„Forbes“: JAV reikalingas naujas karas, arba kapitalizmas mirs

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ZmogZ 2013-04-30 15:42
Nesuprantu kaip gali apsiversi liežuvis, vadinti JAV kapitalistine. Ir iš kur šituos skaičius paėmė? 15 proc. valstybinių išlaidų sumažinimas? Karinis biudžetas sumažintas 22,2 proc.?
Arwis 2013-04-30 17:12
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-21638727 Tiems kas visiskai nesidomi pasaulio ekonomika.
Lixteris 2013-04-30 17:33
Forbes rašo...Mano tėvas taip sakė prieš 6-5 metus, sako ir dabar taip. Nebus karo, nebus galimybės pasiplėšt pinigo, bus krachas. JAV didžioji dalis su ginklais, taigi negaus ko norės, kad ir McDonaldas neveiks, tai jie ne su pagaliais į gatvę, kaip kokioje Graikijoje išeis, o su ginklais. Baisu.
immortallt 2013-04-30 19:33
JAV reikia ne su kažkuo kariauti, o kad kiti kariautų tarpusavyje ir pirktų iš jų ginklus. Tik tokiu būdu JAV praturėjo. Nes nuo karo nenukentėjo, o ginklus pardavinėjo kaip reikalas.
Laurynas19 2013-04-30 20:52
Aš nesuprantu, kaip karas su tarkim Š.Korėja gali išgelbėti JAV kapitalizmą nuo mirties? t.y kodėl tarkim be karo JAV kapitalizmas negali gyventi toliau? Gamini ginklus, tankus, aviacinę techniką, naudoji tam degalus, karių visa ekipuotė, palapinės, med priemonės, maistas, vanduo ir tt ir pan. Vien tik bergždžias resursų naudojimas be visiškai jokio atsiperkamumo, tarkim karo su Š.korėja atveju. Ten juk jokių resursų nėra. Tai norit pasakyti, jog karas tik kaip psichologinis ramstis žmonėms? t.y Štai yra priešas, todėl reikia sunkiai dirbti, nes kitaip bus blogai?
kestutisz 2013-04-30 21:51
Kai pats gamini ginkluotę tai juos taip "nurašinėti" nekyla jokių problemų - judini savo ekonomiką, reklamuoji potencialiems pirkėjams, ištaisai bug'us ir pan. Ir dar atgal per savo infrastruktūrą negauni. Jeigu tai būtų pirktinai ginklai ar savo teritorijoje tai taip, tada jau grynas nuostolis
Hmz 2013-04-30 22:55
Balso žurnalizdų bukumas ką tik pasiekė naują rekordą. Paėmė straipsnį iš , pamatė, kad jame cituojami iš "Forbes" paimti BVP rodikliai, ir nepasikuklino visko, kas straipsnyje parašyta (įskaitant dvesiantį kapitalizmą ir karo poreikį), priskirti "Forbes".
technologas 2013-04-30 22:56
mažesnis, nei 2005. Prieinamas eksportas - produkcija minus nuolat nenumaldomai augantis top 33 eksportuotojų vidinis suvartojimas ir Kinijos+Indijos importas. Nekas, tikrai nekas. Kas dėl straipsnio - karas dar labiau pablogintų padėtį. Visa ta šliaužiojanti ir skraidanti technika ryja kurą kaip pasiutusi.
immortallt 2013-04-30 23:20
Berods Keinsistai sako, kad nesvarbu kur kiši pinigus, svarbu kišti, kad ir iš sraigtasparnio mėtyti. Man, o tuo tarpu ir didžiajai daliai ekonomistų atrodo kitaip. Pirmąją mintį ypač gina aišku kas - ginklų pramonės lobistai, kurie tiesiogiai nuo to priklauso. Anksčiau karas JAV pasiteisindavo, nes kaip ir minėjau, milžiniškas ginklų eksportas. Dabar jo nebus. O kodėl JAV tai gerai? Nes stipriai pasikeldavo eksportą.
mnv 2013-04-30 23:28
Karpymas yra istemptas. Pvz pentagono biudzetas 2013 metais sumazintas 5.6%, kitais metais sumazes 3.6%. O kadangi jis istemptas, naujai valdziai atejus gales ir apsukti (t.y. next gop prezidentas ). Bet net ir "karpant", jis vistiek toliau augs (jei tik i skaicius ziurint), nes kompensuos infliacija.
marko 2013-05-01 03:39
Karas, kad ir kaip beprotiskai ar absurdiskai tai nuskambes siandiena yra tiesiog butinas, kaip vaistas. Nes pasaulis jau dabar beviltiskai susirges: 1. Visos salys sedi ant neisivaizduojamu skolu maiso (beveik kiekviena salis yra skolinga). Tame tarpe labiausiai JAV. Deka elektroniniu pinigu, dar galima kazkiek manipuliuoti, taciau neamzinai. Ir tu skolu nereikes atiduoti, nes tokiu atveju bankrotuotu iskart puse pasaulio. Jei tik zmones suvoktu, kad toks pinigu gavimo budas, tera gudri ponzi scema(pinigai is tikro gaunami is zmoniu darbo - sumokant tik juokingus paskolos procentus, bet didziosios dalies negrazinant), iskart butu pakeisti visu valstybiu valdymo principai - nebebutu galima skolintis ar spausdintis. Tektu tenkintis tuo ka uzdirbi. Tai reiskia griezta islaidu kontrole ir sazininga valdzia. 2. Zmonems neberupi tikrosios vertybes. Duok jiems sokiu ir dainu, bei duonos. TV ir ziniasklaidos priemones tik bukina ir grezia pinigus is reklamos. 3. Naftos kaina pasieke auksciausia riba. Tolesnis pabrangimas atnes tik dar viena krize. Bet visa dabartine pasaulio ekonomika paremta nafta. Tad laukia nemalonios permainos. 4. Medicina issigime - ji nebepadeda, o pratesia liga, kad butu galima daugiau is to uzsidirbti. 5. Svietimas nepadeda zmogui atsistoti ant koju, tapti savarankisku, surast savo pasaukima. Auginami tik klusnus mokesciu moketojai. 6. Istorija kartojasi: sparciais tempais artejame prie 1848/1905m. Kas poto seke jau zinome. Kai valdzia mato, kad bankrotas neisvengiamas arba jau ivykes, ji visada kazkam paskelbia kara. (rusija, vokietija, o dabar jav) 7. Skolos buvusios iki karo dauguma nurasomos.
PupuDede 2013-05-01 09:56
Kaip jums apsivercia zodziai reikia karo tai paimkit sautuva ir iseikit i gatves nusauk savo artima ir kariauk kaip visiems lengva pasakyt REIKIA KARO tokius reiktu kastruoti tikrai nesodinti ne saudyti o kastruoti vien uz tuos zodzius kad reikia karo. Teisingai sake kad nieko baisiau uz kapitalizma nera paziurekit kaip sneka reikia karo kad isgiventume ATSIMERKIT I KA PAVIRSTAT SLYKSTU. Kai nusausi savo artima ar tavo nusaus tada paziuresiu ar sakysit iskrypeliai reikia karo. BJAURYBES, ATSILIKELIAI, BEZDZIONES!!!!
sielinas 2013-05-01 10:43
Amžinai augti nieks negali.
technologas 2013-05-01 11:24
Khem, pabūsiu nepopuliarus, bet - paprastai dėl visko kaltinami politikai, kažkokios slaptos organizacijos, tačiau dėl visko kalti visi žmonės. Čia ir noras turėti didesnį namą, mašiną, nenoras užsiauginti daržovių, siekis mažai dirbti/daug vartoti ir t. t. ir pan. O politikai priversti tenkinti žmonių norus - kitaip jų neišrinks arba nušluos. Todėl praktiškai visi politikai daugiau ar mažiau populistai. Karts nuo karto pasitaiko keistuolių, tokių kaip Niksonas, kuris ragino mažiau vartoti, bet juos greit nuima nuo arenos
Fobus 2013-05-01 11:36
Priedo dar, nors ir per sequestration nurėžė gabaliuką, po to atstato per kitur. Galiausiai gaunasi, kad nė velnio nesumažėjo. Dar įdomu statistika. Ekonomika augo per 50%, bet juk viskas iš skolos pas juos, kad ir tie patys karai, už juos niekas nemokėjo ir juos neįtraukdavo į gynybos biudžetą.
Chronas 2013-05-01 13:34
išnaikint kitą tautą, nei pakeist savo gyvenimo būdą. Dėdės, sėdintys viršūnėse tą puikiai supranta ir esu tikras, jog tam ruošiasi. Mano požiūris į tai: "just sit back, have a drink and enjoy the show" Galbūt mums pasiseks ir galėsim pamatyt viso šio cirko krachą P.S. JAV reikalingas ne tik karas, bet cikliškas karas.
sigitas69s 2013-05-01 14:08
Oho pacifistas... . Tu čia verk neverkes... Jeigu tikrai taip mastai- tai daryk kanors pvz. verškis į politikus, į europarlamentarus į pasaulinio banko vadovus ar net NATO vadovus, tai gal ir sustabdysi karus, bet neužmiršk, kad : "Pats radikaliausias revoliucionierius taps konservatyvus kitą dieną po revoliucijos. // Hannah Arendt "
Talkatif 2013-05-01 21:18
Aha, eilinė skambi antraštė, o turinys apie nieką. Karas visų pirma ne eksportai, plėšimai ir t.t., o žmonės dirbantys už mažiau, pasitenkinantys su mažiau. Bet dabar tam puikiai pasitarnaus vis aštrėjantys gamtos kataklizmai. O vat kaip Maskva išlaikys savo liaudį ramią be karo krentant jų lengvoms pajamoms už gamtos turtus, tai gerokai rimtesnis klausimas.
vanduo4 2013-05-01 21:54
Sita straipsny rase kazkos paranojikas arba radikaliai nusiteikes islamistas. Nes pastaruoju metu labai sustiprejo puolimas pries JAV - Bostono sprogdinimas, uznuodyti laiskai gubernatoriams, trasu gamyklu sprogimai JAV, JAV krovininiu lektuvu kritimas afganistane - ir viskas per keliata savaiciu. - Dabar sita demagogija per lietuviska ziniasklaida. Kaip matau, tu radikaliu ligoniu visur privise. Vietoj to, kad sukurtu ka nors geriau, kritikuoja ir ardo tai, kas jau sukurta. - kaip ten bebutu, be JAV pagalbos dabar sedetume giliai SSSR siknoje ir kalbetume apie kavos ir kompiuteriu deficita bei spekuliantus (kapitalizmo viruso platintojus).
immortallt 2013-05-02 00:31
Marko, 1) Karas nesprendžia skolų jei pats kariauji. Karas veikia pagrinde JAV, bet ir tai su šiuolaikinėm technologijom bet kuriai šaliai karas yra pragaištingas. Patiko vienas veikalas - karo ekonomika. Iš esmės kariauti apsimoka tol, kol galimai gauti gali daugiau nei pralošti. Tai yra kai anksčiau žemės vertė buvo daug didesnė nei kapitalo, tai kariaut apsimokėjo. Dabar karui yra likę daugiausia religinės priežastys. 2) vertybes karas aišku pakoreguos, bet yra ir kitų priemonių. 3) Karas naftos kainas taip iškeltų į padebesius, kad net neįsivaizduoji 4) Nesuprantu kuo čia susijęs karas. Medicina padeda daug daugiau nei anksčiau sugebėjo. Žinoma, ne visas ligas dar sugeba išgydyti, bet kuo čia dėtas karas? 5) Čia bėda ne švietimo sistemoje, o šeimoje. Kažkodėl visi tikisi, kad mokykla turi atstoti auklėjimą šeimoje - nesąmonė. Karas čia nepadės. Karo metu būtent ir ugdomi sraigteliai/patrankų mėsa. 6) Tavo prielaidos neturi jokių sąsajų su tuometine situacija. 7) Skolos ir be karo būna nurašomos, bet karui reikia skolintis dar daugiau, o skolinimo mechanizmas sugriūna. Dar toliau, pasaulis tapo labai priklausomas nuo vienas kito, nes yra stambi specializacija. Pvz kas valdys mikroschemų gamyba (o daugiausia berods Tailandas ar P.Korėja), tas ir valdys naujausias technologijas. Tavo prielaidos karui visisškai neadekvačios ir istorinės, nebetinkančios dabartinei situacijai, nes neteisingai vertini tam tikrus ryšius ir atsirandančias ekonomines naudas. Vat technologas ypač gerai išvardino, kas kaltas dėl situacijos kurią turime dabar. Visi norime 500 kv.m. namo, dar kad kas nors kambarius tvarkytų, 25m ilgio šildomo baseino, porą mašinų iš salono ir dar kad dirbti nereiktų. Vertybes kuria ne karas ar politikai, vertybes kuria žmonės. O čia kai kurių visur pelno matymas, tai biški apsiraminkit, paranoja jau kvepia, nes niekas nepasikeitė šiuo klausimu pasaulyje per paskutinius 50 metų, tik Lietuvoje čia nauja sąvoka. Tiesa, pelnai nuo 1988 metų, kai buvo pradėta leista individuali veikla sumažėjo dešimtimis kartų, kai per savaitę mano tėvai iš versliuko užsidirbo naują žigulį - viskas buvo teisėta. Kas dėl "kalta aplinka", čia labai apie Paksą mėgo taip sakyti, bet aplinka kalta retai kada būna. Galutinį sprendimą priima kiekvienas. Aš pvz taip siekiu į pensiją išeiti su 5-9 milijonais sąskaitoje sau ir savo šeimai (anksčiau nei oficiali pensija), bet tai nereiškia, kad man tik pinigai ir rūpi. Aš pinigus naudoju adekvačiai. Pvz neturiu mašinos, nors ir iš grynųjų pinigų galėčiau pasiimti apynauję arba lizingu pasiimti, kad ir BMW3 naują be problemų, bet aš riboju savo vartotojiškumą ir nukreipiu finansus į taupymą ir investavimą, kas įgalina skolinti įmonėms ir žmonėms, kurie turėtų ne pravalgyt pinigus, o investuoti į gamybinį efektyvumą ir produktyvumą.