Maskvos gyventojai: Vilnius - taip pat rusų miestas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2014-04-12 05:22
Kaip būtų gerai, jei balsuoti galėtų tik tie, kurių IQ>101.
sub 2014-04-14 10:01
Arns suplakei į vieną ir jau nebesuprantu kaip tu atskiri TSSRS piliečius ir RF piliečius (rusus). Sakai, kad buvo TSSRS paremta ne tautos, o pilietiškumo idėja. Tai kodėl tuomet, dabartinėse ne Rusijos teritorijose ęsančius pro-rusiškus žmones vadini rusais? Pagal idėją skylant TSSRS piliečių šioje sąjungoje nebeliko, kodėl tuomet buviusius TSSRS piliečius vadini Rusais. Rusai yra žmonės gyvenantys Rusijoje, o ne Ukrainoje, Baltarusijoje, Gruzijoje, Lietuvoje, Latvijoje. Ne Rusijoje gyvenanty gali būti pro-rusiški, tik tiek. Todėl nesupratau kaip žvelgiant į istoriją jų nustatote kas yra Rusas, o kas TSSRS pilietis. Sutinku su ta mintimi, kad TSSRS laikais sąjungos idėja buvo remiama pilietiškumu. Tiesa tai buvo daroma prievarta, uždraudžiant pvz. Leituvoje gimtają kalbą ir gimtajį raštą. Ne į temą: kalbant apie Lenkų prašymus, tai gatvių ir pavardžių jokiu budu negalime rašyti ne savo gimtąja kalba. Dar to beptūksta, kad į savo abėcėlę kažkokius lenkiškus gringelius raitytume. Geriau tada anglų kalba, bus naudinga ne tik lenkams, o dažnam užsieniečiui.
Arns 2014-04-14 17:54
Yra toks dalykas kaip mažumų teisės. Kanadiečiams netrukdo prancūzų kalba Kvebeke, Šveicarijoje iš vis vos ne visų kaimynių kalbomis viskas surašyta ir t.t.
Arthuras 2014-04-14 19:23
O dauguma teisių nebeturi? Nematau priežasties, dėl ko turėtumėm leisti pavardes rašyti lenkiškai, kai jos puikiausiai yra verčiamos į lietuvių kalbą - pas mus yra viena vienintelė valstybinė kalba. Radai su kuo palyginti... Šveicarija. Nerodyk savo tamsumo. Šveicarijoje yra 4 VALSTYBINĖS kalbos. Kanadoje - dvi(prancūzų, anglų). Be abejo, jei jos jau valstybinės, tai nieko keisto, kad jomis galima užrašyti ir gatvių, vietovardžių, vardų, pavardžių pavadinimus. Kita vertus, jei leidžiam, kodėl tuomet neleisime rusams rašyti savo vardus ir pavardes kirilica? Nes ala nelotyniškas raidynas?.. Lenkų raidynas irgi ne lietuviškas, ir visiškai nesvarbu, kad kilęs iš lotynų kalbos - jie skiriasi. Kodėl eilinis lietuvis turi laužyti liežuvį, bandydamas ištarti lenko vardą ir pavardę? P.S o tai bus va taip: https://www.youtube.com/watch?v=1FWGwegXMvU
Arns 2014-04-14 20:06
bet protelis tavo, tai... Beviltiška... Kodėl ten yra kelios valstybinės kalbos? Ogi todėl, kad ten mažumos neįgnoruojamos ir nebandoma per prievartą padaryti juos, kuo norėtu dauguma. Kai yra bendras sutarimas, tai niekam ir galvos neskauda.
Arthuras 2014-04-14 20:34
Ne, tai ne mano protas, o pas tave - absoliučiai LOGIKOS nerasta. Gal tu ir neblogai išmanai istoriją (bent jau rusišką jos versiją ), bet jau ko nedavė tau, tai nedavė - mąstymo, loginių jungčių tarp minčių nerasta. Siūlai padaryti Lietuvoje valstybinėmis kalbomis lenkų ir rusų (tarp kitko, čia tiesus kelias pas Putiną į glėbi, bet tau taigi patiktų?..)? Tau su galva viskas gerai?.. NET ir padarius, liktų nuskriaustos kitos MAŽUMOS (žydai, totoriai, vokiečiai, latviai ir t.t.). Ne dauguma turi taikytis prie mažumų, o mažumos prie daugumos - tai vadinama demokratija. Jeigu žmonės (didžioji dalis) nepritaria lenkiškų (o vėliau ir rusiškų) pavardžių rašymui, nes jiems tai sukeltų nepatogumų, tai vadinasi tų rašmenų pavardėse ir nebus. Padaryti kitų valstybių kalbas pas mus valstybinėmis vien dėl to, kad kažkas galėtų rašyti pavardes savo rašmenimis?.. Nereikia čia lyginti Šveicarijos ir Lietuvos - visai kitokie santykiai. Tiek Rusija, tiek Lenkija yra didelės valstybės, kurios mielai surusintų ar sulenkintų Lietuvą. Istorija jau ne kartą tai parodė. Tuo labiau, kad procentaliai rusų ir lenkų Lietuvoje - nedaug, ne taip kaip vokiečių ir prancūzų Šveicarijoje. Žodžiu, su tavim diskutuoti yra visiškai tuščias reikalas - kvailys niekada nesupranta, jog jis kvailys.
Arthuras 2014-04-14 21:00
Mhm, naujoji forumo versija neatvaizduoja pranešimų?.. Kažkur pasiklysta tarp puslapių. Pacituosiu save, nes taip ir nesimato pranešimo:
Kirtiklis 2014-04-14 21:09
Oho koks razumnas, Valstybinės kelios kalbos nes neįgnoruoja mažumų? Tai pagal tokia logika čia reikia įvesti šias kalbas - Lenkų, Rusų, Baltarusių ir t.t O kaip Vokietija, reik gi Tiurkų kalba įvesti. Gal tu geriau nekliedėjas nesąmonių pasiskaityk Kanados istoriją, gal tada suprasi kodėl ten Anglų ir Prancūzų kalbos yra valstybinės.
andriulis 2014-04-14 22:12
Dar šių raudonsnukių mongolų iš forumo neišvijo? Eik žalių žmogeliukų pagalbos prašyk, nes matai tave dauguma ignoruoja, skriaudžia.
Rukis 2014-04-14 23:23
Arns, atskleisk paslaptį: tu pritari Rusijos veiksmams? (Klausiu ne "Ar ji gali", "Ar turėtų","Ar taip pasielgtų ir kitos šalys", "Ar istorija jai leidžia" ir t.t., o tiesiai šviesiai - Ar pritari? Taip/Ne). O gal ginčijiesi tik iš sportinio intereso? Beje administracija tikriausiai miega, nes necenzūrinės leksikos kai kurių komentaruose netrūksta. O tai labai negražu, iš pirmo žvilgsnio atrodančiame intelektualų forume.
vienasniekas 2014-04-15 10:38
Arns galima įvertinti vien už tai, kad jis nesileidžia į emocijas, nesikeikia ir nevadina kita-minčių kvailiais.
ra2 2014-04-15 10:47
yra toks krūmas (bush?) su uogomis raudonomis.
Arns 2014-04-15 11:46
Rukis, reiktu apibrėžti ką konkrečiai nori sužinoti, nes po tavo aptakiu klausimu, galima pakišti krūvas kitų, kurie savo reikšmėmis visai kitokie. Jei klausimas tik ar pritariu, jog Rusijos sudėtyje atsidūrė Krymas, tada galiu trumpai ir aiškiai pasakyti, jog aš nematau reikalo dėl to pykti. Krymas yra, buvo, ir jau aišku jog bus rusiškas, ir net pačiai Ukrainai, jei galvoja gyventi labiau nepriklausomai nuo Rusijos, net geriau, jog Rusijai visuomet ištikimesnis nei Ukrainai Krymas, nebelems šalies ateities.
ra2 2014-04-15 11:52
- Dar būtų geriau, jei broliška Maskva prisijungtų prie savo tikrosios tėvynės - Kijevo!
kroitus 2014-04-16 14:05
Keletas mano pastebėjimų šitoj diskusijoj. 1. Kažkas užsiminė apie kalbos draudimą. Nereikia to painioti su carine Rusija. Prie sovietų kaip tik buvo stengiamasi „tausot“ kalbas. Ko gero, buvo pasimokyta iš carinio laikotarpio, kad tai neveikia, todėl buvo bandoma apsimesti, kad „mes balti ir pūkuoti - nenaikinam jūsų“. 2. Kiek man tenka skaityti rusiškų šaltinių (forumai, komentarai ir t.t.), tai rusai, sakydami lietuviams „mes buvome viena tauta“ turi omeny ne „mes buvome TSRS piliečiai“, bet būtent „mes visi - slavai“. Būtent slavai - baltų tautos ir kalbos, anot jų, yra išsigalvojimai, jos niekada neegzistavo. Visa šita žemė, anot jų, nuo seno buvo rusiška. Ir sakydami „rusai“ jie turi galvoj slaviškas gentis, ir jų palikuonis. Netgi dabar Rusijos piliečiai, gyvenantys kažkur giliau į Aziją, turintys azijietiškų bruožų, „tikrų rusų“ be užuolankų vadinami „čiurkom“.