Nauja ataskaita: „Pegatron“ gamykloje „Apple“ gaminius surenkantys kinai priversti dirbti gyvuliškomis sąlygomis (Video, Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2013-08-01 12:47
Gamyklose dirba vergai už grašius, o produkcija brangiausia visame pasaulyje. Ir dar giriasi, kad pelningiausia įmonė pasaulyje. Mano įmonė taip pat butu pelningiausia jei darbuotojai dirbtu už duonos kepalą ir vandens stiklinę.
moo 2013-08-01 13:17
Primena vaizdelius iš eilinių sovietinių gamyklų ar net mokyklų Vilniuje 90'taisiais.
Christmas_fun 2013-08-01 14:10
Nelabai supratau, rase kad nesciosiom salygos tokios pat, poto raso, kad nepriima i darba nesciu. Tai kaip yra? Ir apskritai prie ko cia apple? Ne ju gi ta gamykla. Ir isvis kas nenori gali neit ir nedirbt toj gamykloj, jei patys sutinka su tokiom salygom tai tegu ir aria. Niekas ju nevercia, ne vergai jie.
Evaldas 2013-08-01 14:20
Pastoja dirbdamos?
unytas 2013-08-01 14:37
as oirgi tai psakau kas nor itas dirba ir ne apple priklauso ta gamikla. cia tas pats kas sakit jei maxima perka obuolus is medelino kodel maxima nemoka didesnus algu tiems kas skina obuolus?
immortallt 2013-08-01 15:08
Esmė ta, kad Apple turi itin didelę įtaką ir jinai gali rinktis ką nori. Foxconn'as sutvarkė pažeidimus, pagerino sąlygas ir turbūt atitinkamai brango gamyba. Kadangi Apple viskas dzin, jie susirado kitus surinkėjus, kurie dirba pigiau.
zamzungas 2013-08-01 16:16
Čia yra tokios kompanijos kaip obuolys socialinės atsakomybės klausimas kokiomis sąlygomis jų gaminiai surenkami, nes milijardus lyčnų pinigų turinti kompanija tikrai galėtų kovoti su vergavimu gamyklose jei tik norėtų, o dabar tik susikuria kažkokios šventosios aureole o produkciją surinkinėja vergai sandeliuose.
Lorentz 2013-08-01 17:38
Daug kur taip yra ir nieko cia nepakeisi. Kitur net is darbo neleidzia iseiti zmogui.
Shinigami 2013-08-01 17:57
Jei daug kur tai yra - tai nereiškia, kad tai turi būti toleruota. O pakeisti viską galima pakeisti, jei nori. Foxconna jau pakeitė. Gal pasakysi kuri įmonė neleidžia žmogui iš darbo išeiti? P.S. Foxconn sutvarkė. Todėl jų kainos pakilo. Tai išėjo pas kitus. Ir manau žinojo, kad ten sąlygos nėra geros, nes pagal kaina matosi.
Lorentz 2013-08-01 18:30
Dabar tiksliai neprisimenu,bet man atrodo " Forever New " moterisku drabuziu parduotuve,kurioje viskas kainuoja simtais AU doleriu. Ju drabuzius gamina Bangladese ir kiek maciau,tai darbininkems yra mokama mazdaug po doleri i diena ir grasinama primusti ir t.t. jeigu jos paliktu darba. Buvo cia pasklide po Australijos televizija vienu momentu.
kmr 2013-08-01 19:20
paslėpta applo savireklama, kurios paskirtis - suteikti individui išskirtinumo, galios ir valdžios iliuziją. Taigi, individas (klientas/potencialus klientas/gerbėjas) patiria transformaciją iš menkinamojo į menkinantįjį (vienintelis kelias iš vergystės - vergvaldystė), ir yra realizuojamas įgimtas pranašumo troškimas. Nenuostabu, nes kaip žinia, Jobsas buvo nuostabus iliuzionistas.
HiTech 2013-08-01 20:43
Lietuvoje irgi yra fabrikų kurie ne taip jau labai atsilieka teikiamomis darbo sąlygomis nuo straipsnyje aprašomo fabriko. O ir algą kai išverti į litus tai lietuviškas minimumas gaunasi atskaičius mokesčius Nėra taip jau blogai Kinijoje, arba yra blogai Lietuvoje, priklauso nuo to kaip pažiūrėsi
Sloth 2013-08-01 22:47
Parodyk nors vieną tokį fabriką. Įtariu, kad nesugebėsi. Parodyk apskritai nors vieną fabriką, kuriame žmonės dirbtų po 11 valandų 6 dienas per savaitę ir gautų minimumą. Manau, kad nesugebėsi ir šito. Tai kam rašyt nesąmones?
immortallt 2013-08-02 02:31
Nes jis pasijaučia geriau, kai pastumia ant savo šalies.
kestutisz 2013-08-02 10:06
Klausimas ar tikrai čia gamina būtent Apple produkciją? Ar tik tam tikrus komponentus kurie parduodami visiem, įskaitant Apple? Gal tiesiog vienam ceche dienom ir gamina aifonus, o čia naktimis antra pamaina myfonus? Kažkaip sunku įsivaizduoti rankomis lituojančius tokius smulkius komponentus (skundžiamasi nuodingomis sąlygomis, tai matyt ne dėliojimas į korpusus ar pakuotes vyksta). Ypač kai pasižiūri kokio Pi gamybos procesą (kurį jie perkėlė iš Kinijos į UK, tipinę Sony gamyklą) - http://www.raspberrypi.org/archives/2675 - rankų darbo ten ne tiek ir daug, o skirtumas nuo telefono tik "įpakavime" (papildoma dėžutė su ekraniuku ir dar kelios smulkmenos). Rankom lituotų plokščių prisimenu būdavo taip maždaug iki 286'o lygio PC'iukų, kur rankom prilituotais laidukais būdavo taisomos motininių plokščių dizaino klaidos.
Paprastas_zmogus 2013-08-02 10:17
Ką rūkai?
obuglas 2013-08-02 10:29
[quote="Paprastas_zmogus"] Mane stebina kaip žmonės taip užtikrintai kalba "iš šiknos" (out of their ass). - Visų pirma tu nežinai, ar Foxconn pakėlė kainas. - Antra, Foxconn yra labai didelė kompanija, kuriai pamainą surasti būtų be galo sunku. - Tiksliau beveik neįmanoma, nes tai ko gero yra didžiausia tokio tipo kompanija... Ne veltui tiek daug garsių kompanijų naudojasi Foxconn paslaugomis - Trečia, Pegatron negamina obuoliui, nei iPhone, nei kompiuterių, nei iPod. Remiantis oficialiais šaltiniais, Pegatron Applui gamina.... peles... quote] Esi įskaudintas, kad vėl ant Apple užstūmė? Beje eik dar kartą straipsnį paskaityt ką rašo apie gaminamus komponentus Apple. Pasufleruosiu: rašoma, kad gaminama plasmasinės dalys - pvz.: dangteliai.
bypasser 2013-08-02 10:53
[quote="Paprastas_zmogus"]- Antra, Foxconn yra labai didelÄ— kompanija, kuriai pamainÄ… surasti bÅ«tų be galo sunku. - Tiksliau beveik neįmanoma, nes tai ko gero yra didžiausia tokio tipo kompanija... Ne veltui tiek daug garsių kompanijų naudojasi Foxconn paslaugomis - TreÄ
Paprastas_zmogus 2013-08-02 11:04
Mane tiesiog neigiamai veikia žmonės, kurie šneką bele ką. Ir čia gali būti apie Apple, apie Microsoft, apie Google ar bet kokią kitą.
HiTech 2013-08-02 12:03
Aš nesakau, kad konkrečiai tokios pat sąlygos. Sakau, kad yra panašių. Dirbdavo pažystama po 10-12 valandų, 5 dienas per savaitę už viršvalandžius nemokėdavo, o ir aplamai jie niekur nefiguruodavo manau, ir pasakodavo, kad tiek valandų dirbant stovimą darbą sutindavo kojos, o pertraukėlė tai vos ne porą pirikūrų per tas valandas ir dirbi vėl, naktį lygiai taip pat atidirbt reikėjo ir niekas už tai papildomai nemokėdavo, iš nuovargio ir silpna pasidarydavo, yra ne kartą susižeidusi prie konvejerio, kur tokie galimi pavojai turėtų būt pašalinami. Kitame fabrike pažystamas prie konvejerio neteko piršto, tai buvo labai greitai sutvarkyti dokumentai, kad išmetamas iš darbo ir kompensacijas matė kaip savo ausis. O dėl algos tai sakau, minimumas atskaičius mokesčius, o dabar straipsnyje pasiskaičiuok kokia algą tie kiniečiai gauna. Beje, kitur čia Lietuvoje mokėdavo mažiau nei minimuma. Taip taip, mažiau nei minimuma, nes tas didžiulis fabrikas turėjo savo įdarbinimo agentūrą (žinoma oficialiai ten jokių asmeninių ryšių su tuo fabriku nebuvo ir negalėjo būt) ir įsidarbint į fabriką galėjo tik per tą agentūrą, o kiekvieną mėnesį ta agentūra pasiimdavo kažkokį mokestį nuo algos už įdarbinimą. Šitaip fabrikėlis sugebėdavo mokėt mažiau nei minimumą. Ir tikrai ne kad pastumt ant šalies aš čia ar ką, tiesiog žinau žmonių kuriems asmeniškai su tuom teko susidurt, tai ir pasidalinu ką iš jų sužinojau, su jumis. O ir kaip ten sako, alkoholikams pirmas žingsnis pasveikstant yra prisipažinimas, taip ir čia Jei pamatysim savo problemas, gal ir susikursim per laiką tą gerbūvį, jei viską neigsim užsimetę rožinius akinius tai ir toliau tokioj pekloj gyvensim