Ar kapitalizmas tebetinka XXI amžiui?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2012-02-22 10:49
Ziauriai juokinga Pats lygtais palieti pavirsiu tiesos, bet nueini prie samokslo teoriju...
AP0323 2012-02-22 15:24
kur yra samokslo teorija apie libija??? faktai, nepaviesinti vakaru ziniasklaidos? juoktis ir temoki be argumentu... galima butu diskutuoti, bet nematau, kad tau iseitu...seip tave suprantu, ekonomikos studijoms isvaiscius sitiek metu, kitaip nei vadovelyje parasyta buti negali, cia ir pasireiskia ribotumas...
Indigo89 2012-02-22 22:07
Kapitalizmo yda slypi atsiskaitymo pobudyje. Kapitalistineje sistemoje tu atsiskaitai uz preke ar paslauga tuo momentu kai ja gauni. Sitas dalykas labai geras kai perkamos papastos medziagos ir konkrecios paslaugos kaip kad objekto nugabenimas is vietos a i b. Bet sudetingesniu dalyku kartais neimanoma ivertint ju nenaudojus tam tikra laiko tarpa. Todel kapitalizmas skatina sukciavima. Be to yra socialiai neteisingai paskirstyti resursai tarp zmoniu. Kapitalizmo salygomis zmogus sededamas banke ir dirbdamas savo darba gali uzdirbti simtus kartu daugiau uz kai kuriuos ne ka maziau pastangu bei atsakomybes reikalaujancius darbus. Yra skatinamas nezabotas gobsumas. Sukciavimas ir gobsumas yra naudongi individui sitoje sistemoje, bet kenkia visuomenei. Nauja sistema turi tai istaisyti. Del neteisingo resursu paskirstymo pagalvokite apie tai - kiek uzdirba spekuliantas akcijomis banke ir kiek uzdirba moslininkai sukure vaistus nuo mirtinos ligos. Galima sakyti kad kapitalizmas gali tai istaisyti, tereikia pareguliuoti, bet visi zinom kad kapitalizmas taip neveikia. Nauja sistema bus paremta aukstosiomis technologijomis, tures isnykti pasitikejimo kitais zmonemis poreikis ir tures buti objektyviai ivertinami kiekvieno zmogaus pasiekimai pagal tai jam paskiriant atitinkama resursu dali. Tuo paciu metu reikia islaikyti sistema kuri po savimi turetu kapitalizmo pagrindus, visos ekonomikos teorijos turi vis dar veiktu. Bet fundamentalus kapitalizmo elementai kenkiantys musu visuomenei turi buti panaikinta. Kol kas tam nematau galimybiu, bet su laiku viskas ateis.
immortallt 2012-02-22 22:13
AP0323, tu net nesupranti apie ka kalbi, todel net nesileidziu su tavimi i diskusijas. Mano zinios gerokai platesnes nei ekonomika ir yra daug geresniu santvarku nei kapitalizmas, bet zmogus jose netinka. Indigo, socializme nebuvo gobsumo, vagiu ir sukciu ? O tai kur tada ju nebus ? Spekuliantas jo uzdirba daug... Tik tiek, kiek kitas pradirba. Spekuliantai ir atlieka darba ir jis ne ka lengvesnis nei kai kuriem gali pasirodyti. Geras spekuliantas dirba ne 8h o gerokai daugiau. O kad mokslininkai sukure kazkoki vaista negauna pinigu - nekabinkit makaronu. Arba to vaisto niekam nereikejo, arba reikalingas tik porai zmoniu.
AP0323 2012-02-23 08:25
spekuliantas nesukuria pridetines vertes, gali sukelti tik rinkos griutis, nepamatuotai rizikuodamas, jei tu lostum lazybu punkte statydamas uz sporto ir kitus ivykius, kad ir 20 valandu per para, galetum vadintis darbininku???
AP0323 2012-02-23 11:06
savaiminis / priverstinis daiktu susidevejimas: http://www.youtube.com/watch?v=QdkemGoP ... r_embedded
Skeleton 2012-02-23 11:56
, beje prašau susitvarkyk savo žinučių formatavimą, nes dabar visiškai neaišku kuris tekstas yra citatos, ir kuris yra tavosios mintys. Edit (2): gal pirma išsiaiškinkime žmoniškais terminais, ką vadinate žodžiu "spekuliantas"? Prekybininką? Transportininką?
immortallt 2012-02-23 12:12
Nezinai, net kas yra spekuliantas. Praprlautos smegenys vis dar tarybiniu laiku. Tikrasis spekuliantas yra tas, kuris perka pigiai, parduoda brangiai. Jis stabilizuoja kainas, gerina likviduma. Jei kalbame apie vertybinius popierius, tai padeda nustatyti kaina, kai kaina=verte. Tai kad tu nematai naudos, tai nereiskia, kad jos nera. Pvz. nematau, ka naudingo gyvenime gali nuveikti, kai toks iskreiptas, toli nuo tiesos ir pasauli kaltinantis mastymas pas tave, o realiai, galbut kazka naudingo ir nuveiki.
mykolas 2012-02-23 12:40
Aha, labai gerai pastabilizavo Lietuvos NT kainas. Dar šiandien jaučiam.
Skeleton 2012-02-23 13:05
Iš viso ne į temą. Aplinkos tausojimas visiškai įmanomas ir prie RINKOS EKONOMIKOS, jei aplinka yra vertinama (visuomenės) ir įtraukta į ekonominę sistemą.
mykolas 2012-02-23 13:41
O ji įtraukta? Sprendžiant iš tamstos komentaro pirmųjų teiginių, tai nelabai. Ar daug žinai aplinką tausojančios rinkos ekonomikos pavyzdžių? O apie visuomenę jau parašiau aukščiau.
Zergas 2012-02-23 14:09
kapitalizmas tikrai tinka,didziausia beda yra ta kad zmones atidave pinigu spausdinima i privacias rankas.butent tai ir yra esminis dalykas vis labiau iskreipiantis kapitalizmo esybe.na ir aisku too big to fail sistema,stambiuju korporaciju serimas biudzeto pinigais,bei monopoliju skaidymas pasauliniu mastu
AP0323 2012-02-23 14:37
reiktu atkreipti demesi, kad labiau rinkos ekonomikos apibrezimas atitiktu normalia ekonomine sistema, bet si teorija labiau ant popieriaus, kad tik laisvoje rinkoje visuomene konkuruoja ir gauna didziausia nauda, istikruju susidaro dariniai kaip monopoliai, korporacijos, kurioms pagrindinis dalykas - pelnas, nesvarbu kokiomis priemonemis, nekontroliuojamas godumas ir taip toliau...taigi pagrindinis sukis kapitalistu turetu skambeti - is3,14skime konkurentus ir vartotojus ir gaukime maksimalia nauda / pelna...
immortallt 2012-02-23 15:20
Kokie kai kurie tamsus zmones ir niekaip nenori matyti visumos. Kapitalizmas visada darys tai, kas naudingiausia. Tikslas nera tersti ar pan. O pelnas yra atlygis uz darba. Gal jums irgi reikia nemoketi algos ? O gal palukanu uz indelius ir investicijas nereikia ? Norit... O tai kodel kiti turi nenoret ? Kuo jus tokie isskirtiniai ? Kad tinginiai esat ? Neee... Taip nieko nebus. O del tersimo. Siuo metu yra ivesti CO2 emisiju kvotos, uz vandens tersima lygiai taip pat mokami pinigai, kad paskui ta vandeni isvalyt ir t.t. ir t.t. todel cia ne kapitalizmo o reguliuotoju problema. Monopoliai, nu nu, kuris jau tas monopolis toks blogas ? Be to monopoliai is esmes nera blogai, nes daznai isdalinus naturalu monopoli i smulkesnius vienetus pakyla kastai ir tada kaina dar didesne. Del kokybisku prekiu - pilna kokybisku prekiu. Tik kas kam yra kokybe. Vienam kompas, kuris dirba 50 metu (idomu, ka jus dabar galetumete veiktu su superkompiuteriu, kuris uzima visa 5 aukstu pastata siais laikais) ? Ar geriau ne taip ilgiau tarnaujantis, pigesnis kompiuteris, kuri vis tiek keisi po kokiu 5 metu, nes daugmaz tuo metu nebetenkins tavo poreikiu. Arba pvz. kam pirkti telika, kuris tarnaus 50 metu, kai po 10 metu garantuotai bus zymiai geresnes technologijos perteikti vaizdui. Pas mane viskas tarnauja ne maziau 4 metus, iskaitant ir mobiliaka. Buitine technika pas tevus tai jau 10 metu kazkur kaip minimum ir t.t. ir t.t., tad vartojimas cia yra jau ne kapitalizmo problema o zmoniu. O kad tarybiniais laikais daiktai veike ilgai - tik jau nereikia. Jie vartojo DAUG elektros, nusipirktas budavo net neveikdavo, o kadangi kainuodavo puses metu alga, tai taisydavai pats, kad tik veiktu. Kam kam atiduota pinigu spausdinimas ? Privaciam sektoriui ? Einu as tada i Operos ir Baleto rumus savo baleto premjera padaryt... Gal galima pakalusti, is kur jus tokios dezinformacijos prisirinkot ? P.S. del NT, NT pirko ne tik spekuliantai, kurie nebutu tureje kur ju parduoti, o emigrantai investavo masiskai. O spekuliantai labiausiai ir nukentejo, kurie prisieme po kelis butus ant paskolu liko su milijoninem skolom ir butais, kuriu verte krito ~30%.
Vytax 2012-02-23 15:57
Jei ne kapitalizmas, tai tada kas? Planinė ekonomika kokia buvo sovietų sąjungoje? kokia nors pirmykštė bendruomeninė santvarka paremta žemdirbyste ar medžiokle? Akivaizdu, kad kapitalizmas yra geriausia ką iki šiol žmonija sukūrė, nes ši santvarka paremta natūraliais gamtos principais. Pvz.: esi greitesnis, sumanesnis, lankstesnis, darbštesnis - būsi sotus/turtingas, esi nutukęs ligotas tinginys - badausi. Tačiau kapitalizmas turi ir tam tikrų ydų: viena iš jų tai ekonominiai ciklai: ekonominis kilimas, ekonominis pikas/viršūnė, recesija/smukimas ir ekonominė krizė/dugnas. Būtent šią fazė mes dabar ir išgyvename. Tai juodas laikotarpis tiek verslui, tiek ir visuomenei. Tačiau šis laikotarpis turi ir labai naudingų bruožų. Ekonominės krizės laikotarpiu ekonomika išsivalo, t.y. žlunga sustabarėjusios, nenašios verslo, politinės ir socialinės struktūros, baigiami išlaidavimai, pradedamos racionaliau naudoti lėšos ir kiti resursai. Ir tik kai įvyksta šie procesai, prasideda kitas ciklas - ekonominis kilimas. Aišku galima nuo šių ciklų ir apsisaugoti, Tai yra labai paprasta, bet tam reikia valios. T.y. tada kada visi išlaidauja reikia taupyti, kada visi taupo - tada išlaidauti.
immortallt 2012-02-23 16:26
Vytax, viskas absoliuciai vyksta ciklais gamtoje. Pvz. bangavimas - kas septina (ar kas astunta) banga buna didziausia. Obelys daugiausia vaisiu uzveda tik kas antrais metais, o ne kasmet. Lapuociai ziema numeta lapus ir visi medziai taupo ziema atsargas. Pvz zoleedziu ir plesrunu balansas: staiga, is niekur nieko, isauga zolledziu populiacija, tada atsiradus geroms salygoms padaugeja plesrunu, tada sumazeja zoleedziu ir plesrunai pradeda badaut, sumazeja plesrunu. Vel pradeda daugintis masiskai zoleedziai ir t.t. ir t.t. Ekonomika ne daug kuo skiriasi is principo, tik susideda daug kitu dalyku. Taip ir ekonomika turi ciklus. Pasaulis priprates prie recesiju, nes jau ne viena ir ne dvi patyres, tad is anksto pasiruosia tokiems dalykams, deja musiskiai pries krize uzdirbdami didelius pinigus juos visus istaske. Pvz. statybininkai uzdirbo maziausiai 10,000-12,000 LT per menesi i rankas. Po poros menesiu jau badavo, nes pinigu nebeturejo. Tai ar sistema yra bloga, ar zmones, kurie nekaupia (apie ka ir yra kapitalizmas) ? Cia butu tas pats, kas meska neuzsiaugintu pakankamo riebalinio sluoksnio ir skustus, kad gamta neteisinga.
AP0323 2012-02-23 17:50
to immortallt: matau, kad vadoveliniam ekonomistui, kritikuoti yra nuodeme sia kapitalistine supuvusia santvarka, ciklai ekonomikoje yra, bet juos ziauresnius issaukia suinteresuotos puses, tie patys bankininkai ir spekulentai, per krize padidine pelna, galiu nuorodu paieskot, jei reikia. jei bankai priklausytu valstybei, butu logiska, nebutu tokiu nesamoniu (libijoje bankas priklause valstybei ir skolino be palukanu, kas zydaujau nepatiko???) apie pinigu kaupima yra didziausia nesamone, nes gali kaupti tik materiales gerybes, pinigai yra niekas, sutaupytu zaliu pasaulyje yra 10 kartu daugiau uz metini pasaulio BVP...toliau - dabar JAV gyvena kitu saskaita, kaip galima tureti skolos tenkancios 200.000 zaliu vienai 4 asmenu seimai arba 136.000 vienam mokesciu moketojui...ir tu sakai sia skola imanoma atiduoti? girto zuikio svajones, sia skola nurasys tik 3 pasaulinis karas, cituosi mano zodzius. per kiek metu neisleidziant nei cento galima grazinti skola, nes palukanos tiksi: http://www.usdebtclock.org/ cia aisku pagal tavo supratima as pasakoju konspiracines teorija apie jav skola...ir viska issigalvoju...vadoveliniam ekonomistui noreciau uzduoti klausima, kam skolingas Pasaulis? http://www.economist.com/content/global_debt_clock (saltinis economist!) nes balansa reikia sudaryti, - turtas ir isipareigojimai,jeigu toki zinai...pinigai sukurti be jokio realaus padengimo is skolos su kazkokiu neaiskiu TVF ar ECB...vytox tai prajuokino - storas nesveikas ir badaujantis, tai cia amerikietis bomzas, kuriu jav virsyjo 3 milijonus, oi kaip saunu, silpnieji atkrito, reiktu pagal jusu logika juos kaip hitleris dare - susaudyti, nes jie "useless eaters"...dar, ar zinot kiek samdomas darbuotojas moka mokesciu lietuvoje nuo algeles? apie 55% (pajamu, sveikatos, sodra, pvm, akcizai), ir turbut kils, nes kazkam reiks paskola grazinti...melskites gojai zydu sukurptam kapitalizmui, tvf ir palukanoms bei pinigams...
immortallt 2012-02-23 18:09
AP0323, pats ir esi hater'is viska suplaki, per emocijas pateiki ir tiek. JAV skola gali grazinti ne taip ir sunkiai. Jei pvz karo islaidas susimazintu 10% tai per 10 metu viska ir grazina. Jo jo, valstybinis bankas... Gal dar valstybines imones grazinkim ir griztam prie planines ekonomikos, kuri neveikia ? O bankai, tai tokie patys rinkos dalyviai kaip ir kiti. Problema ne kapitalizme, o kapitalizmo apribojimuose. Pvz. velniop bankus bail'ina ? Kodel nera asmenines atsakomybes uz veiksmus ? Cia jau ne kapitalizmo kalte. kam skoloj ? Vienas kitam salys, fiziniai asmenys, juridiniai asmenys. O ka uz tuos mokescius gauna ? Nemokama moksla, gydyma, socialine apsauga, keliai, saugumas ir t.t. ir t.t. Ka amerikoje zmones gauna ? Mokamas mokslas (valstybinese mokyklose baisu), gydymas mokamas arba imi privatu draudima sveikatos, kuris, kol jaunas kainuoja tik ~1000USD, veliau gerokai brangsta. Socialine apsauga ? Tokios net nera. Valstybine pensija ? Irgi nelabai yra kas. O is vadoveliu as mokiaus mazai, bet pagrindus suprast reikia, tu ju nesupranti, tad ir taskais cia savo s.... . Kokia siulai iseiti ? Gal pasiulyk kazka, tada labai lengvai tave sukritikuosi faktais, o ne kazkokiais tarybiniais lozungais.
AP0323 2012-02-23 18:52
immortallt: su aritmetika prastokai, ~700 milijardu gynybai, 10 metu ir sumazinimas 10 % - tie patys 700, aisku ivertinus minimalias palukanas, tada iseis atiduoti duok dieve 600 milijardu...is 15 trilijonu skolos, tai yra skola sumazeja 4 %, su salyga, kad biudzetas subalansuotas, o tai yra utopija jav hamburgeriams, taigi iseina, kad skola galima atiduoti teoriskai defense biudzeta sumazinus 10% per 250 metu!!! taigi nerealu, bomzu saliai pades tik 3 pasaulinis ir libijos, sirijos ir kitu rytu saliu istekliu uzgrobimas, skolu nurasymas ir pasaulio ant blakstienu statymas...planine ekonomika, idealiste, su dabartine kompiuterizacija ir technologijoms oi kaip veiktu, pasakojo kaip prie ruso ant popieriaus su tusinuku planuodavo gamybas iki 10-100 karto ilgiau nei dabar su PC. apie banku neatsakomybe ir yra visas triukas - losimas svetimu saskaita, vistiek vergai savo biudzetu isgelbes...sukritikuoti galima bet kuria sistema, o reikia ieskoti geresnes...apie asmenine atsakomybe, tai jos kapitalizme ir buti negali, nes kas suktesnis ir pirmesnis, tas ponas, o kiti dveskit badu...kapitalizmas labai kvepia pagal vytox fasizmu
immortallt 2012-02-23 19:18
Planine ekonomika - visiskai neskatina tobulejimo ir jis insyksta. Kad planine ekonomika bent teoriskai veiktu, tu turi apklausti bent 20% populiacijos. O tokios apklausos itin brangios. Kitu atveju, kompiuteris pagamins vienodus triusikus, vienodus marskinius, vienodas masinas ir t.t. - zmones to nenori. Nezinau ar tu to nori, bet itariu nelabai. O ir siaip planine ekonomika neveikia, nes deja valstybines imones retai kada dirba taip pat efekytviai kaip privacios. Pagal planine ekonomika visi yra lygus ir visu poreikiai yra ligus, bet taip nera! Jei vienam uztenka butuko ir masiniuko, kad pries panas galetu pasirodyti, tai kitam nei buto nei masinos nereikia, jis nori keliauti ir pan. dar kitas nores namo ir garaze bent keliu prabangiu automobiliu, atitinkamai skirsis ir ju gebejimai. Beje, man idomu, kaip kompas tada priimines sprendimus del pensininku, ligoniu kasu ir t.t. ? Pagal kompiuteri, tai ligonis, kurio gydymas kainuos daugiau nei sumokes mokesciu - neapsimoka. Pensininkai is vis niekam nereikalingi ir pan. Gal as neisivaizduoju, kaip ta tavo planine ekonomika veiks ? Gal apsviesk tu mus cia ? Bet itariu, pats tik pagalvojai, kad grazi mintis ir tiek. Pasirodo biski mano info del biudzeto sandaros pasenus. Esme ta, kad JAV biudzetas yra 1/7 visos skolos. Jei butu didelis noras - pasispausti ir taip grazintu. Kitas budas, kadangi skola yra nacionaline valiuta, jie devalvuoja doleri 50% ir is ~90% skolos, lieka tik 45% skola. Kas tada ? Brangsta skolinimosi kastai JAV, dideja reikalaujama palukanu norma ir tiek - rinka susitvarko.