Kaip išsirinkti žibintuvėlį? Ketvirta dalis: žibintuvėlių atsparumo rūšys  (2)

Šiame straipsnyje judam link įdomesnių dalykų – pakalbėkim apie žibintuvėlių atsparumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandeniui, dulkėms

Dažniausias reikalavimas – atsparumas vandeniui. O atsparumas atsparumui nelygu (nesitikėjot, ar ne?). Dažniausias rodiklis, kad žibintuvėlis yra kažkam atsparus – užrašas „waterproof“, „splashproof“, „water resistant“ ir panašūs. Patikimų žinių jis nesuteikia, bet bent jau tai, kad jungtys yra apsaugotos papildomais guminiais žiedais, dažniausiai reiškia. Nerti su tokiu prietaisu į ežero dugną nesiūlau, bet vienas kitas lietaus lašelis didelės žalos nepadarys.

Kur kas patikimesnis rodiklis – IP sertifikatai - IP44, IP54, IP64, IP65, IP68, IP 84 ir panašūs nusako atsparumą tiek dulkėms, tiek vandeniui; standartai IPX4, IPX6, IPX8 – atsparumą vandeniui. Tai yra oficialūs tarptautiniai standartai. Ką tiksliai nusako šie skaičiai – galit pasigilinti laisvalaikiu, informacijos internete pilna. Esmė – kuo didesni skaičiukai, tuo didesnis atsparumas. Neretai, ypač prie IPX standarto, nurodomas gylis metrais, pvz. IPX8, 1m. Reiškia: gaminys laikytas vieno metro gylyje keturias valandas ir nebuvo rasta vandens nuotėkio į korpuso vidų. Nereiškia: kad gaminys neatlaikys slėgio dviejų, penkių metrų ar kitame gylyje. Toks sertifikavimas gamintojui nėra pigus malonumas, tad vienam gaminiui begalės testų nepridarysi. Pigesni gaminiai apskritai nėra sertifikuojami. Kartais prie gaminio būna nurodyta tiesiog atsparumas gyliui metrais. Patikimumas – ne geležinis, bet reikšti kažką visgi turėtų. Čia daugiau savo vaidmenį vaidina gamintojo žinomumas, reputacija ir... , kaip netikėta – gaminio kaina! Nelaukim stebuklo už vienuolika su puse lito.

Dažnai neatkreipiamas dėmesys į kitą susijusį aspektą – atsparumą dulkėms. Pasirinkus neatsparų vandeniui žibintuvėlį (ruošiantis jį naudotis tik patalpose) ir naudojant jį dulkinoje aplinkoje, ant stikliuko vidinė pusė greitai aplimpa dulkėmis, dėl ko šviesos srautas akivaizdžiai mažėja. Tai irgi reiktų įvertinti.

Smūgiams

Kitas atsparumas – smūgiams. Dažniausias vartojamas terminas – „shockproof“. Reiškia, kad gaminys atsparus nestipriems smūgiams. Kaip tai padaroma? Dažniausiai pati žibintuvėlio konstrukcija – ne kortų namelis – ir iškritęs iš rankų ant stalo vis dar veiks. Jei to negana, kai kurie žibintuvėliai padengiami guma – tai švelnina smūgį. Tačiau jei neieškom „pigienos“, reiktų žiūrėti į kitus parametrus – o jie nurodomi ant pakuotės ar aprašymuose – kritimui iš aukščio, dažniausiai metrais, kartais nurodoma smūgio jėga džiauliais. Yra keletas tarptautinių žymėjimų, tačiau žibintuvėlių gamintojai retai kada sertifikuoja gaminius pagal juos (bent jau man susidurti neteko).

Dažniausias nurodomas aukštis – 1 metras, kartais iki 1,5 metro. Tokio žibintuvėlio konstrukcija yra žymiai tvirtesnė, stikliukas dedamas polikarbonatinis ar grūdinto stiklo, kartais (labai retai) net įmontuojama amortizacinė sistema LED moduliui ar lemputei, tad nusipirkus tokį žibintuvėlį dėl smūgių pernelyg baimintis nereiktų. Visgi kartais prireikia rimtesnio daikto. Kritimui iš didesnio aukščio atsparūs žibintuvėliai gaminami specialiai. Paprasto žibintuko silpnosios vietos (LED modulis, mikroschemų ir kiti komponentai) smarkaus, nors ir netiesioginio, smūgio atlaikyti negali, bent jau ne garantuotai. Tokių žibintuvėlių korpusas yra padengiamas storu gumos sluoksniu, konstrukcija papildomai sutvirtinama. Galima tikėtis rasti žibintuvėlį atsparų kritimui iki 30 metrų, galbūt daugiau. Tiesa, pastarieji jau būna pritaikyti statybos darbams, aukštalipiams, neretai komplektuojami su karabinais ar kitais laikikliais ir kasdieniam naudojimui nėra nei tinkami nei patogūs.

Karščiui

Specialios paskirties žibintuvėliai turi dar keletą papildomų „funkcijų“. Viena jų – atsparumas karščiui. Žinoma, proto ribose. Atsparūs gali būti iki 400 laipsnių Celsijaus temperatūrai, tačiau pusdienį tokioje aplinkoje tikrai neatlaikys. Karštis pasieks maitinimo šaltinį, lemputę, mikroschemas. O šie elementai tokioms ekstremalioms sąlygoms nėra atsparūs, tad visas dėmesys – korpusui. Tai – dažniausiai specialus plastikas, refleksinė danga, kartais – vakuumo tarpas. Aktualu gaisrininkams. Jei toks nesate – nėra ko gilintis.

Statikai

Kita „funkcija“ – darbui sprogiose aplinkose pritaikymas. Tą nurodo EX ATEX sertifikatas ir atsparumo klasė. Trumpai. Sprogi aplinka – tai degių dujų ar kietųjų dalelių aplinka. Aplinkos pavojingumą nusako dujų ar kietųjų dalelių koncentracija ir pagal jų lygmenis yra skirstomos atitinkamos sertifikato klasės (I, II, III, IV). Sprogimas ar užsidegimas gali įvykti dėl elektros krūvio susidarymo dėl trinties su ore esančiomis dalelėmis ar kitais objektais (drabužiai ar dar maža kas). Taip atsiranda kibirkštėlė (visai kaip velkantis megztinį žiemą, kai oras sausesnis). Tokių žibintuvėlių korpusas ir kitos išorinės detalės turi turėti antistatines savybes. Jei nedirbate tokioje aplinkoje, nevežiojate pavojingų krovinių (naftos gaminių ir pan.), tai ir baimintis nėra ko.

Mano galva su atsparumais galim baigti. Jei ką praleidau – reiškia, kad tai arba labai specifiška, arba daug dėmesio į tai kreipti nereiktų.

Marius Lukoševičius
marius@baterijos.lt
baterijos.lt komanda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Marius Lukoševičius
(15)
(0)
(14)

Komentarai (2)