Pareto dėsnis darbe: 20% pastangų sukuria 80% rezultatų?  (2)

Karjeros žmonės visuomet stengiasi nudirbti kiek įmanoma daugiau darbų. Tačiau ne visada tai pavyksta: įvairūs trikdžiai, „gaisrų“ gesinimas ir mažą vertę duodančios užduotys “suvalgo” didžiąją dalį jūsų laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis vyrų į tai reaguoja dirbdami dar sunkiau, kas reiškia papildomas darbo valandas, trumpesnius darbų atlikimo terminus („deadline’us“) ir didžiulį nuovargį darbo dienos pabaigoje. Mes neturime nieko prieš sunkų darbą, tačiau visi žinome posakį “dirb ne daugiau, o gudriau”. Vis dėlto, dauguma mūsų pasilieka prie “nuo šiol dirbsiu daugiau” varianto.

Kas yra Pareto dėsnis?

Geriausias sprendimas mūsų įvardytai problemai išspręsti yra Pareto dėsnio taikymas. Dar jis vadinamas 80/20 principu, mažų pastangų dėsniu ar netgi tinginystės dėsniu. Esmė labai paprasta: 20 proc. pastangų sukuria 80 proc. rezultatų (kaip ir atvirkščiai: 80 proc. pastangų sukuria 20 proc. rezultatų).

Principas pavadintas italų matematiko Vilfredo Pareto pavarde, kuris pastebėjo, jog 20 proc. turtingiausių žemvaldžių valdo 80 proc. žemės. Taip pat turėdamas nedidelį ūkį jis pastebėjo, kad 20 proc. žirnių ploto užaugina 80 proc. žirnių. Toks pastebėjimas labai stipriai padidino Vilfredo pajamas.

Pareto dėsnis pavaizduoja disbalansą, kuris egzistuoja kiekviename darbe. Susikoncentruodami ties pačiais svarbiausiais dalykais, galite gauti “liūto” dalį su mažiausiomis pastangomis. Žinoma, tai vis tiek pareikalauja sunkaus darbo ir atkaklaus mąstymo, tačiau savo tikslus jūs pasieksite daug efektyvesniu būdu, užuot bėgiodami užburtame rate.

Mes visi intuityviai žinome šį dėsnį ir stengiamės susikoncentruoti ties svarbiausiais darbais, tačiau pabandykite pritaikyti principą visose karjeros srityse… Tai veikia!

Kurie darbai yra patys svarbiausi?

Svarbiausia yra identifikuoti 20 proc. svarbiausių darbų, kurie ir sugeneruos 80 proc. rezultatų.

Kurios problemos padaro daugiausiai žalos? Kurios galimybės sukuria didžiausią rezultatą? Kurie klientai patys svarbiausi? Norint pasinaudoti šiuo dėsniu privalome atsakyti į aukščiau pateiktus klausimus. Jeigu jūs esate vadovas, niekuomet nedeleguokite didžiausią rezultatą sukuriančių darbų – tebūnie tai jūsų atsakomybė.

Jeigu jūs esate darbuotojas, atlikite pačius svarbiausius jums pavestus darbus ir projektus kiek įmanoma kruopščiau. Tai didžiulė galimybė, kuria privalote pasinaudoti. Tuo tarpu ne tokioms svarbioms užduotims galite skirti mažiau darbo, pastangų ir meilės.

Deleguok nereikalingus darbus

Pareto dėsnio taikymas reiškia, kad ne tik turėsite skirti daugiau dėmesio 20 proc. darbų, tačiau daug mažiau skirti dėmesio 80 proc. darbų, kas ne mažiau sunku.

Tarkim, pardavėjai puikiai žino, kad 20 proc. klientų sukuria 80 proc. pardavimų (ir komisinių). Jeigu grįžus po pietų pardavėjas randa du skambučius – vienas didelio kliento, kitas mažo – tai jis, žinoma, iš pradžių perskambina stambiam klientui (nudirba 80 proc. darbo). Tai tik patvirtina, kad dėsnį taikome iš intuicijos, nes, rodos, kitaip ir būti negali. Tačiau yra daugybė veiklos sferų, kurias mes tiesiog praleidžiame ir iš inercijos puolame dirbti. Apsižvalgykite, pamąstykite ir tik tuomet veikite!

Mažiau darbo, daugiau rezultato

Pavyzdys su pardavėju gerokai supaprastintas. Tačiau dėsnis yra universalus: 20 proc. nusikaltėlių padaro 80 proc. nusikaltimų, 20 proc. žmonių valdo 80 proc. turto ir t.t. Tiesa, kartais šis santykis būna kitoks, pvz. 30 proc. darbo sukuria 70 proc. rezultato. Tačiau kartais gali būti ir atvirkščiai, pvz. 10 proc. darbo sukuria 90 proc. rezultatų. Jūsų tikslas yra išsiaiškinti šį santykį ir pritaikyti savo darbinėje sferoje (neprošal ir asmeniniame gyvenime).

Dėsnį galima pritaikyti ir dirbant su kolegomis, t.y. stenkitės kuo daugiau bendradarbiauti su atsakomybe pasižyminčiais kolegomis ir tai sutaupys jums labai daug laiko. Jūsų rezultatai iš dalies priklauso nuo jūsų kolegų rezultatų.

Galiausiai, pritaikykite dėsnį asmeninei darbotvarkei. Galbūt kažkurią darbo dieną jūsų darbas yra produktyviausias? Galbūt kažkurią valandą? Dvi labai produktyvaus darbo valandos tolygios dešimčiai neproduktyvių, tad išsiaiškinkite savo geriausią laiką ir paskirkite jį svarbiausioms užduotims atlikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vyras.in
Vyras.in
Autoriai: Edmundas Valatka
(35)
(1)
(30)

Komentarai (2)