Rusija įsiuto dėl ES energetikos politikos  (5)

Rusija apkaltino Europos Sąjungą (ES) diskriminuojant už Bendrijos ribų registruotus dujų bei elektros tiekėjus ir taip pažeidžiant tarptautines taisykles, ketvirtadienį pranešė Pasaulio prekybos organizacija (PPO).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 30 dieną Rusijos Federacija informavo PPO Sekretoriatą prašanti konsultacijų dėl ES taikomų priemonių, susijusių su vadinamuoju Trečiuoju energetikos paketu“, – nurodė organizacija.

Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ jau anksčiau ginčijo ES nuostatas, draudžiančias tai pačiai bendrovei valdyti vamzdynus ir skirstymo tinklus. Tačiau Bendrija jas laiko didinančiomis konkurenciją ir mažinančiomis Europos priklausomybę nuo Rusijos valstybinės įmonės.

Maskva skundžiasi, kad ES taisyklės diskriminuoja trečiąsias šalis, susijusias su gamtinių dujų gavyba, tiekimu ir transportavimu, ir kad jos pažeidžia įvairius tarptautinius prekybos susitarimus, nurodė PPO.

Maskvos skundas buvo pateiktas sustiprėjus įtampai tarp Vakarų šalių ir Rusijos dėl krizės Ukrainoje. „Gazprom“ šią savaitę perspėjo, jog dėl naujų ES ir kitų šalių sankcijų Rusijai gali nutrūkti gyvybiškai svarbus dujų tiekimas Europai.

Penktadienį Varšuvoje planuojama surengti derybas dėl dujų tarp ES, Rusijos ir Kijevo, kuriose bus mėginama spręsti iškilusius ginčus.

Maskvos prašymas, kad PPO surengtų konsultacijas, yra pirmasis žingsnis sudėtingame ginčų sprendimo procese, kuris gali tęstis ne vienerius metus.

Tokios konsultacijos, suteikiančios šalims galimybę išspręsti nesutarimus be bylinėjimosi, turėtų prasidėti ne vėliau nei po mėnesio, tačiau negali tęstis ilgiau nei 60 dienų po to, kai pateikiamas prašymas.

Jeigu tos konsultacijos bus nesėkmingos, Rusija gali kreiptis į PPO Ginčų sprendimo instituciją, kad ji peržiūrėtų šalių argumentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(11)
(0)
(2)

Komentarai (5)