Kuo Rusija galėtų atsakyti į amerikiečių smūgį Sirijai?  (0)

Vakarų valstybėms niekaip neapsisprendžiant, kokių veiksmų imtis Sirijos atžvilgiu, akys krypsta ir į Rusiją – būtent ši valstybė laikoma viena aktyviausių Basharo al Assado režimo gynėjų. Tačiau kokiais veiksmais Rusija galėtų atsakyti, jeigu JAV ir jos sąjungininkės vis dėlto ryžtųsi smogti Sirijai, klausiama „ABC News“ publikacijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis ekspertų sutinka, kad Rusija karo atveju nesiimtų jokių ryžtingų žingsnių: greičiausiai ji viešai smerktų JAV veiksmus ir toliau darytų tai, ką Sirijoje darė iki šiol. 

„Rusija turi gana ribotą JAV „nubaudimo“ variantų skaičių“, – sako Stevenas Piferis, buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje, o dabar Bruklino instituto bendradarbis. 

Iki šiol Rusija buvo Sirijos finansuotoja, ginklų tiekėja ir užtarėja tarptautinėje politikoje. Toks aljansas leidžia Rusijai išlaikyti paskutinius savo įtakos regione likučius, o taip pat placdarmą Viduržemio jūroje. 

Nepaisant to, daugelio ekspertų manymu, Rusija nesistengtų atsakyti jėga į Vakarų išpuolį prieš Siriją. Jų manymu, iš pradžių Rusija griežtai kritikuotų karinius veiksmus Sirijoje, tačiau vėliau susilaikytų nuo vertinimų, nenorėdama įsivelti į šį konfliktą, likti dar labiau izoliuota ir pabloginti santykius su JAV. 

S.Piferio nuomone, Vladimiras Putinas yra pakankamai protingas, kad nuslėptų savo nepasitenkinimą dėl veiksmų Sirijoje – mat pernelyg aktyvi reakcija iš Rusijos pusės tik parodytų, kad ši šalis nesugeba sutrukdyti kariniams Vakarų veiksmams. 

Greičiausiai Kremlius ir toliau tiektų ginklus B. al Assado režimui ir teiktų finansinę paramą, nes, kaip šią savaitę pažymėjo „Reuters“, pastarosiomis savaitėmis Sirijos ir Rusijos santykiai smarkiai sutvirtėjo. 

Čia pateikiami keli būdai, kuriais, ekspertų nuomone, Rusija galėtų reaguoti į karinius veiksmus Sirijoje. 

Atakuoti

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas leido suprasti, kad Rusija dėl Sirijos nesiruošia su niekuo kovoti. Tačiau kaip tuomet paaiškinti, kad Rusija stiprina savo karinį laivyną Viduržemio jūroje? Manoma, kad laivai ten reikalingi tik tam, kad evakuotų iš regiono Rusijos piliečius, jeigu situacija pablogėtų. 

Atvirai ginti Basharą al Assadą

Rusija ilgai gynė B. Al Assado režimą, tačiau darė tai dažniausiai gana tyliai ir ne taip smarkiai, kad padėtų Sirijos valdančiajam režimui įgyti ryškią persvarą. Nors Rusija siunčia į Siriją įvairias gynybines sistemas, kai kurios ginkluotės tiekimą režimui ji jau sustabdė. 

S.Piferio nuomone, Rusija kritikuos puolimą ir galbūt padarys kokį simbolinį gestą B. al Assado naudai, tačiau išlaikys atsargumą, nes nenori dar labiau nutolti nuo arabiško pasaulio. 

Nutraukti ryšius su JAV 

Šiuo metu dėl įvairių priežasčių Rusijos ir JAV santykiai gana įtempti. Tačiau tai nereiškia, kad santykiai yra įšaldyti ir nieko tarp šių šalių nevyksta. Daugelis stebėtojų pažymi, kad JAV ir Rusija ir toliau vykdo derybas įvairiais svarbiais klausimais, o Rusija sugeba balansuoti – jeigu santykiai pablogėja vienoje srityje, Rusijos politikai stengiasi juos gerinti kitoje. Jeigu Rusija mato naudą kažkurioje srityje, ji aktyviai sieks to tikslo, nepaisydama to, kas vyksta kitose srityse. Jeigu ji nemato naudos sau, nenaudos tam laiko ir energijos. 

Greičiausiai JAV ir Rusija galiausiai ryšis kokiam simbolinam veiksmui, kuris jas vėl suartins. Gali būti, kad tai įvyks jau G20 susitikimo Sankt Peterburge metu. V.Putinas pasiūlė G20 susitikimo metu apsvarstyti situaciją Sirijoje. 

Stiprinti santykius su Iranu ir blokuoti JAV veiksmus tokiose šalyse kaip Afganistanas

Geopolitiniu požiūriu tokie veiksmai prieštarauja Rusijos interesams, ir būtent todėl ji greičiausiai tam nesiryš. Rusija nerimauja dėl NATO karių išvedimo iš Afganistano, todėl ji turi visas priežastis palaikyti JAV šiame regione. 

Rusija taip pat neturi jokių svarių priežasčių padėti Iranui. 

Greičiausiai V.Putinui kur kas labiau rūpi jo įvaizdis šalies viduje. Jis nenori pasirodyti silpnas ir nepajėgiantis pasipriešinti amerikiečiams – ir visa tai vyksta tuo metu, kai Rusija ruošiasi G20 susitikimo surengimui. Tačiau, ekspertų manymu, V.Putinas vis tiek galiausiai gali likti nugalėtoju. 

„Ilgalaikėje perspektyvoje oro antpuolis Sirijoje nieko neišspręs, o JAV neįves į Siriją karių. Taigi V. Putino reputacija gali pagerėti dėl to, kad jis pasisakė prieš karinę kampaniją Sirijoje“, – teigia politologas Mattas Rojansky.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)