Verslo receptai, kaip sumažinti bedarbystę Lietuvoje  (76)

Nedarbas Lietuvoje pasiekė 12 proc. ribą ir daugiau gali nebemažėti, taip mano specialistai. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 200 tūkst. bedarbių. Pasak nekilnojamo turto plėtros kompanijos „Hanner” vadovo Arvydo Avulio, šios problemos sprendimas būtų efektyvesnis, jei valstybė nesišvaistytų pažadais didinti minimalų atlyginimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reikėtų paskaičiuoti, kiek yra išmokama bedarbystės pašalpų, įvairių socialinių išmokų tiems žmonėms, kurie neturi darbo. Ir mes galėtume gauti labai įspūdingą skaičių, kiek iš biudžeto, mokesčių mokėtojų pinigų yra išdalinama žmonėms, kurie neranda darbo arba nenori rasti jo”, - „Žinių radijo” laidoje sakė A. Avulis.

Jo tikinimu, jeigu politikai ir verslininkai susikoncentruotų į bedarbystės mažinimą, mažiau diskutuodami apie minimalią algą, kaip ji turėtų atrodyti, šios problemos sprendimas būtų efektyvus.

„Darbo rinkoje yra apie 30 tūkts. laisvų darbo vietų. Šiuo metu dėl sezoninio faktoriaus yra apie 10 tūkst. laisvų darbo vietų. Čia klausimas visiškai nesudėtingas, mums reikia tiesiog pagalvoti, kaip žmones, gyvenančius mažesniuose miesteliuose ar rajonuose, pritraukti į tą darbo rinką, kur yra poreikis”, - nuomonę išsakė verslininkas.

A. Avulis pateikė pavyzdį: yra laisvų statybininkų Telšiuose arba Mažeikiuose, tačiau jų labiau trūksta Vilniuje. Pašnekovo tikinimu, reikia sudaryti sąlygas, kurios padėtų prisivilioti darbuotoją į tą miestą, kuriame yra juntamas darbo jėgos trūkumas. Taip pat verslininkas kėlė perkvalifikavimo klausimą, kuris, jo teigimu, yra būtinas norint sumažinti bedarbių skaičių šalyje.

„Jeigu darbdavys pasiėmė žmogų iš „Darbo biržos” ir jį išmokė, sumokėti reiktų ne biržai, o darbdaviui. Taip iš karto atsiras motyvacija”, - dabartinę situaciją komentavo verslininkas.

„Jeigu ir šios priemonės neduotų jokio efektyvumo, tada mes turime kalbėti apie darbo jėgos įsivežimą iš užsienio”, - svarstė A. Avulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(4)
(0)
(0)

Komentarai (76)