Ekologiška šeima – tik vienas šiukšlių maišas per metus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkus 2011-01-21 13:31
kiek energijos yra isnaudojama vien tam, kad tik siuksliu neliktu. cia jau perlenkiama lazda. turbut tos pastangos gerokai brangiau kainuoja nei pats siuksliu ismetimas. viska reikia daryti su protu ir neperliankiant lazdos. ekologas - sportininkas nera gerai:)))
Tukas 2011-01-21 13:56
Jeigu visi taip galvos, tai visada turėsime tą pačią problemą, ir gyvensime šiukšlėse. Be to, jeigu yra galimybė užsiauginti savo daržoves, o mėsą be pakuočių pirkti turguje ar pas ūkininkus, tai nematau kame čia brangumas? Šiaip ar taip tokią galimybę turi ne visi, bet čia ne priežastis laikytis ekologiškumo. Kaip pvz. dar vis daug kam įprasta pirkti maišelį kiekvieną kartą nuėjus į parduotuvė, o po to be abejo jis keliauja į šiukšlių dėžę, įdomu kiek tokia šeima per metus išmeta maišelių? O kur dar visos fasuotų gaminių pakuotės, mažesni maišeliai vaisiam sudėti... Taip pat kiekviena vaisiaus ar daržoves rūšis parduotuvėse dedamos į atskirus maišelius, pieno pakeliai taip pat, jogurtai, kefyrai, sūreliai ir visa kita taipogi dedami į daug atskirų maišelių, neskaitant to, kad jie jau ir taip pakuotėse. Maža to, daugelis dar drįsta skųstis, jeigu koks pienas nebūna įdėtas į dar vieną atskirą maišelį, nes neva gali išbėgti. Viso šito atsisakyti galima ir reikia, ir tai nėra brangu, o tai padarius dar ir sutaupytume...
Evaldas 2011-01-21 13:58
Jie gal ir persistengia, bet daug kam padeda mokindami rūšiuot tai, kas būtina. : )
Donattello 2011-01-21 14:08
Jaučiu, kad tai ganėtinai nuobodus užsiėmimas, bet nė neabejoju, kad šiukšlių era kokia yra dabar eina į pabaigą, ir jau norėsim mes to, ar ne, teks visiems prie to priprasti.
T 2011-01-21 14:22
Pritariu tam, kas sako, kad tai perlenkta lazda. Kiek kainuoja saulės energija, akumuliatoriai, kurie galu gale bus išmesti, o kiek jiems pagaminti buvo sunaudota energijos. Tas perdirbimas, manau sudeginimas. Degant plastmasei neaukštoje temperatūroje į aplinką patenka gamtoje savaime nesusidarančios medžiagos, kurios nėra svetingos. Kiek suprantu jie gyvena kažkur Vokietijoje ar Austrijoje. Ten žmonės mažą nuošimtį algos išleidžia maistui, o patiems kepti duoną, auginti daržoves, paprasčiausiai tam reikia jėgų ir laiko.
AirDog 2011-01-21 14:35
+1 Tukas
Talkless 2011-01-21 15:38
Na taip, gal ir perlenkia. Būtų be abejo efektyviau, jei tokie "užsiėmimai" būtų atliekami centralizuotai. Kaip ir herojai sako, pavyzdžiui, atliekų perdirbimo centrai prie prekybcentrių. Dar galima pridėti iš principo pakeistą maisto ir kitų medžiagų transportavimą, laikymą, planuoto susidėvėjimo atsisakimą ir kita. Bet kokiu atveju čia geras pavyzdys, parodantis, kad galima labai stipriai sumažinti energijos/masės poreikį. Jei visi gyventojai taip tvarkingai naudotųsi žemės resursais, gal nereikėtų baimintis žemės, oro tarša, "energetinėmis krizėmis" ir panašiai.
Nerkus 2011-01-21 15:40
As irgi rusiuoju siuksles, turiu medziagini maiseli parduotuvej pirktoms prekems, siuksliu gamtoje nepalieku ir pan. dabar greitai nesugalvoju i ka reikia deti mesa nusipirkta turguje .. i laikrasti... viskam turi buti ribos. vokietijoje labai isvystytas siuksliu rusiavimas, bet tikrai ne iki tokio lygio kaip sita seima ir jie siuklese neskesta. EDIT: mesa galima deti i plastikini indeli
efkava 2011-01-21 16:02
manau kAd jie savo siuksles [suvalgo] patys ekologiskai perdirba.
Bigdig 2011-01-21 17:07
Rūšiuoti yra būtina!!! Turint omenyj kad statistinio Lietuvos piliečio "šiukšlių krepšelį" sudaro organinės kilmės produktai, kuriuos lengva perdirbti. Šiaip patys planuojame eksperimentą "ekologinį ūkį" yra vietos kur kompuostuoti ir panašiai .... bet kaip surinkti ta gerasias šiukšles iš to statistinio piliečio ? keisti į vištieną ....bulves ar panašiai??? Gal yra koks sprendimas kaupti namie tą organiką sandariuose konteineriuose ?
Boomshaker 2011-01-21 17:17
Neišgelbės tas šiukšlių rūšiavimas... Čia tik savęs apgaulė, kol pasaulis dega. http://anarchija.lt/teorija/29618-derri ... darni.html http://anarchija.lt/politika/29156-derr ... kalte.html Paieškokite youtube video su Derrick Jensen, o taip pat thepiratebay.com yra jo knygų.
nuomonė 2011-01-21 17:50
Rūšiavimas per sudėtingai įgyvendinamas projektas. Nors jis sėkmingai veikdavo ne tokiais senais laikais kaimuose, kai tokio daikto kaip šiūkšliavežis visai nebūdavo. Reikėdavo pačiam surasti kur ir kaip išvežti, o tai reiškia jog reikėjo pasirūpinti sandėliavimu, o kad nepradėtų dvokti ir rūšavimu. 80% šiūkšlių buvo perdirbama čia pat namie. Kas iš popieriaus - į krosnį, kur organinės kilmės - į kompostą. Dabar to nebus. Žmogus tinginys iš prigimties Geriausia išeitis ištobulinti/sukurti gamtoje lengvai yrantį plastiką. Nes daugumą kitų elementų gamta lengvai ir nepavojingai sudoroja. Išskyrus plastiką. Taip pat sumažinti pakuotės dydį. Visi nori gauti idealų pirkinį, nors dažniausiai per pirmas kelias dienas jau būna nebeidealus. Kokia prasmė tada pirkti visiškai idealų? Iš esmės tik dėl to momento - kad gali išpakuoti kaip dovaną iš 3 kartus didesnės pakuotės... Aišku perdirbimas, rūšavimas taip pat gerai, bet abejoju kad kadanors jis apims ženklią dalį išmetamų šiukšlių.
Kupse123 2011-01-21 18:44
nu o man labai idomu butu suzinoti ar tamsta pats rusiuojate/ekologiskai gyvenate?
AirDog 2011-01-21 19:32
Ačiū už nuorodas.
immortallt 2011-01-21 19:41
Gal pagalvok truputi, sudetingai igyvendinamas Tinkmai surusiuotos siuksles yra zaliava. Jei zmones suriuostu stikla taip kaip reikia, popieriu, metala ir plastika bei butu dideli pozeminiai konteineriai kurie iskart uzpildo puse masinos (aptarnauti reiktu kas menesi ar du), tai siuksles nemokamai isveztu, dar ziurek po kurio laiko pradetu ir konteinerius irenginet nemokamai bei juos valyt.
nuomonė 2011-01-21 19:56
Va jei tik žmonės rūšiuotų, šitos diskusijos net nebūtų. Čia ir visas sudėtingumas pagal mane. Dabar turbūt net pasiūlius pinigu ne kiekvienas tą darytų. Vistiek kartais reiktų rankas teptis kad atskirti vieną nuo kito, kelias šiukšliadėžes turėti. Neštis kelis maišelius arba makaluoti po tą dvokiančią masę prie konteinerių prieš vykstant į darbą... Savanorių idealistų Lietuvoje nedaug, tai nebent atimti paprastas šiukšliadėžes ir bausti už nerūšiavimą.
immortallt 2011-01-21 21:15
Wow, kiek reikia makaluotis... Popierius, plastikas, stiklas ir metalas negenda pats. Praskalauji ir meti i atskira maiseli po kriaukle. Organines ar netinkamas perdirbimui meti i siuksliadeze. Tik pakuotes plasitkines ir tetrapack'us reikia suspaust (isleist ora). Tetrapack'as kiek pamenu prie plastiko eina...
lape 2011-01-21 21:30
Jau rašiau kažkada - šiukšlių rušiavimas yra savanoriškas vergavimas. Tai nemokamas žaliavų ruošimas visokioms įmonėms. Beje kai kurie dar ir malonumą jaučia. Atseit gamtą gelbėja...
i74s 2011-01-21 23:56
Gaila man tos mergaites nes kitais metais negaus nei flomasteriu nei zaislu, taipogi atrodo kad jau perlenkta ta lazda, kaip priklausomybe tas rusiavimas jiem, saunu kada savo laisvalaiky praleidi rauzdamasisi po siukles. Ačiū už link'us :}
skittisher 2011-01-22 10:55
Rusiavimas bevertis, ypatingai Lietuvoje. Atvaziuoja vienas siuksliavezis ir viska pila i ta pati sunkvezimi. Plius nera spalvotuju konteineriu tiek jau daug. Tokiai seimai Lietuvoje visvien tektu moketi uz siuksles kas menesi , nors ir vienas konteineris per metus:)))) Pas mus didziuliai siuksliu kapinynai, o ar pamastote kas daugiau tersia aplinka visa Lietuva ar Tokyo, Sanchajus ir kt. didieli pasaulio miestai. Siusklemis jie uzverstu visa Lietuva per kelias savaites. Ir is vis visi dabar tokie ekologiski, kaip kad McDonalds nuolatiniai lankytojai propaguojantys sveika gyvensena