Griežtai saugomas Siksto koplyčios freskas apšvies modernus LED apšvietimas  (0)

Praėjus 500 metų po sukūrimo bus galima įdėmiau pažvelgti į pasaulinio meno šedevrus Romos Siksto koplyčioje. Apšvietimo įrangos gamintoja „Osram“ Siksto koplyčioje įrengs naujos rūšies šviesos diodų (LED) apšvietimą, tad įrenginiai, apšviečiantys išsaugotas meno vertybes, skleis žymiai ryškesnę šviesą. Iki šiol Siksto koplyčios freskų nebuvo galima gerai apžiūrėti dėl nepakankamai patenkančios dienos šviesos, technologinių ir meno vertybių apsaugos ribojimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, kad Siksto koplyčia bus ryškiau apšviesta, nauji apšvietimo įrenginiai, lyginant su dabartiniais, sunaudos 60% mažiau energijos.

„Meno kūrinių apšvietimui keliami didžiausi reikalavimai. Vadovaujantis Miuncheno „Lenbachhaus“ muziejuje įdiegtu apšvietimo standartu, pasaulinio garso Siksto koplyčios freskų apšvietimui bus taikomi būtent tokie itin aukšti reikalavimai,“ – teigė vyriausiasis „Osram“ technologijų pareigūnas ir vykdantysis tarybos narys, atsakingas už bendrą įmonės apšvietimo verslą, Peter Laier.

Nuo kitų metų Siksto koplyčią apšvies apie 7 000 LED lempų, kurios žymiausiems pasaulio meno kūriniams suteiks dar didesnį įspūdį. Rengiantis tokiems apšvietimo darbams spalvų spektras apskaičiuotas remiantis mokslu ir preciziškai atsižvelgus į spalvų pigmentus, esančius, pavyzdžiui, Mikelandželo freskose. Itin tikslus šviesos nukreipimas užtikrina, kad meno kūrinys bus visur vienodai apšviestas, o lankytojams jį apžiūrėti netrukdys atspindžiai. Šviestuvai bus įrengti kiek žemiau langų, siekiant, kad jų šviesa sklistų ta pačia kryptimi kaip ir natūrali dienos šviesa.

Planuojant projektą konservavimas, t. y. meno kūrinių apsauga, buvo ypač svarbi, todėl naujas šviesos diodų apšvietimas yra žymiai švelnesnis ir geresnis nei visos kitos dirbtinės šviesos formos. Apšvieta, siekianti apytiksliai nuo 50 iki 100 liuksų (kai buvusi siekė nuo 5 iki 10 liuksų) užtikrins, kad meno kūriniai būtų aiškiai įžiūrimi ir kaip įmanoma mažiau sentų.

Be to, kad Siksto koplyčioje naujasis apšvietimas bus itin kokybiškas, jis bus gerokai ekonomiškesnis už buvusią apšvietimo sistemą. Ir nors apšvietos lygis didės daug kartų, tikimasi, jog energijos sunaudojimas Siksto koplyčioje sumažės daugiau nei 60% – tam pasitarnaus ne tik energiją taupančių šviesos diodų įrengimas, bet ir itin tikslus šviesos išplanavimas, leidžiantis koplyčią apšviesti žymiai tiksliau ir nenaudoti apšvietimo ten, kur jo nereikia.

Šį bandomąjį projektą, pavadintą „LED4Art“ vardu remia Europos subsidijų programa, skirta informacijos ir komunikacijos technologijai pagal bendrąją konkurencingumo ir inovacijų programą (PSP-CIP). Šios subsidijų programos tikslas yra parodyti naujas šviesos diodų technologijų galimybes, atsižvelgiant į energijos vartojimo efektyvumą ir geresnę šviesos kokybę, taip pat pasiekti spartesnį naujų technologijų patekimą į rinką. Be projektą koordinuojančios įmonės „Osram“, projekte taip pat dalyvauja tokie partneriai kaip Vengrijos „Pannonia“ universitetas, Ispanijos „Katalonijos energetikos tyrimų institutas“ ir Italijos „Faber Technica“ planavimo biurai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)