Kung fu meistras pirštu bado kokoso riešutus (Video)  (2)

„Pfffšš, – arogantiškai šnišptelėjo užkietėjęs kompiuterininkas, perskaitęs žinutę apie budistų vienuolį, per 20 metų grindyse išstovėjusį 3 cm gylio duobes. – Jei tiek metų laikytų nors viena klava, galėtumėt rašyt apie 33 cm duobes klavišuose.“ Visko gali būti. Tačiau vargu ar paties kiečiausio klaviatūros meistro pirštams pavyktų nors sykį pakartoti tai, ką sugeba kung fu meistro Ho Eng Hui smilius. Na ir kas, kad jis striukas, bukas ir kreivokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ho Eng Hui jokių ginklų nereikia. Nes gamta ir nuožmios treniruotės jį apdovanojo ypač retu ginklu – rodomuoju pirštu. Ne, jis nešaudo. Nei kulkomis, nei lazerio spinduliais. Jis tik bado skyles kokoso riešutų kevaluose, kad būtų galima paragauti riešuto viduje esančio kokosų pieno. „Šitas pirštas padeda man išlaikyti šeimą“, – išdidžiai deklaruoja kovinių menų guru. Unikalųjį savo pirštą meistras iš Malaizijos grūdina dukart per savaitę – specialiai tam skirtoje viešoje Jonker gatvės vietoje, kurią jam dar 2000-aisiais paskyrė Malakos regiono valdžia. Nuo tada ten jis stebina turistus ir vietinius: kiekvieną penktadienį ir šeštadienį jis čia atkeliauja iš savo namų Johor Baru mieste ir demonstruoja savo sugebėjimus nuo 20.00 iki 21.00 val. Anksčiau kung fu meistras savo pasirodymus rengdavo vienoje Singapūro miesto gatvių. Ho Eng Hui yra pasiekęs aibę rekordų. 2001 m. jis pakliuvo į Malaizijos rekordų knygą, per 1 min. 10 s pirštu perdūręs tris kokoso riešutus. 2009 m. birželį jis perdūrė jau 4 kokoso riešutus – ir tik per 30,81 s. Taip pateko į Gineso pasaulio rekordų knygą. Tobulėjimui ribų nėra: 2011 m. piršto galiūnas pagerino savo pasiekimą ir keturis kokosus pirštu subadė žaibiškai – per 12,15 s! Tokio neįprasto amato malajas ėmėsi būdamas 17-os. Jį įkvėpė kung fu meistras iš Singapūro Choo Kong Leongas. „Aštuntajame dešimtmetyje iš savo guru pradėjau mokytis badymo pirštu meno, – pasakoja Ho Eng Hui. – Mokytojas patarė imtis vieno piršto kung fu treniruočių. Iš pradžių sekėsi nelabai kaip, bet aš kantriai dirbau, nes norėjau įvaldyti šį meną.“ Jaunuolis pirštą grūdino jį smaigstydamas į sumedėjusius bananų stiebus. „Smeigdavau į kiekvieną kelyje pasitaikiusį bananmedį, – prisimena kung fu meistras. – Žmonės sakydavo, kad aš išprotėjęs.“

Tačiau Ho neklausė aplinkinių ir atkakliai laikėsi savo – tikėjo, kad žvaigždės pasiekiamos per kančias. Kai jo pirštas be vargo perverdavo kiekvieną banano stiebą, vyrukas sparingo partnerėmis pasirinko kartonines dėžes. Ir tik po daugelio metų smūgiavimo smiliumi adeptas perėjo prie kokoso riešutų. Nuo šių pirštas sutino, pasidarė kreivas. Tačiau vyras treniravosi toliau, tad po kurio laiko įgudo pirštu persmeigti ir kokoso riešuto kevalą.

Ho sėkmės paslaptis – senovės kinų sistema qi gong: kūno, kvėpavimo ir proto vienovė. Šios technikos jis išmoko iš savo mokytojo Choo, kuris pats atlikinėdavo įvairiausius triukus (nurydavo ir atrydavo plieninius rutulius, kokoso riešutus skaldydavo galva ir t. t.).

Būti piršto smogimo meno meistru nelengva. Ho kasdien ugdydamas ištvermę nužingsniuoja po 20 km, labai apdairiai maitinasi: renkasi žuvį ir vaisius, valgo labai mažai mėsos ir riebių maisto produktų. Gyvenimui papildomai užsidirba pardavinėdamas savo gamybos gydomuosius aliejus. Šio meno jis išmoko taip pat iš savo guru Choo.

Galbūt kungu fu meistro pirštas atrodo nesunaikinamas, tačiau jis yra ne kartą lūžęs: dukart Singapūre – 1992 ir 1994 m. Po šios traumos jis šešerius metus ilsėjosi. Pastarąjį kartą stebuklingąjį savo pirštą malajas susilaužė 2009 m. Pekine (Kinija).

„Tada buvo žiema, o pirštas lūžo po antrojo kokoso riešuto iš penkių, – neslėpdamas kartėlio prisimena Ho. – Kuriam laikui dėl veriančio skausmo teko nutraukti savo pasirodymus. Nesportavau ištisus metus.“ Tačiau po poros metų kungu fu meistras atgavo sportinę formą ir Milane (Italija) pagerino pačiam priklausiusį pasaulio rekordą.

Nors jo pirštas matęs ir šilto, ir šalto, 58-erių meistras prieš pasitraukdamas pensijon svajoja pagerinti savąjį rekordą: „Noriu keturis kokoso riešutus persmeigti greičiau nei per 10 sekundžių. O tada ir pasitrauksiu, – sako Ho Eng Hui. – Galbūt kai kuriems tai atrodo kvaila, bet man tai – nė motais. Norėjau šio to pasiekti – ir pasiekiau.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(14)
(24)

Komentarai (2)