Naudojimasis socialiniais tinklais = polinkis į narcisizmą?  (0)

Socialiniai tinklai yra ne tik patogi bendravimo priemonė, bet ir viena iš labiausiai savimeilei reikštis tinkamų virtualių erdvių – tai savo patirtimi gali patvirtinti daugelis asmenų, besinaudojančių šia medija. Panašią išvadą pateikė ir Mičigano universiteto (JAV) mokslininkai, kurie susiejo narcisizmo reiškinį su socialinių tinklų naudojimu, praneša Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai siekė atsakyti į klausimą ar narcisizmas yra susijęs su kasdieniu informacijos dalijimusi „Faceobook“ bei „Twitter“ socialiniuose tinkluose ir laiko kiekiu, kuris praleidžiamas šiose svetainėse.

„Mūsų tyrimas parodė, kad tam tikrų narcisizmo bruožų turintys suaugę jauno amžiaus koledžo studentai dažniau dalinosi įrašais „Twitter“ socialiniame tinkle. Tuo tarpu vidutinio amžiaus narcizai iš bendro gyventojų skaičiaus dažniau rašydavo įrašus „Facebook“ platformoje“, – teigė vienas iš studiją atlikusių tyrėjų Elliotas Panekas.

Pasak mokslininko, žmonės, turintys narcistinį asmenybės sutrikimą, „Facebook“ naudoja kaip savotišką veidrodį. Tačiau socialiniai tinklai yra ir platesnės paskirties įrankis, skirtas įvaizdžio kūrimui, valdymui ir nuolatiniam stebėjimui kaip kiti žmonės reaguoja į šį įvaizdį.

Tyrime dalyvavo 486 paskutinio kurso studentai, iš kurių trys ketvirčiai buvo merginos, o vidutinis kiekvieno asmens amžius sudarė 19 metų. Pirmiausia tiriamieji turėjo atsakyti į klausimus apie savo socialinių tinklų naudojimo įpročius, o vėliau atlikti asmenybės testus, kuriuose įvertinti tokie narcisizmo aspektai kaip ekshibiocionizmas, išnaudotojiškumas, pranašumo troškimas, valdingumas ir perdėtas pasitikėjimas savimi.

Antrojoje tyrimo dalyje mokslininkai internetu apklausė 93 suaugusius žmones, kurių daugumą sudarė vidutiniškai 35 m. amžiaus moterys. Palyginus pirmos ir antros tyrimo dalies duomenis pastebėta, kad jaunesnio amžiaus asmenys ne tik naudoja kitus socialinius tinklus, tačiau ir kitaip elgiasi juose, nors tiek vienoje, tiek kitoje grupėje narcistiniais bruožais pasižymintys asmenys tokio pobūdžio svetaines naudoja savimeilės raiškai.

Pažymėtina, kad tyrimo rezultatai neatskleidė jokio priežastinio ryšio tarp narcisizmo ir socialinių tinklų naudojimo. Kitaip tariant mokslininkai savo tyrimu neatsakė į klausimą ar narcisizmas lemia padidėjusį socialinių tinklų naudojimą ar, atvirkščiai, tokių svetainių kaip „Facebook“ naudojimas skatina narcisizmą. Nepaisant to, mokslininkų darbas yra vienas iš pirmųjų, kuriame šie reiškiniai yra metodiškai lyginami pagal tam tikrus kriterijus.

Straipsnis, kuriame aptariami atlikto tyrimo rezultatai, publikuotas mokslinių darbų žurnale „Computers in Human Behavior“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (0)