Žaislas, kuriuo net V. Putinas žaisti neišdrįs  (8)

Buvęs KGB pulkininkas Olegas Gordijevskis įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainoje padarė didžiulę klaidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot O. Gordijevskio, dabar Rusija pasaulyje visiškai nebeturi draugų – visi tapo V. Putino priešais. Buvęs Sovietų Sąjungos KGB žvalgybos pulkininkas papasakojo apie V. Putino vykdomos politikos keliamą pavojų Ukrainos demokratijai ir laisvei bei nurodė, kokios įtakos įsiveržimas į Ukrainą turės pačiai Rusijai.

Kruvinoms ukrainiečių kovoms už laisvę kelią pastojo Kremliaus „demokratija". Akivaizdi karinė agresija prieš Ukrainos gyventojus, kuriai vadovauja buvęs KGB žvalgybininkas V. Putinas, reiškia, jog Ukrainos demokratija kelia tiesioginį pavojų Kremliaus režimui.

Kaip rašo golosukraine.com, Rusijoje V. Putinas kartu su savo kolegomis iš dabar jau FSB tapusio KGB sukūrė ir pritaikė vertikalią specialiųjų tarnybų kartu su organizuotu nusikalstamu pasauliu vykdomą valstybės valdymo sistemą.

Ukrainoje situacija pastaruosius keletą metų dar prastesnė: nusikalstamo pasaulio atstovai buvo užėmę valdžią bei kontroliavo specialiąsias tarnybas, šalies jėgos struktūras bei ekonomikos ir finansų sektorius. Per metus iš Ukrainos vidutiniškai dingdavo daugiau nei 40 mlrd. JAV dolerių (apie 102 mlrd. litų).

Specialusis Ispanijos prokuroras Jose Grinada Gonzalezas, dešimt metų tyręs Rusijos mafijos veiklą Ispanijoje, tvirtina, jog Rusija, Ukraina ir Baltarusija faktiškai valdomos diktatoriškų režimų, savo galią demonstruojančių per specialiąsias tarnybas bei organizuoto nusikalstamumo klanus.

Apie tokio režimo pavojų Ukrainos bei kitų valstybių demokratijai ir laisvei pasakoja buvęs Sovietų Sąjungos KGB išorinės žvalgybos valdybos pulkininkas bei 1974–1985 m. Jungtinės Karalystės (JK) specialiųjų tarnybų agentas O. Gordijevskis.

Sovietų Sąjungoje O. Gordijevskiui buvo skirta mirties bausmė. V. Putino kolegos iš Rusijos FSB mano, kad O. Gordijevskis buvo Vakarų specialiųjų tarnybų agentas, per visą totalitarinio režimo ir specialiųjų tarnybų valdymo istoriją Maskvai pakenkęs vos ne labiausiai.

„Kadangi Ukrainos institucijos, lyginant su Rusijos Valstybinio saugumo komitetu, buvo akivaizdžiai menkesnės reikšmės, visoje Ukrainos teritorijoje ir Kryme aktyviai dirbo būtent Rusijos specialiosios tarnybos – Rusijos žvalgyba ir kontržvalgyba. Buvo renkama informacija apie visus, net ir mažai reikšmingus ukrainiečių gyvenimo, politikos, diplomatijos ir kt. aspektus. Nepaisant to, jog jų buvo daug (šimtai KGB ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) agentų), pasitelkus totalitarinį režimą, išlaikyti Ukrainos bei kitų postsovietinių valstybių jiems nepavyko.

Šiandieną dėl šios ilgalaikės specialiųjų tarnybų veiklos bei jų vykdomo režimo V. Putino valdomą Rusiją yra ištikusi užsienio politikos katastrofa, kuri įtraukia ir Ukrainą bei kelia grėsmę Europai. Krymą užėmęs V. Putinas neliks nenubaustas, nes tiek JAV, tiek ir Europa nėra stipriai priklausomos nuo Rusijos. Jų grasinimai dėl sankcijų bei daromas spaudimas galutinai diskredituos Maskvą.

Tai didžiulė V. Putino ir jo kompanijos klaida. Jie planavo užimti Krymą, galbūt ir kitas Ukrainos teritorijas, o gal net ir visą Ukrainą. Tačiau dėl labai neigiamos bei vieningos tarptautinės reakcijos šio plano įgyvendinti jiems nepavyks. Kremlius jau suprato, kad žaidžia su ugnimi. Ukraina dabar eina demokratijos keliu, o V. Putino mėginimai atkurti kažką panašaus į buvusią Sovietų Sąjungą niekada netaps realybe“, – įžvalgomis dalinosi O. Gordijevskis.

Pone O. Gordijevski, ar V. Putinas ilgai ruošėsi įvykiams Ukrainoje?

Žinoma, kad ilgai. Tam buvo ruošiamasi daugiau nei penkerius, o gal ir dešimt metų. Ypač aktyviai V. Putinas ir jo kompanija ėmė ruoštis po pirmojo 2004 m. įvykusio Maidano, nes tai juos labai išgąsdino – jie suprato, jog tai gali atsitikti bet kur. Tačiau rusai po Stalino represijų tapo tokie bailūs, kad, mano manymu, dauguma jų nėra pasiruošę surengti kažką panašaus į Maidaną. Vargu ar artimiausiu metu Rusijoje įvyks kažkas panašaus į Maidaną. Tačiau V. Putinas kartu su savo kompanija vis dėlto dar tada pradėjo ruošti Ukrainai smūgį, o šiandien tai ir vyksta.

Pone Gordijevski, Moldovos atstovai bando Europai pasakyti, jog ir jiems gresia galima Putino invazija?

Numatyti tokių dalykų neįmanoma. Moldova – tarp Rumunijos ir Ukrainos. Tai tikrai įmanoma.

Nepaisant to, kad tokių didelių teritorijų okupavimui reikia daug lėšų ir fakto, jog sprendimas stipriai smogtų Rusijos ekonomikai?

Žinoma. Šiuo metu analizuoju daug įvairios analitinės medžiagos bei apžvalgų, liudijančių, jog visa tai Rusijai atneš didžiulį pažeminimą, nes šalies ekonomika labai silpna. Vienas iš Vakarų į Rusiją atvykęs rašytojas pasakojo, jog nuėjęs nusipirkti atsuktuvo, nerado nė vieno pagaminto Rusijoje – visi importuoti. Importas iš Vakarų ir Kinijos Rusijai be galo svarbus. Šiuo metu šios šalies ekonomika ritasi žemyn. Na, o po to, kai Sočio olimpinėms žaidynėms buvo skirta 50 mlrd. JAV dolerių (127,62 mlrd. litų), sudėtinga įsivaizduoti, kaip Rusijai pavyks atsitiesti.

Ar manote, kad V. Putino taikoma Rusijos valdymo sistema, pasitelkiant specialiąsias tarnybas bei nusikalstamo pasaulio atstovus, bus taikoma ir okupuotose teritorijose?

Neabejotinai. Okupuotose teritorijose tai bus taikoma dar aktyviau. Ten bus dar ir kariai. Matote, kaip Kryme mėginama užimti vieną bazę po kitos. Taip pat vyks ir Moldovoje, jei jie ir ten užsimanys įžengti. Jų draugais liks tik Šiaurės Korėja ir Nikaragva. Šiuo metu pasaulyje Rusija visiškai nebeturi draugų.

Dabar Rusijos televizijos, propagandos skleidėjai nuolat rodo vieną veikėją iš Jungtinės Karalystės, Londono, kuris kalba apie Rusijos Kryme turimas istorines teises, pasisako prieš bet kokias sankcijas Maskvos atžvilgiu.

Dažniausiai tai būna bent jau iš dalies arba visiškai nupirkti asmenys. Tie, kurie kiekvienais metais kviečiami į užmiesčio vilas Rusijoje, linksminami, girdomi, vaišinami ikrais, maitinami delikatesais. O kur dar dovanos, stiklainiai ikrų. Yra tokia grupė papirktų ir garsiai užsakytą dainą giedančių žmonių. Tačiau jie Jungtinės Karalystės mastu yra niekas, nereikšmingi. Nes šalies žiniasklaidoje daug neigiamos informacijos apie Rusiją, pavyzdžiui, „Times“.

Štai ir šį kartą – trys ilgiausi straipsniai, kuriuose aptarinėjamas V. Putinas ir jo veiksmai. O tai juk labai įtakingas šalies dienraštis, įtakingas jis visoje Europoje. Ir taip kiekvieną dieną. O tie, kurie ten bando sapalioti apie Rusijos vykdomą teisingumą, Jungtinėje Karalystėje yra niekas, jų žodis nieko nereiškia.

Ar drįstų V. Putinas prieš Europą panaudoti branduolinį šantažą?

Toks šantažas nepasiteisintų. Tokiu elgesiu V. Putinas visiems laikams susigadintų reputaciją, negrįžtamai. Manau, jog nebus panaudotas joks branduolinis ginklas. Net ir tokios šalys kaip Indija, Pakistanas, turinčios branduolinį ginklą, net ir ta pati Šiaurės Korėja – jos tikrai rimtai nesvarsto galimybės panaudoti branduolinį ginklą. Nes tai būtų savižudybė. Tik įsivaizduokite – Rusija numeta bent vieną branduolinę bombą Europoje. Maskvai ir visiems pramoniniams Rusijos miestams ateitų galas. Nes sulauktų atsakomųjų branduolinių veiksmų iš Amerikos. Tai toks žaislas, kuriuo iš tikrųjų negalima žaisti.

Nejaugi V. Putinas nesupranta, jog net ir artimiausi kaimynai – ukrainiečiai – dabar virto jo priešais?

Aišku, kad supranta. Dabar jis visus pavertė savo priešais. Taip jau susiklostė, jog Rusija pasaulyje nebeturi draugų. Ukraina ir jos žmonės tapo priešais. O tiek jų per gyvenimą sutikau, visi taip myli savo šalį. Pamenu savą vaikystę: ukrainiečių kultūra man buvo antroji kultūra, mums visiems tokia buvo.

Mano šeimai Ukrainos kultūra visada reiškė labai daug. Dažnai per šventes prie stalo dainuodavome ukrainiečių liaudies dainas. Ir taip buvo daugumoje rusų šeimų. O dabar Ukrainos žmonės nekenčia mūsų valdžios Kremliuje.

Jūsų nuomone, kaip baigsis krizė Ukrainoje? Kas bus toliau?

Manau, jog Ukraina sustiprės, jos milicija, kariuomenė taps stipresnės ir galės kontroliuoti situaciją Ukrainos Rytuose, kur yra didžiausia Rusijos grėsmė. Pati demokratijos sistema, padedama Vakarų, sustiprės. Ukraina tikrai taps demokratijos oaze Rytuose. Tai labai svarbu. Kad tokia didelė, protinga šalis, galinti didžiuotis tokia talentinga ir išsilavinusia tauta, sustiprins ir Europą. Tai labai gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(47)
(1)
(46)

Komentarai (8)