Ministras Pirmininkas: šešėlinės ekonomikos mastai Lietuvoje yra katastrofiški  (25)

Premjeras Algirdas Butkevičius šešėlinės ekonomikos mastus šalyje pavadino katastrofiškais ir ypač išskyrė cigarečių kontrabandą, kuri, pasak ministro pirmininko, esanti ypač didelė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tikrai reikia pripažinti, kad cigarečių kontrabanda, pasakyčiau, yra ne didelė, o jeigu nežinotum tam tikrų skaičių, – tai tiesiog yra baisi“, – pirmadienį per Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos tarybos posėdį sakė Ministras Pirmininkas.

Konkrečiau jis neatskleidė, skaičių neįvardino.

„Bet ta informacija, kurią mes dabar pradėjome valdyti – manau, kad tam irgi bus pritaikytos įvairiapusiškai žiaurios priemonės, nes to, kas dedasi, toliau leisti tikrai negalime“, – neabejojo A. Butkevičius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius taip pat neatskleidė, kokių bus imamasi konkrečių priemonių kovojant su kontrabanda.

„Konkrečių priemonių jums neįvardinsiu dėl įvairių priežasčių, tačiau Vyriausybėje šitas darbas vyksta nuolat. Konkrečių, pakankamai griežtų priemonių sąrašas egzistuoja “, – žurnalistams sakė ministras.

Klausiamas, ar buvusi Vyriausybė nepakankamai dirbo mažindama šešėlinę ekonomiką, R. Šadžius atkreipė dėmesį, kad ryškus šešėlinės ekonomikos padidėjimas buvo po 2008 m. gruodžio priimtų sprendimų.

„Daug tų sprendimų išvijo žmones į šešėlį ir su to pasekmėmis mes ir dabar kovojame. Tuo tarpu kontrabanda yra šiek tiek kitoks reiškinys – jinai buvo visada, tačiau kovoti su kontrabanda vienkartinėmis priemonėmis yra absoliučiai beviltiškas dalykas. Ta administracinė priespauda visada turi būti stipri, tvirta ir, turint omenyje, kad, be abejo, kontrabandininkai prisitaiko prie jau pritaikytų priemonių, bet kuri Vyriausybė turi sugalvoti vis naujas ir naujas priemones“, – dėstė jis.

Kaip efektyvios kontrolės pavyzdį, R. Šadžius pateikė jos vykdymą su mažesniais žmogiškaisiais ištekliais – platesnį techninės kontrolės taikymą. Esą nuo tokios kontrolės neišsisuktų nė vienas asmuo, rentgenu būtų peršviečiamos visos transporto priemonės, kertančios valstybės sieną.

Premjeras A. Butkevičius buvo pareiškęs siekį iš „šešėlio ištraukti“ 0,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Jo pirmtako Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė 2011 m. buvo užsibrėžusi tikslą iš šešėlio į valstybės biudžetą „ištraukti“ 1 mlrd. litų pajamų, bet biudžeto pajamų gauta tik apie 640 mln. litų daugiau.

2012 m. pabaigos duomenimis, Lietuva Europos Sąjungoje pagal šešėlinės ekonomikos mastą yra trečia. Analitikų skaičiavimais, likvidavus šešėlinę ekonomiką Lietuvoje į biudžetą būtų papildomai surinkta 7,5 mlrd. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (25)