Kam kurti, jei galima kopijuoti? 10 neįtikėtinų faktų iš Kinijos  (11)

Vos prieš savaitę viena smulki Kinijos automobilių gamintoja „LandWind“ išdidžiai pristatė savo naujausią kūrinį – prabangų automobilį „X7“. Tačiau automobilių žinovams tai buvo tikras dežavu – buvo neįmanoma nepastebėti „X7“ panašumo į tris kartus brangesnį britiškąjį „Range Rover Evoque“. Tai jau ne pirmas toks nutikimas – kopijavimo manijos apimtoje Kinijoje dygsta įžymiausių pasaulio miestų kopijos, o prekybos centrų spalvos pavadinimai ir net prekės neįtikėtinai panašūs į tokių prekybos milžinių kaip „Ikea“, „Starbucks“ ar „Apple“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinų versija – tris kartus pigesnė

Naują kiniškąjį „X7“ galima įsigyti už 14 tūkst. svarų (61 tūkst. litų), o Europoje gaminto „Range Rover Evoque“ kaina prasideda nuo 40 tūkst. svarų (174 tūkst. litų). Neabejotiną panašumą tarp šių dviejų automobilių pripažino ir pati „Range Rover“ kompanija, kuri ketina kreiptis į teisėsaugą dėl autorinių teisių pažeidimo.

„Kopijavimo reiškinys Kinijoje yra labai nuviliantis. Autorinės teisės priklauso „Jaguar Land Rover“. Tie, kurie jų nepaiso, pažeidžia tarptautines nuostatas“, – tvirtino „Jaguar Land Rover“ vadovas Ralfas Spethas.

Tačiau tiems, kurie susigundys pigesniu stilingo europietiško automobilio variantu, reikėtų atkreipti dėmesį į saugumo ir patvarumo tyrimų išvadas. Ankstesnis „LandWind“ kūrinys „CV9“ 2010m. Europos susidūrimo testuose iš penkių galimų žvaigždučių surinko vos dvi.

Neaiškūs gaminiai ir apkvailinti darbuotojai

JAV blogerė „BirdAbroad“, keliavusi po Kiniją, visam pasauliui papasakojo apie „Apple Stoer“. Daugeliui tai gali pasirodyti kaip paprasčiausia klaida vienoje iš daugybės JAV gigantės „Apple“ atstovybių, kurias puošia pavadinimai „Apple Store“. Tačiau paaiškėjo, kad apie šią ir dar keturias panašias parduotuves nuošaliame Kummingo mieste tikroji „Apple“ nežino visiškai nieko. Mėlynais „firminiais“ marškinėliais apsirengę parduotuvės darbuotojai taip pat šventai įsitikinę, kad dirba visame pasaulyje žinomai kompanijai, o „Apple“ logotipai sidabru blizga ant visko, ką tik joje galima įsigyti, skelbia „The Guardian“.

Apie apgavystę blogerė išsiaiškino paprasčiausiai patikrinusi „Apple“ kompanijos tinklalapį. Parduotuvių žemėlapis parodė, kad Kinijoje yra vos keturios jos atstovybės – dvi Pekine ir dvi Šanchajuje.

„Vedami smalsumo pakalbinome parduotuvės darbuotojus, kurie buvo įsitikinę, kad dirba „Apple“ kompanijai. Pabandžiau įsivaizduoti mokymus, kuriuos jie išklausė kai buvo priimti į darbą, jiems sakytas kalbas apie naujoves priimančią kompaniją, kuri žinoma visame pasaulyje. Tačiau iš tikrųjų jie galimai pardavinėja daiktus, netyčia iškritusius iš „Apple“ sunkvežimių arba pagamintus visai kito gamintojo“, rašė blogerė.

Tačiau parduotuvės vadybininkas tvirtino, kad visiškai nėra svarbu, ar parduotuvė priklauso „Apple“ kompanijai, ar ne. Jis tikino, kad pirkėjai gauna autentiškas prekes ir nesiskundžia jų kokybe. Tačiau apie netikrą savo atstovybę sužinojusi JAV kompanija ėmėsi veiksmų siekdama, kad visos netikros parduotuvės būtų uždarytos.

Nukopijavo ne tik „Ikea“ spalvas, bet ir prekes

Panašu, kad Kummingą būtų galima praminti Kinijos netikrų parduotuvių sostine. Sudarkytų prekinių ženklų sąraše šalia penkių „Apple“ atstovybių kopijų atsidūrė netikra „Ikea“, rašo „Daily Mail“. 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto keturių aukštų „11 Furniture“ parduotuvėje dominavo mėlyna ir geltona spalvos, buvo dalijami miniatiūriniai pieštukai, buvo galima pasivaikščioti po kambarius, sumaketuotus naudojant parduotuvės prekes. Kavinės stiliaus restoranas su minimalistiniais staliukais buvo sunkiai atskiriamas nuo švediškais mėsos kukuliais ir lašiša kvepiančio „Ikea“ restorano, tačiau kiniškosios kopijos lankytojams buvo siūloma kiniško stiliaus kiauliena su kiaušiniais.

Netikrų parduotuvių gausa Kumminge – puikus įrodymas, kad kinai turi nepasotinamą apetitą prekiniams ženklams iš vakarų. Maži miesteliai netikroms parduotuvėms pasirenkami todėl, kad juose klastotes aptikti gerokai sunkiau, nei didmiesčiuose. Zhangas Yunpingas, 22-iejų „11 Furniture“ parduotuvės atstovas, pripažino dažnai sulaukiantis klausimų apie „Ikea“.

„Jeigu du žmonės rengiasi vienodai, esi priverstas sakyti, kad jis vienas iš jų nukopijavo kitą. Klientai pastebėjo, kad parduotuvė atrodo kaip „Ikea“, tačiau mums tai – ne problema. Man svarbiausia – patenkinti klientai. Tokie dalykai kaip autorinės teisės – aukštesnių vadovų reikalas“, – gūžčiojo pečiais Z. Yunpingas. Parduotuvės vadovai situaciją komentuoti atsisakė, o tikrosios „Ikea“ atstovai pranešė, kad jau pradėjo kalbas su teisininkais dėl autorinių teisių apsaugos.

Niekada neegzistavusį banką „nusipirko iš žydų“

Garsių parduotuvių kopijos Kinijoje jau tampa įprastu reginiu, tačiau ar kada nors girdėjote apie netikrą banką? Mažai kam žinomas verslininkas, visiems pranešęs, kad įsigijo banką už 60 milijonų dolerių, šalies žiniasklaidos buvo iššautas tiesiai į šlovės viršūnę, skelbia portalas „Neatorama“.

Pasitelkęs savo vaizduotės galias, vyras sugebėjo sukurti ilgą banko įsigijimo istoriją. Jis pasakojo, kad du metus vykdė derybas dėl banko pirkimo, o jį perėmė „iš žydų“ (jie Kinijoje gerbiami už nepriekaištingus įgūdžius verslo srityje). „Žydų palaimintą“ amerikiečių banko pirkimą įvykdęs kinas tapo labai gerbiamu ir plačiai žinomu. Jo miesto elitas kviesdavo vyrą į politinius susitikimus, o žmonės jį praminė legendiniu verslininku.

Tačiau „sėkmingo verslininko“ kelyje pasipainiojo žiniasklaida. Kinijos žurnalistai netruko išsiaiškinti, kad žydams priklausantis JAV bankas, „Atlantic Bank“, niekada neegzistavo. Paaiškėjus apgaulei, vyras buvo areštuotas už sukčiavimą ir priverstas baigti savo naująją „karjerą“.

Ketverių metų studijas baigė be diplomų

Netikras universitetas tikro universiteto viduje – tokia beprotiška idėja tapo jaunų kinų realybe. Kinijos dienraštis „Jinan Times“ suglumino šalies studentus istorija apie keturių metų apgavystę. Kinas Zhao Lianshanas grupelei jaunų žmonių išsiuntinėjo laiškus su gera žinia – jų gavėjai tariamai tapo Shandongo lengvosios industrijos universiteto studentais. Toks universitetas iš tikrųjų egzistuoja, tačiau šie laiškai buvo suklastoti.

Z. Lianshanas nuomojo universiteto auditorijas ir samdė mokytojus, kuriose studentai susirinkdavo paklausyti paskaitų. Apgaulė tęsėsi keturis metus ir išaiškėjo tik tuomet, kai studentai jau matavosi universiteto baigimo ceremonijos rūbus. Tačiau diplomai jų rankose taip ir neatsidūrė – baigti mokslai buvo pripažinti negaliojančiais, o studijų „koordinatorius“ pabėgo iš miesto.

Šanchajuje iškilo Triumfo arka ir Eifelio bokštas

Vienas Kinijos investuotojas užsimojo įnešti į Šanchajų kinus viliojančios paryžietiškos dvasios. Tianduchengas, vienas iš priemiesčio regionų pagal jo nurodymą buvo apstatytas Paryžiaus įžymybių kopijomis, o turtuoliai, panorėję šią vietą paversti savo naujais namais galėjo įsigyti vieną iš naujos statybos europietiško stiliaus vilų.

Plėtrą vykdžiusios kompanijos „Zhejiang Guangsha“ direktoriaus Lu Xiaotiano teigimu, naujos statybos namuose gali gyventi daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Tačiau penkis metus statytame 19 kvadratinių kilometrų komplekse kol kas gyvena vos du tūkstančiai žmonių.

Jie mėgaujasi poilsiu ant „Bassin de Latone“ kopijos laiptelių. Tikrasis fontanas stovi Versalio rūmų soduose, Paryžiuje. Komplekse išdygusi 108 metrų aukščio Eifelio bokšto kopija – antra pagal dydį įžymiojo statinio kopija pasaulyje. Aukščiausia, 165 metrų kopija, stovi Los Andžele, JAV.

Naujasis kompleksas tapo populiarus tarp jaunavedžių, kuriems medaus mėnesis Paryžiuje yra per didelė prabanga. Čia jie mėgaujasi prancūzišku vynu, moterys gali įsigyti tikrų dizainerių rankinių (ir netikrų jų kopijų), kurie pakelia žmonių statusą Kinijos didmiesčiuose.

Tačiau Tianduchengas – tik viena iš daugelio pasaulio miestų kopijų, kurias galima pamatyti Kinijoje. Šiuo metu statomi Italijos ir Vokietijos miestus primenantys kompleksai, o Temzės miestelis lankytojus vilioja angliško stiliaus architektūra ir tradiciniais angliškais patiekalais.

Naują pastatą dėl kopijavimo teko nugriauti

Europiečių architektūros šedevrus kopijuojantiems kinams dažnai pavyksta išsisukti, tačiau yra buvęs ir toks atvejis, kai pastato kopiją teko nugriauti. Tokį tikslą pasiekė prancūzai, kuriuos ne juokais įsiutino Ronšano koplyčia Henano provincijoje, skelbia „Daily Mail“.

Prieš du dešimtmečius kinai begėdiškai užsimojo nukopijuoti turistų itin mėgstamą garsiąją Paryžiaus koplyčią, kuri sulaukė aštrios prancūzų kritikos, o raginimai ją nugriauti tęsėsi daugiau nei dešimtmetį. Šios misijos ėmėsi „Le Corbusier“ fondas – po derybų buvo įsakyta pastatą nugriauti.

Kinijos Disneilende princesėms – ne vieta

Apsilankius Kinijos Chenzuango kaimelyje virš dirbamosios žemės plotų galima pamatyti aukštai iškilusią pilį. Tačiau jos istorija neilga – tai buvo prieš du dešimtmečius įvykęs bandymas Disneilendo stebuklų karalystę iš Paryžiaus perkelti į Kiniją, skelbia „National Geographic“.

Kompleksas, turėjęs tapti didžiausiu Azijoje pramogų parku, šiandien primena vaiduoklių buveinę. 1998m. Tailando kompanija „Reignwood Group“ planavo 48 hektarų žemės plotą Chanzhuange, esančiame vos 32 km nuo Pekino, paversti kiniškuoju Disneilendu. Tačiau dideli planai, turėję išgarsinti miestelį ir sukrauti turtus, sugriuvo 2000-aisiais – kompanijos atstovai ir ūkininkai nesugebėjo susitarti dėl žemės vertės. Projektą buvo bandoma dar kartą atgaivinti 2008-aisiais, tačiau šia bandymas taip pat buvo nesėkmingas.

Suklaidino kavos mylėtojus

„Starbucks“ – kavinių tinklas, turintis daugiau nei 17 tūkst. pamėgtų kavinių visame pasaulyje. Kompanijos simbolis – žalios ir baltos spalvų logotipas su undinėle, apie kurį retas nėra girdėjęs. Tačiau kinų kopijavimo manija neaplenkė net ir kavos gigantės sėkmė, mat Kinijoje „Starbucks“ kavinių – vos keletas, praneša „ABC News“.

2006-aisiais „Starbucks“ kompanija laimėjo teisminiame procese prieš Kinijos kavos kompaniją „Xingbake“. Buvo pripažinta, kad autorines teises pažeidė ir kompanijos pavadinimas („Xingbake“ apytikslis vertimas – „Starbucks“), ir logotipas. Jis taip pat buvo žalios ir baltos spalvos, tačiau vietoje undinėlės jame buvo vaizduojamas kavos puodelis. Pagal teismo nutarimą „Xingbake“ buvo priversta pakeisti savo pavadinimą.

Skiriasi tik viena pavadinimo raidė

„Nike“ kompanijos vardas įkvėptas graikų pergalės deivės. Ši kompanija yra viena iš didžiausių sporto prekių gamintojų pasaulyje. Oregone, JAV įsteigta kompanija turi 30 tūkst. darbuotojų ir gamina viską nuo teniso batelių iki krepšinio aprangos. Kompanijos produkciją dažnai reklamuoja sporto žvaigždės, o „Nike“ logotipai yra vieni iš dažniausiai matomų pasaulinėse sporto varžybose.

Kinų bandymai kopijuoti „Nike“ produkciją ir kompanijos parduotuves daromi slaptai, neprašius „Nike“ leidimo. Dažniausiai jos naudoja labai panašius logotipus, o pavadinimus skiria vos viena raidė (pvz. „Nibe“). Tokie panašumai yra klaidinantys ir dažnai gali apgauti žmones, manančius, kad jų perkamą sportinę aprangą pagamino pasaulinio lygio kompanija, o ne niekam nežinomas fabrikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Emilija Riaukaitė
(48)
(0)
(48)

Komentarai (11)