Verslo receptai, kaip sumažinti bedarbystę Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-03-05 16:47
ra2, aš pažiūrėčiau, kaip tu neraštingą buomžą statai prie staklių dirbti, kurių vertė 500k litų. Nes tie 200k bedarbių daugmaž tokio lygio ir yra. Kai kurie būna kiek geresni, bet charakterio problemų turi rimtų ir su tokiu žmogumi dirbti neįmanoma. Dar kiti dirbti nė velnio nenori. Jei pasiūlysi algą mokėti, už tai, kad nieko neveikti, tai dar pasiderės, kad mokėtum 2x didesnę. Kai va tokius privers dirbti, tada ir keisis situaciją. Pats esu samdomas darbuotojas. Pripažįstu, daug vadovų yra mulkių, bet darbuotojų dauguma ne ką geresni.
Arthuras 2014-03-05 17:24
Toks pat procentas idiotų tiek tarp tų, tiek tarp tų. Tik jei vadovas durnius, tai daug prasčiau - nėra nieko blogiau, nei durnius su iniciatyva.
Simplicity 2014-03-05 17:25
Apie viską punktais: I. Lietuvos darbo birža dirba neefektyviai. Prieš išvykstant iš Lietuvos teko registruotis bedarbiu, kad pačiam nereikėtų mokėti PSD (+ gavau net 1 bedarbio išmoką . Ten susodintos tetos sugeba tik du dalykus: 1. Iš duomenų bazės (kuri yra laisvai prieinama per www.ldb.lt) ištraukti sąrašą darbdavių, kuriuos turi aplankyti. 2. Į bedarbio pasą sukeverzoti kito vizito datą, savo parašą ir padėti antspaudą. Apie kursų pasiūlą net kalbėti neverta,— siunčia į visokius virėjų, siuvėjų ar kirpėjų kursus (turbūt tos mokymo kontoros moksleivių nesurenka), o ne į tuos, kurie žmogui patiktų. Nežinau kaip sureaguočiau jei mane, mokantį elgtis su elektra, lituokliu ir atsuktuvu, pasiųstų į kokius mezgimo programuojama mašina ar siuvėjo kursus, nes būtent tokių darbuotojų kažkam dabar reikia, ar dėl to, kad tik tokie kursai organizuojami. Tačiau žinau, kad net ir baigęs tokius kursus pagal naująją „specialybę“ dirbti neičiau, nes ten pinigai tikrai ne tokie, kad sukandęs dantis galėčiau dirbti nemėgiamą darbą. II. Norintys dirbti darbo biržoje nesėdi, o darbą susiranda patys. Darbdaviai visų pirma turi pas save problemų ieškot, jei norinčių dirbti niekaip neprisišaukia.
Arthuras 2014-03-05 17:36
Darbo biržą senai laikas uždaryti. Bet pajudink ten sėdinčius kugelius...
Anonymous 2014-03-05 17:46
Dėl brangių staklių - du akivaizdūs sprendimai: arba perki ne piguvą už 0,5 mln, o normalias už 3 mln ir prie jų nereik operatoriaus, arba samdai normalų žmogų, kuris dabar emigravęs - pasiūlai norvegišką ar 10% mažesnę algą ir jis grįš. Kame bėda? Gaila pinigų, kai yra kas už dyka dirba?
immortallt 2014-03-05 17:53
Tai ko skundžiates, kad nėra darbo vietų? Operatoriaus reikia ir už 3mln staklėms. Kažkas prižiūrėti jas turi. Simplicity iš esmės gerai surašė darbo biržos "veiklą". Susidurti asmeniškai neteko, ir niekada nenoriu. Kas dėl darbdavių, visokių yra, ne visokių reikia, kaip ir apie darbuotojus. Tam reikia laiko, kad išdvėstų rusų palikimas ir atsirastų verslo kultūra bei samprata.
Anonymous 2014-03-05 17:57
Pasistatyk tokias stakles ir prižiūrės patys vokiečiai Ir robotizuotoms ne operatorių keturioms pamainoms reik, o vieno inžinieriaus. Visoms staklėms
immortallt 2014-03-05 18:01
Lengva pasakyti, kai taikai visoms industrijoms. Kitas dalykas, kai tavo asortimentas platus, bet rinka labai konkurencinga, tai net paprastesnės pusiau optimizuotos staklės tampa nebereikalingos, nes kiekvienos detalės įvedimas iš naujo užima daugiau laiko, nei darbo atlikimas pačiam.
Anonymous 2014-03-05 18:17
Nu jei netinka iš biržos operatoriai, o iš norgės nekvieti - parduok biznį ir važiuok į kanarus. Kam tie nervai?
Deviltry 2014-03-05 19:06
Bedarbystę labai lengva sumažinti - reikia nustoti mokėti pašalpas tiems parazitams.
immortallt 2014-03-05 19:24
Stuburo niekas valdžioje tokiam dalykui neturi. Prarandi daug balsų, bet dar daugiau turbūt gautum.
Anonymous 2014-03-05 19:37
Nu ir kuo tai baigtųsi? Algos dar sumažėtų, nes būtų kas dirba už maistą? O tie, kam vis tik neužtektų darbo vietų už bliūdą buzos - arba kartis, arba vogt, arba plėšt? Pašalpoms, beje, mažiau, daug kartų mažiau reikia pinigų, negu otkatams
Simplicity 2014-03-05 22:17
Neradus būdų teks kliautis alkoholikais arba ieškoti variantų kaip vagonais pirštukų iš Kambodžos ar Pakistano užsivežti.
immortallt 2014-03-05 23:34
Simplicity, tu matai nepatyręs bedarbis, nežinai, kad galima susirinkti iki 1,350 litų įvairių formų išmokų Vėlgi, nesi susidūręs su tais iš darbo biržos. 70% iš jų net neateina į pokalbį. Būna pareiškia, kad čia labai daug dirbti reikia (pilnas etatas) arba, kad labai daug laisvo laiko reikia turėti. Būna pradeda reikalauti kosminių sumų ir aiškina, kaip gerai moka dirbti. Pasodini prie mašinos, kuria neva moka dirbti - pasirodo gyvenime nemačiusi ir nė velnio negali užsidirbti tokių sumų. Būna sutinka dirbti, bet su sąlyga - dirbs neoficialiai. TasKitas, tu už minimumą dirbi?
Anonymous 2014-03-06 06:46
Nu ir kas, kas tau, mano pinigai parūpo? Jei mano darbas būtų Kaune - uždirbčiau 3x daugiau. Tą patį darydamas. O jei airijose - 10x daugiau. Ir paistyti apie našumą nereikia - žinom tiksliai, kaip yra
Simplicity 2014-03-06 11:35
Tai aš ir sakau, kad LDB ilgiau užtrunka tik tie, kurie nenori dirbti (žiūrėk aukščiau pateiktą diagramą), o norintys ne tik dirbti, bet ir uždirbti darbininkai važiuoja į norvegijas ir airijas. Darbininkas, kuriam nešviečia jokios karjeros galimybės (pvz., kokią karjerą gali padaryt siuvėja tavo tėvų įmonėj?), važiuoja ten kur daugiau moka. Pyksti, kad atėjusios siuvėjos nori didesnio (už MMA?) fiksuoto atlyginimo, bet nepasakai, kad visos gamybinės įmonės (dirbau— žinau) kažkuriuo laikotarpiu susiduria su užsakymų trūkumu, laikinu gamybos apimčių sumažėjimu. Pavyzdžiui, vasarą galima „užkalti“ ir 2000 į rankas (tik spėk suktis), o žiemą gali tekti pasėdėti ir su 850 litų, nes užsakymų nėra daug. p.s. Tik nežinau iš kur tu ištraukei tuos tūkstančius litų pašalpų... Iš televizoriaus ar lubų nuleidai? Gal gali konkrečiai su skaičiais ir pašalpų/kompensacijų pavadinimais? (Kiek beskaičiuočiau, tokių sumų nesurenku.)
immortallt 2014-03-06 11:46
Simplicity, sezoniškumą galima išspręsti ir tai pagaliau daugmaž sutvarkę didinant klientų bazę ir prisiimant klientų, kuriems tieki už mažesnę kainą, kai yra laisvų pajėgumų Siuvėją už MMA - pamiršk. Fantazijos čia. Maždaug padaugink iš 2. Atlyginimas fiksuotas tokio lygio darbuotojams - blogis. Karjeros galimybės? Žinoma nelabai kokių. Kodėl? Tokia profesija. Kai kurioms, kurios patinka šiek tiek keičia veiklos tipą. Pašalpos - buvo straipsniai ne kartą laikraščiuose su tiksliai surašytais skaičiais. Kompensacijos už šildymą, maisto daviniai, už nedarbą, už per mažas pajamas ir pan. Net surašyta kur kreiptis buvo.
Anonymous 2014-03-06 11:51
Beje, verslininkai beverkdami dėl darbuotojų stygiaus į darbą ginkdie neima mamų su mažamečiais, o tėvams, kurie slaugo vaikus perspėja atleidimu... Reiškiasi, darbuotojų Lietuvoje yra dukart per daug
immortallt 2014-03-06 12:22
Melas. Aišku, kai kuriuose darbuose tai neįmanoma suderinti. Dar kas keisčiausia, kad pas mus tik moterys ima biuletenius vaikus slaugyt, bet vyrai ne.
Anonymous 2014-03-06 12:30
Tiesa. Joks ne melas Hmmm, o gal mes ne apie tą pačią Lietuvą kalbam?