamoje aplinkoje padidina žalos riziką“, – teigia priklausomybių psichiatras Adamas Winstockas.

Pasak jo, dažniausios priežastys, „grybukų“ vartotojus nuvarančios į ligoninę – atsitiktiniai susižeidimai, panika, trumpalaikis sumišimas, dezorientacija ir baimė prarasti protą.

Bendras sąrašas atrodo taip:

  • Grybai: 0.2%
  • Kanapė: 0.6%
  • LSD: 1.0%
  • Kokainas: 1.0%
  • Amfetaminas: 1.1%
  • MDMA (ecstasy): 1.2%
  • Alkoholis: 1.3%
  • Sintetinė kanapė: 3.2%
  • Metamfetaminas: 4.8%

Lyčių atžvilgiu skaičiai buvo suapvalinti, bet dauguma atvejų pastebėta, kad didesnė rizika iškyla moterims.

Nuo 1999 m. kasmet atliekamo Globalaus Narkotikų tyrimo tikslas – „narkotikų vartojimą padaryti saugesniu nepriklausomai nuo jų teisinio statuso“. Ši iniciatyva siekia apie potencialius vartojimo efektus informuoti tiek vartojančiuosius, tiek sveikatos apsaugos profesionalus, tiek įstatymų kūrėjus. Pavyzdžiui, pateikiama informacija, kiek trunka narkotikų veikimas organizme: LSD gali paveikti žmogų ir 12 valandų, tuo tarpu kanapė – tik keletą valandų.

Ataskaitos autoriai smerkia narkotikų vartojimą, tačiau sako, kad tikisi, jog jų veikla geriau informuos apie kiekvienos narkotikų rūšies sukeliamus efektus – ir taip sumažins kritinius atvejus, kai tenka kreiptis į medikus.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(60)
(19)
(41)

Komentarai (9)