Visi JAV nacionaliniai parkai užveria duris  (1)

Sustabdžius JAV vyriausybės darbą, nuo to nukentės įvairios šalies gyvenimo sritys. Viena iš institucijų, kuriai ypač pakenks šis politinių partijų nesutarimas dėl biudžeto ir priverstinis federalinių agentūrų uždarymas, yra JAV nacionaliniai parkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi nacionaliniai parkai, kurių JAV yra net 401 ir kurie spalio mėnesį per dieną vidutiniškai sulaukia 715 tūkst. lankytojų, bus uždaryti. Taip yra dėl to, kad nacionalinių parkų tarnyba yra tiesiogiai pavaldi JAV Vidaus reikalų departamentui ir finansuojama iš valstybės biudžeto. Tai ne tik paveiks daugybės keliautojų planus, bet ir smarkiai atsilieps daugiamilijardinei šalies turizmo industrijai. Duris taip pat užvers ir Nacionalinis zoologijos sodas Vašingtone. Gyvūnai bus maitinami ir prižiūrimi ir toliau, tačiau, pavyzdžiui, pandų kameros bus išjungtos. Jomis buvo fiksuojamas kiekvienas pandų jauniklio, gimusio šiame zoologijos sode rugpjūčio 23 d., krustelėjimas. Turistams, kurie šiuo metu stovyklauja parkuose ar yra apsistoję jų teritorijoje įsikūrusiuose viešbučiuose, bus leista išvykti per 48 valandas. Automobilių eismas daugumoje nacionalinių parkų, įskaitant Yellowstoną, bus draudžiamas, o kai kurios vietovės bus iš viso neprieinamos. Nacionalinių parkų tarnybos pranešime teigiama: „Jeigu vyriausybės darbas bus sustabdytas, tarnyba imsis visų reikiamų žingsnių ir pasiruoš parkų uždarymui. Lankytojų, atvykusių vienai dienai, bus paprašyta išvykti nedelsiant... Tais atvejai, kai yra galimybės, parkų keliai bus uždaryti, o lankytojai į teritoriją neįleidžiami.“ Naftos ir dujų gavybos kompanijos tęsia darbą Lankytojus atvykusius į vieną populiariausių, Didžiojo kanjono nacionalinį parką Arizonoje, pasitiks užverti vartai. Apžvalgos aikštelės šalia parką kertančio valstybinio kelio taip pat bus užtvertos. „Kai kurie žmonės laukė visus metus tam, kad galėtų užsirezervuoti ekskursiją ir nusileist į Didįjį kanjoną. Jų ilgai planuota kelionė nueis veltui,“ - sakė Nacionalinių parkų tarnybos atstovas Mike Litterstas.
Nors turistai į parkus nebus įleidžiami, jie greičiausiai liks atviri įmonėms parkų teritorijoje išgaunančioms naftą, dujas ir kasančioms brangiuosius metalus. Neaišku, kokį poveikį vyriausybės darbo sustabdymas turės šioms operacijoms, tačiau prieiga neturėtų būti ribojama. Šiuo metu naudingųjų iškasenų gavyba yra vykdoma 12 JAV nacionalinių parkų.

Aplinkosaugos organizacija „Sierra Club“ piktinasi tokia neteisybe: „Nuo šiandien į mūsų nacionalinius parkus bus galima patekti tik apsivilkus naftininko uniformą.“ Organizacijos teigimu, taip pat stabdoma ir JAV Aplinkos apsaugos agentūros veikla. Neapmokamų atostogų išleidžiami 9 iš 10 agentūros darbuotojų: jeigu nebus kam stebėti ir reguliuoti taršos, kyla grėsmė ir paprastų amerikiečių sveikatai. Kiek laiko truks tokia situacija ir kada JAV nacionaliniai parkai vėl bus atviri lankytojams, nėra aišku.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)