A. Maldeikienė: duodu galvą nukirsti, kad Lietuvoje su euru bus kaip Estijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-06-04 00:15
Su Maldeikiene daug klausimų nesutariu, bet šiuo atveju neturiu kur prieštarauti.
Ego1STas 2014-06-04 09:03
Na man asmeniškai atrodo, kad ji truputi nesuvokia apie ką ji šneka. – Kokie yra euro įvedimo minusai? Jos konkrečiai klausia kokie minusai, bet iš to tik 2 tepasako, kurie ir taip yra aiškus. Ir prie ko tas Panka šitame klausime. Jis yra Euro įvedimo minusas gal.
vytautas50 2014-06-04 09:37
:)
bratooxa 2014-06-04 10:01
Nesuprantu argumentų, kad mes tueime kažko palaukti. Koks tikslas laukti, jei ir taip de facto turime ta eurą. Labai lengva suskaičiuoti kiek mes išleisime, bet kodėl neskaičiuojate kiek mes gauname iš ES fondų? Kodėl neskaičiuojate kiek mes gausime naudos vien nekonvertuodami valiutos? Mano įmonė eksportuoja žaliavas į Vokietiją ir pajamas gaunu EUR. Tuomen man kas mėnesį tenka konvertuoti apie 20-30K EUR, tam, kad atsiskaityčiau su savo tiekėjais, darbuotojais ir t.t. Toks konvertavimas man kainuoja apie 200 LT/mėn. o tai reiškia kad per metus sumoku bankui daugiau nei vieno darbuotojo mėnesinį darbo užmokęstį. Aš mieliau tuos pinigus padalinčiau savo darbuotojams.
immortallt 2014-06-04 10:05
Vytautas, primink, kiek kartų daugiau lenkų Lenkijoje. Dar primink, ką jie pasigamina, o ką mes. Visas ir skirtumas yra tas, kad Lenkija jau nebe maža atvira ekonomika, jie vieni patys daug ką pasigamina. Mūsų atveju, bet koks ekonomikos skatinimas pasireiškia tuo, kad mes sumokam už kaimynų skaitinimą, o ne savo. Ne pradžiai 8 mlrd, o per numatytą laikotarpį tokį rezervą sukaupti, tas rezervas yra kritiniams atvejams. Tai yra pinigai, kuriuos ateityje patys ir išleisim - juodai dienai. Dar va toks niuansas, dabartiniai rezervai valiutos bus atlaisvinti, o ten daugiau nei 8mlrd. Minusinės palūkanos - supranti kodėl apie jas kalbama? Ir greičiausiai jų vis tiek nebus, nes efektas priešingas, nei norimas dažnai būna. Ne visi, tik kai kurie prasiskolinę ir mes ar taip, ar taip susiję, nesvarbu kokia valiuta. Beje, krentantis kursas euro labai gerai mums - daugiau eksportuoti galime. Mes savo valiutos realiai niekad ir neturėjom ir nelabai galėsim turėti. Na nebent siūlai užsidaryti ir būti kaip Š.Korėja. Bėda ta, kad tu girdėjai šį bei tą apie monetarinę politiką, bet nesupranti, koks tai sudėtingas mechanizmas, koks jis trapus ir kad visam tam yra alternatyva.
vytautas50 2014-06-04 10:44
:)
perihellis 2014-06-04 11:15
Vytautai, man rodos tamstą vaikystėje kažkas labai išgąsdino, kad viskas taip baisu ir blogai
kestutisz 2014-06-04 11:48
Nežinau, ar aš norėčiau, kad tokios valdžios kaip mūsų (tai viena puola keisti, tai kita išvis nieko nedaro) dar kištų nagus ir prie pinigų politikos. Kažkokia menka krizelė dėl pervertinto NT būtų tik nežymus juokas. Iki Zimbabvės trilijonų piniginėse gal ir nenusiristume, bet bent jau paskolų normos nebūtų panačios į ECB tendencijas. Juolab pas mus tiek savarankiška didžiulė rinka, kad būtų ką naudingai išžaisti valiutų kursais...
vytautas50 2014-06-04 12:42
:)
sloggi 2014-06-04 19:13
"Ir esminis dalykas. Seimo biudžeto ir finansų komitetas, posėdyje atsakydamas į mano klausimą, garsiai pasakė euro įvedimo Lietuvoje priežastį – ." Atsakymas i vaisvilos klausima. Nemanau, kad yra daugiau ka ir bediskutuot.
007 2014-06-04 22:08
Esminis dalykas dideliai daliai Lietuvos žmonių kūkčioti prisiklausius gandų apie euro blogybes. Ir eilinį kartą, praeis šitas periodas, visi gyvens kaip gyvenę, dirbs kaip dirbę, pirks kaip pirkę, bet kiek bus priverkę... Smagu bent jau, kad dabartinė bręstanti ir ateinančios kartos žvelgia į gyvenimą šiek tiek optimistiškiau. Atrodo, ateitis nebus ašarų pakalnės.
vytautas50 2014-06-04 22:56
:)
Creatium 2014-06-04 23:25
Jums atrodo, kad naujos kartos fiziškai nelieka. Jos yra daug, labai daug. Patikėkit manimi. Net ir ta dalis, kuri išvažiuoja, jie dažnu atveju grįžta. O kai grįžta, tai su tokia patirtimi, kokios jus per visą savo gyvenimą neįgavot (neįsižeiskit, bet tai turbūt tiesa, kalbant apie šiuolaikinio pasaulio suvokimą). Buvo pastebėta jau, kad Lietuva yra atvira ekonomika, taigi ji negali nepriklausyti įvairioms sąjungoms, kurti savo monetarinę politiką ir būti visiškai nepriklausoma. Tai yra tiesiog neįmanoma, ypatingai turint tokią neilgą nepriklausomybės istoriją. Taip, yra pavyzdžių pasaulyje šalių, nedideliu šalių, kurios yra nepriklausomos (pvz. visų mėgstama Šveicarija), tačiau jų ekonominės, politinės, geopolitinės ir istorinės aplinkybės yra visiškai kitokios. Euras Lietuvai - tai visų pirma patrauklumas investuotojams ir pasitikėjimas valstybe. Turint eurą nebelieka valiutos devalvavimo rizikos. Taip pat tai yra didžiuliai finansiniai sutaupymai pačiai valstybei (dėl palūkanų, konvertavimo), tiek ir jos žmonėms tiesiogiai. Iš tiesų, tai apart gąsdinimų Euro zonos griūtimi ir emociniais teiginiais apie nepriklausomybės praradimą, daugiau nematau argumentų, kodėl nereikėtų įsivesti euro. P.S. Neturiu pažįstamų jaunų žmonių, kurie būtų prieš eurą Lietuvoje. Visi katučių ploja, kad Lietuva dar labiau taps panašesnė į Europos vakarus ir taps vieningesne visos Europos ir Euro zonos dalimi. P.P.S. Net mano tėvas man čia kurią dieną pasiskundė, kad jam gaila lito. Aš jį suprantu. Tačiau man - tai visiškai ne argumentas.
Arthuras 2014-06-04 23:36
Lito, kaip valstybingumo dalies - gaila ir man. Tačiau iš esmės, tai nieko nepakeis. Ar bus litas, ar euras... Litas jau senai surištas su euru, tai tik pinigo išvaizda pasikeis ir vertė. Daugiau nieko. O naudos galbūt kiek ir išpešim. Bent jau tol, kol tokia ES egzistuoja. Dauguma jaunimo nesidomi nei politika, nei ekonomika - juda pasroviui. Jei srovė sako, kad euras gerai, vadinasi gerai.
007 2014-06-05 00:12
Neteisybė. Dabartinis jaunimas domisi kaip niekad. Turbūt dar niekada taip nesidomėjo kaip dabar. Tik dažnas negali pagrįsti savo nuomonės taip gerai. Bet čia tik laiko klausimas. Nors esu ne kartą girdėjęs svaresnių argumentų iš paauglio negu senyvo amžiaus žmogaus. Bet pastarasis negali sau leisti būti neteisiam ir pažemintam jauniklio. Todėl vietoj kontrargumeto, mieliau pasirenka pykčio kupiną sarkazmą ir kito sumenkinimą. Kas išties apgailėtina. O tai ne retas atvejis. Ir nebūtinai paauglys prieš senyvą žmogų. Tiesiog žmogaus klasifikavimas pagal amžių, socialinę padėtį ar nuveiktus darbus yra neteisingas. Čia jau sovietinių laikų palikimas. Senstantys nesugeba pripažinti jaunesniosios kartos pranašumo ir bando pateisinti viską savo gyvenimo patirtimi (lygtais pasaulis kada nors bus toks koks buvo praeityje). Arba kai kuriems vyresnio amžiaus žmonėms dažnai suveikia atmetimo faktorius. Neigimas ir ieškojimas faktų, pateisinimų kaip logiškai būtų galima pagrįsti neigimą. Kaip pavyzdys, Euras. Yra nusistatymas prieš. Ir bus pritempinėjama įvairių gandų, keistų skaičiavimų netgi, kaip minėjau kito menkinimas, toks kaip "išplautos smegenys" arba "bandos jausmas". Nes kaltintojas žino "geriau", matęs daugiau (:-D). Dabar gi, pasirodo, jaunimas visas važiuoja į užsientį, Lietuvoj niekas nepasilieka
immortallt 2014-06-05 00:14
Ar vytis ant litų, ar vytis ant eurų, kurie nukeliaus ir į kitas ES šalis? Kur daugiau jį pamatys? Valstybingumas neprarandamas, jis net dar plačiau paskleidžiamas. Gal priklauso nuo draugų rato, maniškių dauguma domisi, o kas nesidomi, tas neskuba susidaryti nuomonės. Prieš Eurą dar negirdėjau nė vieno rimto argumento, tik visokios atmaskės ir tiek.
vytautas50 2014-06-05 12:40
immortallt 2014-06-05 12:47
vytautas50, akivaizdžiai tu aklas. Investicijos yra ir ženklios. Nematai? Na akių tau neišlupsiu ir neparodysiu. Kitko jau net nematau reikalo skaityti, nes nesąmones rašai. Nenori būti NATO nare? Manai nebūtų dar Rusijos kariuomenės, jei nebūtume?
perihellis 2014-06-05 13:09
Buvau teisus dauguma bėdų ateina iš vaikystės
vytautas50 2014-06-05 13:13