Superžmonės: Londono Parolimpinių žaidynių stebukladariai (Video)  (2)

Plaukti neturint abiejų rankų. Minti dviratį, turint tik vieną ranką ir vieną koją. Šaudyti iš lanko neturint abiejų rankų. Berankė plaukikė iš Kinijos prieš plaukimo nugara startą laikosi įsikibusi dantimis į trenerio laikomą rankšluostį. Stalo tenisininkė kamuoliuką pasimėtėja tiesiog nuo neišsivysčiusios rankos bigės. Šaulys iš lanko į taikinius strėles laido lanką laikydamas kojos pirštais. Žiūrovai tokius epizodus stebi netekę žado. Išties, sporto aistruoliai prie to nėra pratę. Tad Londono Parolimpinės žaidynės – puiki proga susipažinti su superžmonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lankininkas

Nors gimė be rankų, amerikiečių lankininkas Metas Stucmanas (Matt Stutzman) užsibrėžęs iškovoti aukso medalį. 29-erių šaulys iš Ajovos valstijos lanką laiko pėdos pirštais. Kad atliktų šūvį, M. Stucmanas dešinę koją iškelia horizontaliai, kad pirštais galėtų suimti lanką.

Strėlės galas užkabintas prie tam tikro įrenginio ant šaulio peties – petį atsargiai lošdamas atgal, Metas įtempia templę tiek, kiek reikia taikliam šūviui. Rankų neturintis vyras strėlę nutaiko lūpų ir žandikaulių judesiais.

Keletas taikymosi ir susikaupimo akimirkų ir... šūvis! Strėlė nuzvimbia į taikinio centrą. Šaulio tėvai tvirtina, jog jų sūnus į penso monetą pataiko iš 45 metrų.

Baseino karalienė

Dvidešimtmetė Kinijos plaukikė Lu Dong taip pat neturi abiejų rankų. Tad prieš plaukimo nugara startą negali laikytis įsikibusi į baseino kraštą. Tenka dantimis įsikąsti į trenerio laikomą rankšluostį ir laukti starto signalo.

Jam pasigirdus, mergina stipriai atsispiria kojomis ir leidžiasi į 100 metrų distanciją. Kurią įveikia irdamasi vien kojomis. Ir ne šiaip įveikia: prieš keletą dienų Londono parolimpinėse žaidynėse mergina 100 m nugara be nuplaukė per 1:24,71 minutės ir staugiančių 16 tūkst. žiūrovų akivaizdoje ne tik tapo parolimpine čempione, bet ir pagerino neįgaliųjų plaukimo pasaulio rekordą.

Berankė plaukikė aplenkė antroje vietoje finišavusią britę Nairi Kaindred (Nyree Kindred), kuri plaukė irdamasi abiem rankomis.

L. Dong taip plauks ir 50 metrų peteliške rungtyje.

Kinų delfinai

Kitas kinų plaukimo unikumas – Tao Zhengas. Taipogi be rankų. Taipogi praėjusią savaitę Londono Parolimpinėse žaidynėse pagerino vyrų 100 metrų nugara pasaulio rekordą – 1:13,56 min. Ir, savaime suprantama, tapo parolimpiniu čempionu. 21-erių jaunuolis plaukdamas iriasi taipogi vien kojomis. Jis plauks dar trijose rungtyse (50 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške ir 200 m mišriu stiliumi).

T. Zhengo likimo brolis – 17-metis Sunas Hongshenas abiejų rankų neteko prisilietęs prie aukštos įtampos elektros srovės: būdamas vaikas, jis susidomėjo, kodėl gi tie elektros laidai taip traška, tad užsliuogė į elektros stulpo viršūnę ir, nenujausdamas nieko blogo, rankomis kibo į aukštos įtampos laidus... Gyvas liko, tačiau rankų neteko.

Kaip ir kiekvienas atletas, S. Hongshenas svajoja įveikti kvalifikacinių varžybų barjerą ir kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų – baseine vaikinas plūkiasi ne šiaip, ne savo malonumui.

Stalo teniso vunderkindė iš Lenkijos

Stalo tenisininkė iš kaimyninės Lenkijos Natalija Partyka (Natalia Partyka) gimė su neišsivysčiusia dešine ranka. Ji yra viena iš vos šešių atletų sporto istorijoje, kurie yra dalyvavę ir Olimpinėse, ir Parolimpinėse žaidynėse. Parolimpinėse žaidynėse Sidnėjuje lenkaitė startavo būdama vos 11-os.

Sulaukusi 15-os metų, Atėnų Parolimpinėse žaidynėse 2004 m. moterų vienetų varžybose ji iškovojo auksą, o dvejetų varžybose – sidabrą. Tuos pačius pasiekimus mergina pakartojo ir po ketverių metų Pekino Paralimpinėse. Beje, prieš jas N. Partyka debiutavo ir Olimpinėse žaidynėse Pekine.

Šiemet lenkaitė dalyvauja taipogi abejose – ir Olimpinėse, ir Parolimpinėse – žaidynėse. Neseniai pasibaigusioje Londono olimpiadoje moterų vienetų varžybose 23-ęjų Natalija pateko tarp 32 geriausių planetos stalo tenisininkių.

Atlikdama padavimą, mergina teniso kamuoliuką pasideda ant beplaštakės dešinės rankos dilbio.

„Man mano negalia – niekis, - bravūriškai tvirtina N. Partyka. – Treniruojuosi ir rungtyniauju kaip ir visos merginos. Turime tuos pačius tikslus, svajojame apie tuos pačius pasiekimus.“

Žygdarbiai ant dviračio

Ispanų dviratininkas Chuanas Chosė Mendezas (Juan Jose Mendez) praėjusią savaitę startavo individualiose 1 km vyrų dviračių treko lenktynėse. 58-erių ispanas dviratį valdo viena ranka ir viena koja – daugiau galūnių šis dviratininkas neturi.

Ch. Ch. Mendezo dviratis specialiai pritaikytas: balnelis adaptuotas taip, kad ant jo būtų galima pasidėti amputuotos kairės kojos bigę ir geriau išlaikyti pusiausvyrą. Jo dviračiui pakanka ir vieno pedalo. Tiesa, galima tik įsivaizduoti, kiek sveikatos reikia įsibėgėjant...

Nors varžybose ispanas liko 24-as, jam tai – ne pirmos Parolimpinės žaidynės. Parolimpinėse žaidynėse jis debiutavo 2008 m., Pekine.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)