Kaip žinutė „Twitter“ sukėlė 343 mlrd. litų vertės nuosmukį rinkose  (1)

Antradienį Jungtines Valstijas sudrebino šokiruojanti žinia – naujienų agentūros „Associated Press“ „Twitter“ paskyroje pasirodė žinutė, kurioje buvo rašoma: „Baltuosiuose rūmuose nugriaudėjo du sprogimai, Barackas Obama sužeistas“. Tokią naujieną išplatino į „Associated Press“ paskyrą įsilaužę programišiai, tačiau kur kas įdomiau tai, kad toks pranešimas akcijų biržoms kainavo 130 mlrd. JAV dolerių (343 mlrd. litų).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reaguoja žaibiškai

Nors naujienų agentūra klaidingą pranešimą pašalino per kelias minutes, juo pasidalinti spėjo daugiau nei 4 tūkst. „Twitter“ vartotojų, kurių gretose buvo ir respektabilių JAV žurnalistų. Galima spėti, kad bet kurią kitą savaitę, tokiu pranešimu niekas nebūtų patikėjęs, tačiau turint omenyje pastarųjų dienų įvykius Bostone, sprogimai Baltuosiuose rūmuose neatrodė tokie neįtikėtini.

Atsakomybę už šį elektroninį išpuolį prisiėmė grupė, vadinanti save „Elektronine Sirijos Armija“. Nors toks pavadinimas leidžia spėti iš kur kilę grupei priklausantys programišiai, nei pastarųjų tapatybė, nei internetinių atakų kilmės vieta nėra tiksliai nustatyta, tad atsakingos JAV institucijos nuo išankstinių vertinimų ir komentarų susilaikė.

Verta pridurti, kad pastarosiomis dienomis, paramą Sirijos valdantiesiems reiškiantys asmenys įsilaužė į FIFA, „Jeep“, naujienų agentūrų „Al Jazeera“ ir BBC paskyras socialiniuose tinkluose, priversdami darkart susimastyti apie elektroninį saugumą.

„Twitter“ įtaka milžiniška

Iš pirmo žvilgsnio šioje situacijoje pralaimėjusių nėra – „Associated Press“ atsiprašė savo auditorijos, o Baltuosiuose Rūmuose niekas nenukentėjo. Tačiau akcijų biržos į pranešimą sureagavo greičiau nei naujienų agentūra ir per kelias minutes akcijų indeksas „S&P 500“ nukrito 0,9 proc., taip sukeldamas 130 mlrd. JAV dolerių (343 mlrd. litų) vertės nuosmukį. Ir nors paaiškėjus, kad žinia buvo išgalvota, indeksas vertę atgavo taip pat greit, kaip ją prarado, tokie įvykiai leidžia suprasti kokia pažeidžiama yra finansų rinka.

Akcijų rinkos pažeidžiamumą primena ir žaibiškas nuosmukis 2010 metais bei pernai kompiuterių gedimo sukeltas finansų bendrovės „Knight Capital Managemrnt“ akcijų nuvertėjimas siekęs net 440 mln. JAV dolerių (1,2 mlrd. litų).

Spekuliuoja kompiuteriai

Žurnalo „Time“ analitiko Christopherio Matthewso teigimu, žaibišką akcijų biržos reakciją sukėlė sparčioji, algoritmais paremta prekyba. Kitaip tariant, tai tokia praktika, kuomet Volstrito brokeriai, naudodami ypatingai galingus kompiuterius analizuoja milijonus sandėrių per sekundę. Nors vieno tokio sandėrio pelnas nedidelis, nemenkos sumos sukaupiamos per didelį pirkimo – pardavimo sandėrių kiekį.

„Pastaruoju metu jau tapo įprasta, kad akcijas perka ir parduoda kompiuterinės programos“, - teigė finansų rinkai skirtos programinės įrangos kūrimu užsiimančios įmonės „Alpha Trading“ vykdomoji partnerė Irene Aldrige. Biržos makleriai į programą suveda, jų manymu, svarbių ir autoritetingų informacijos šaltinių adresus, tuo tarpu programinė įranga ieško raktinių žodžių, kaip bankrotas, susijungimas, kurie reiškia, kad rinkoje vyksta kažkas svarbaus. „Tai visai nesudėtinga“, – kuklinosi I. Aldrige.

Teigiama, kad raktažodžių ieškoma įvairiuose šaltiniuose – nuo verslo naujienų žurnale „Forbes“ iki „Twitter“, kuriame stebimi verslo pasaulio atstovai. Kompiuterinė programa, aptikusi raktinius žodžius, perka arba parduoda akcijas ir tai daro daug greičiau, nei žmogus kada nors galėtų. Būtent todėl socialiniame tinkle paskelbta žinutė per kelias minutes sukėlė tiek sąmyšio.

Įžvelgia pavojų

Tuo tarpu sparčiosios, algoritmais paremtos, prekybos kritikai įsitikinę, kad tai yra iš esmės bloga praktika, nes kompiuterinės programos reaguoja neatsižvelgdamos į jokias aplinkybes. Teigiama, kad rinkose sukuriamas per aukštas likvidumo lygis, o sumažėję prekybos įkainiai leidžia spekuliuoti akcijomis be didesnės atsakomybės.

„Pasirodžius „Associated Press“ pranešimui apie įvykį Baltuosiuose Rūmuose, pastebėjome, kad kelių minučių bėgyje buvo atšaukta labai daug sandėrių“, – teigė „Knight Capital“ analitikas Reginaldas Brownas. Pastarasis pridūrė, kad dėl greitos naujienų agentūros reakcijos šalinant melagingą pranešimą rinkos atsigavo praktiškai iškart.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (1)