Pasaulio populiacija gali augti ir gerokai po 2050-ųjų  (1)

Panašu, lėtėjimo gali ir nebūti: žmonių populiacija šį šimtmetį gali ir nenustoti augti, kaip tikėtasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, lėtėjimo gali ir nebūti: žmonių populiacija šį šimtmetį gali ir nenustoti augti, kaip tikėtasi.

„Maždaug prieš dešimtmetį prognozuota, kad pasaulio populiacija iki 2050 išaugs iki maždaug 9 milijardų, ir tokiame lygyje laikysis arba mažės,“ sako Adrianas Raftery'is iš Washingtono universiteto Seattle'e. „Bet mūsų rezultatai rodo, kad toks išsilyginimas nėra tikėtinas.“ Raftery'io ir jo kolegų paskaičiavimais, pasaulio populiacija iki 2100 kils nuo dabartinių 7,2 milijardų iki 9,6 – 12,3 milijardų (Science, doi.org/vvk).

Tyrime daroma išvada, kad Afrikos populiacija augs daug greičiau, nei tikėtasi, užgoždama lėtesnį augimą ar net mažėjimą kituose regionuose.

Nors vidutinis moterų vaisingumas Afrikoje sumažėjo nuo aukščiausio 6,5 vaikų lygio, Raftery'is sako, kad jis dabar įsitvirtino maždaug ties 4,6 vaikais, užuot toliau mažėjęs, kaip numatyta. Pagrindinė to priežastis yra geresnis išgyvenimo lygis ŽIV atveju – liga dažnai nužudo motinas ir jų atžalas – ir kontracepcijos trūkumas, sako tyrėjai.

Raftery'io komandos vertinimu, pasaulio populiacijos stabilizavimosi tikimybė iki 2100 tėra 30 %.

Šios naujos prognozės susilaukė kritikos. „Raftery'io prognozės Afrikai pernelyg aukštos, kadangi neįtraukiamas faktas, kad moterų švietimas yra pagrindinis vaisingumo mažėjimo veiksnys,“ sako Wolfgangas Lutzas iš Tarptautinio taikomųjų sistemų analizės instituto Laxenburge, Austrijoje. Lutzas neseniai publikavo savo populiacijos analizę, rodančią, kad didesnis moterų švietimas galiausiai nulems Afrikos vaisingumo lygį sumažėti iki anksčiau prognozuoto lygio (Population and Development Review, doi.org/vvp).

Bent kol kas, Afrikos populiacijos augimo grėsmė aplinkai nėra tokia didelė, kokios galima būtų tikėtis, kadangi kiekvienas žmogus sunaudos mažiau išteklių, nei žmonės turtinguose kraštuose. Bet Afrikos ekonomikai augant, tai gali pasikeisti, sako Raftery'is.


Andy Coghlan
New Scientist № 2988

Platesnis pasakojimas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(17)
(9)
(8)

Komentarai (1)