Specialistų patarimai absolventams: vien tik Darbo birža nepadės  (10)

Vis daugėjant Darbo biržoje užsiregistravusių absolventų, personalo atrankos specialistai sako, kad tai – tik vienas iš darbo paieškos šaltinių, o dėti daugiau pastangų jaunimas nepasiruošęs. Darbdaviai pastebi, kad jaunuoliai didžiuojasi diplomais, bet nemoka vertinti darbo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greta antrą mėnesį dirba padavėja restorane. Pasak merginos, darbo jauniems žmonėms tikrai yra, tik reikia iniciatyvos ir tinkamai įvertinti savo gebėjimus.

„Kiekvienas gali rasti sau darbą, todėl aš jį susiradau. Ėjau į kelis pokalbius. Kadangi tai mano pirmas darbas, tai tikrai buvo nelengva, bet susiradau, o darbo reikia. Kiekvienam studentui reikia to papildomo pinigėlio, iš tėvelių nelabai malonu imti“, – sako Greta.Ne tik dėl pinigų, bet ir dėl patirties ieškoti darbo vasarą suskumba daugiau jaunimo – didžioji dalis absolventai. Tačiau personalo atrankos specialistai teigia, kad ieškoti darbo – taip pat darbas.

Esą jaunuoliai daro klaidą tiesiog užsiregistruodami Darbo biržoje ir laukdami, kol darbas atsiras pats. Specialistai pataria patiems imtis daugiau iniciatyvos.

„Pasigendame aktyvumo: kai išsiunti CV, reikėtų pasiteirauti, ar tą CV gavo; kai pakalbi pokalbyje su darbdaviu, reikėtų padėkos laišką nusiųsti arba tiesiog pasakyti: dėkui, kad kalbėjotės, skiriate man laiko; po kiek laiko pasiteirauti, ar atitiko reikalavimus.

Kartais studentai pervertina savo sugebėjimus būtent dėl diplomo. Už diplomą niekas pinigų nemoka ir niekas nekelia atlyginimo“, – pabrėžia personalo atrankos įmonės „Talent Lab“ vadovė Laura Gylienė.

Kita problema, kurią pastebi darbdaviai, – dalis jaunimo nevertina darbo vietos. Vasarą daugiau darbuotojų ieškantys restoranų savininkai sako, kad rasti gerų kandidatų sunku, padirbę savaitę jie be atsakomybės darbą meta.

„Vadinamosios Y kartos jaunuoliai įsivaizduoja, kad yra labai protingi, viską žino, nori didelio atlyginimo ir neturi jokio lojalumo kompanijai: šiandien padirbau, rytoj pažiūrėsiu“, – teigia Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Diplomuotų absolventų per du šios vasaros mėnesius Darbo biržoje užsiregistravo beveik 5,5 tūkst., iš jų tik 13,5 procento Darbo birža jau įdarbino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jovita Sukackaitė
(7)
(3)
(4)

Komentarai (10)