Rusija taip pat stoja į kovą prieš rūkymą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2012-11-07 18:53
Tai ką, nebebus jau taip pigu pirkt kontrabandą. Teoriškai šis įstatymas turėtų padėti ir Lietuvos ekonomikai.
immortallt 2012-11-07 20:21
Teoriskai pades, bet tai tik teorija. Kazkodel kai kurie isivaizduoja, kad is akcizo Lietuva gyvena...
Anonymous 2012-11-07 21:58
Straipsnyje įdomi informacija, tipo, ten pakelis vidutiniškai 4 litus kainuoja. Netikiu
nondescript 2012-11-07 22:49
Vat idomu, ar žmonės išgyventų aplamai uždraudus cigaretes arba užkėlus kosmines kainas. Prohibicija tai nei karto nepasiteisino.
immortallt 2012-11-07 23:02
As spresciau problema tabako paprasciau. Akciza galima is vis naikinti, bet tabako gaminiai butu parduodami tik su ID kortele kur atzymi, kad tau neturetu but suteiktos jokios medicinines nemokamos paslaugos susijusios su rukymo zala - tai ir sirdies ir kraujagysliu, ir kvepavimo taku sistemu ligos. Tada butu sazininga visuomenes atzvilgiu.
Strong_Bad 2012-11-07 23:19
Taip taip, davei narkasheliui 20lt, ir nuperka tau bloka cigareciu. Ir ramiai sau toliau rukai. O ir pogrindiniu pardavinejimu pagausetu, tai ir visa nauda is tos ID korteles. Jei jau mazinimo ar atgrasymo linkme eit, tai tik akcizo didinimas ir tepades. Beja, tikram naturaliam tabakui akcizas turetu but mazesnis, nes zala sveikatai daug mazesne.
vaniLinas 2012-11-08 00:10
Kaip ir visiškas draudimas, taip ir kosminės kainos turėtų atsirasti palaipsniui ir tai, be jokios abejonės, duotų puikių rezultatų. Tik uždrausti iš viso įmanoma tik tuomet, kada vartojimas yra apie 10% populiacijos. Todėl ir prohibicija tėra teorinė galimybė jei vartoja didsnė dalis gyventojų. Pasiektį šį (10%) skaičių įmanoma nuosekliai didinant akcizą ir stiprinant sienų apsaugą. Pasikeitus vienai generacijai (~30 metų), labai tikėtina jog rūkymas kaip masinis reiškinys išnyktų ir į likusius rūkančiuosius žiūrėtų panašiai kaip dabar į viešai besišlapinančius į miesto fontaną.
Azuolas 2012-11-08 00:31
Tai ar žmogus rūko ar ne galima nustatyti ir peršvietus plaučius. Rūkai - mokėk pats už savo gydymą. Tik kėblu bus nustatyti kokios medicinos paslaugos bus mokamos, kokios ne, nes rūkymas įtakoja labai daug sveikatos negalavimų. Toks scenarijus gal ir veiktų, jei visuomenė būtų sąmoninga. O dabar tereikės kokiai nors televizijai susukti už širdies stveriančią graudžią istoriją apie žmogelį, kuris vargšas numirė, nes negalėjo susimokėti už gydymą, o rūkyti pradėjo ten dėl kokių nors draugų ir iš kart patvorinių debilų minia klykdami išbėgs į gatves, bei įkurs politinę partiją. Manau sprendimas su akcizais yra pats geriausias, tik reikia atrasti tą kainos balansą, kad būtų kuo mažiau įstengiančių pirkti cigaretes, bet ne tokia, kad klestėtų nelegalūs rūkalai.
MrT 2012-11-08 01:09
Kiti nerūkantieji turi supuvusius plaučius neaišku nuo ko, realybėje ne vieną tokį atvėjį žinau. Žmonės tavo aplinkoje gali rūkyti ir tu uostydamas susižalosi plaučius apie tai net nesusimąstydamas. Ir aplamai per daug kėblu nustatyti, kur rūkymo žala, kur tiesiog kitų ligų padariniai. Užkietėjusiam rūkaliui tai ir akcizas nepadės. Kai koks runkėlis pusę dienos uždarbio išleidžia alui ir cigaretėm, nors ir taip pinigų nėra, tai jau greičiau mirs negu nustos save nuodyti. Bent jau valstybė pinigų daugiau surinks.
Xdmin 2012-11-08 01:23
mintis, bet padaryciau siek tiek kitaip. Pirkti galima tik su kortelem ir butu nurodytas limitas, kiek gali pirkti tas asmuo. Zn, tai yra ribojimas, nors ir neveiktu 100% bet bent kazkiek apribotu gal.
nondescript 2012-11-08 01:27
Gal ir taip, bet tarkim kokią marihuaną vartoja mažiau 10%, bet uždraust vistiek nesieka. Ar nebus, kad lygiai taip pat tabaką augins kieme, ir trauks pypkę pasislėpę? Juk tada reiktų uždraust ir augint. Na nežinau. Bet vien jau tai, kad sumažėtų, būtų labai teigiamas dalykas.
immortallt 2012-11-08 01:29
Tegul ruko ir puva tie plauciai. Kam i tokius zmones kisti virs 200,000 litu i gydyma ? Gi jis gyvenime tiek nesumokes ligoniu kasai, o valstybes valdymas yra apie ekonomika, o ne sociologija ar morale. Jei norime pagydyti visus, tai tada dedam dar didesnius mokescius, kas ligoniu kasos biudzetas padidetu kokius 10x ir viskas. Nes net Vokietija negali visu ligoniu gydyt. O del kokiu ligu negydyt - paprasta. Visos ligos kurios gali buti itakojamos rukymo. Sarasas ilgas, bet rukorius pats pasirinko kelia. O del pasyvaus rukymo - jo problema, kad nuolat trinasi tarp ju. Kiekvienas esame suauges zmogus ir turetume moketi daryti savo pasirinkimus. Jei ne, tai jis yra nepakaltinamas ir turetu reguliariai gydytis pas psichiatra. Gi jei kartu su draugais ka nors uzspardysi, tai nebus pasiteisinimas, kad draugai cia taip padare, o as tik stovejau. Beje, nejau kaskart kai pasibaigs cigaretes, ieskosi kokio buomzelio kuris parduos tau ? Kaip minejo, persvietus plaucius ir taip matosi, tai irgi paprastesnis variantas. Tiesa, ID korteles prasymas butu psichologinis barjeras.
MrT 2012-11-08 02:25
Jau įsivaizduoju kaip koks kostiumuotas verslininkas prašo bomželio, kad rūkyt nupirktų Kokiame statome objekte darbuotojai tiesiog rūko vidui dirbdami ir kaip žinia žemesnio intelekto žmonės yra linkė save nuodyti ir tarp statybinkų dažnas kuris rūko. O ką tam nerūkančiajam daryti kai esi tokio aplinkoje, o pinigų reikia. Aišku čia jau kraštutinumai, bet visokių situacijų pasitaiko. Be to Britanijoje yra labai griežtas dokumentų tikrinimas parduotuvėse ir manau tai padeda, nes rūkančiųjų tikrai mažiau negu Lietuvoje. Jei atrodai iki 25 metų tai tavęs prašys dokumento. Lietuvoje, kai rūkydavau, tai ir 6 klasėje kioskelyje parduodavo, labai lengva būdavo įsigyti.
Anonymous 2012-11-08 06:43
Įndomi mintis dėl rūkančių mokamos medicinos. Tai puiku - jei sąmoningai žaloji save tada mokėk visą kainą. Tik reikia žiūrėti plačiau - geriančių irgi negydyt. Ir narkomanų. Ir tų, kurie valgo nesveiką maistą ar saldumynus. Ir tų, kurie dirba sėdimą ar kitą sveikatai kenkiantį darbą. Jie save žaloja, o moka kiti?
Niemand 2012-11-08 14:34
Galima ir taip, bet tada aš kaip rūkantysis neturėčiau mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokų (grubiai 400 LTL per mėnesį) ir tabako akcizo (grubiai apie 200 LTL per mėnesį). Pagal googl'o pateiktą draudimo bendrovių sąrašą brangiausias privatus draudimas yra grubiai 400 LTL per mėnesį. Taigi aš visom penkom už
Anonymous 2012-11-08 14:46
Įdomi mintis! Ir logiška. Ir verta paskaičiuoti, ar tik tokiu atveju rūkyti nebūtų pigiau
immortallt 2012-11-08 17:49
Tu ziurejai ta draudima ? Jei busi uzkietejes rukorius tave arba nedraus, arba imoka bus kosmine. O tai, kad tu rukai ir jei mirsi anksti, zala visuomenei, nes nebusi atidirbes to, ka jau valstybe bus investavus. Tad akcizas lieka vietoje. O siaip PSD imoka nera 9% nuo minimalios algos ? Tai yra ~77LT/men ? Galu gale, as esu asmeniskai uz privacia medicina, bet runkeliai ir tinginiai tada eis pas veterinarus.
Niemand 2012-11-08 18:36
Jei gauni minimalią algą. Tiksliau 77 LTL yra grindys, o lubos grubiai 600 LTL (jei individuali veikla, o darbo santykiuose nėra nei grindų, nei lubų)
immortallt 2012-11-08 23:57
Nu del sveikatos draudimo imoku reiskia ne viska zinojau Nieko neinvestavo ? Niekad tau nereikejo vaikysteje jokio gydymo ? Mokslo ? Apsauga ir t.t. ? Mane erzina zmones, kurie sako, kad valstybe nieko neduoda. Tai jei neduoda, eik gyventi i miska, ten kur nera jokios zmoniu veiklos. Nezinau del sito konkreciai draudimo, reiktu ziureti detaliai, bet draudimas visur is esmes turi daug apribojimu. Tai zinoma nera blogai.
vaniLinas 2012-11-10 12:30
Nu laba diena, iš kokios pelkės išlindai: nemokamas mokslas, nemokama medicina, transportas 50 proc. nuolaida kol mokaisi ar studini, mama, tave pagimdžiusi, augino tave nemokamai porą metų, jai taip pat buvo nemokama medicina, nemokėjo draudimo, gavo kūdikio piginus ir t.t. Jei taip liūdna dėl sumokėtų mokesčių, visuomet galima išvažiuoti į mokesčių rojumi vadinamą vieną iš šalių - kame problema, kam tos ašaros?