Ne tokia jau karti piliulė  (6)

Girti, bet negėrę? Vakarėlių vaistas taikosi į pernelyg gausų alkoholio vartojimą. Buvo pateiktas patentas vaistui, sukeliančiam kiek panašų į ekstazio naudojimo euforiją – ir, panašu, nuspaudžiančiam alkoholio naudojimo stabdžius


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-01-05 Ne tokia jau karti piliulė  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galvojate pailsėti nuo išgertuvių? Daugelis mūsų geriame daugiau, nei turėtume ir norėtume geriau kontroliuoti suvartojimą. Dabar rengiami keli vaistai turėtų padėti atlikti būtent tai.

2012 m., dėl priežasčių, susijusių su alkoholiu, anapilin iškeliavo 3,3 milijonai žmonių. Švietimo kampanijos ir prevencijos akcijos žmonių išgeriamo alkoholio kiekį sumažino nežymiai, ir jo sunaudojimas pasaulyje išliko toks pats arba padidėjo. Problemos mastas paskatino žmones, tarp kurių ir ICL psichofarmakologas Davidas Nuttas, išbandyti kitokį būdą.

Praeitą mėnesį buvo užpildyta vaisto, turinčio suteikti žmonėms malonią intoksikaciją bei riboti išgeriamo alkoholio kiekį, patento paraiška.

Toks neįtikėtiną junginį sukūrė vaistų kūrėjai iš mefedrono, dabar daug kur uždraustos medžiagos, sukėlusios mažiausiai vieną mirtį ir galėjusios prisidėti prie dar 13 Jungtinėje Karalystėje. Žmogus, paprašęs būti įvardintu pseudonimu, Dr Z, iš pradžių ketino savo kūrinį pardavinėti kaip legalią svaiginimosi priemonę. Bet padiskutavęs su Nuttu ir išbandęs su savimi, jis planuoja padovanoti patentą labdaringai Nutto tyrimų grupei DrugScience, tikėdamasis kad jis bus panaudotas kaip „padauginimo suvaldymo priemonė“.

Galutinis jos panaudojimo būdas priklausys nuo detalaus patikrinimo rezultatų – tarp kurių bus ir absorbavimo greičio bei sąveikos su alkoholiu patikrinimas. Bet ši medžiaga gali tapti kažkuo, ką panaudosite prieš vakarėlį, o gal net pridėsite į kiekvieną gėrimą.

Nuttas ir Dr Z pavadino naująjį vaistą „šaperonu“(angl. chaperone – palydovas ar kompanionas, kurio misija – užtikrinti tinkamą elgesį ar varžyti veiksmus; prievaizdas“. Ne toks patrauklus jo pavadinimas yra MEAI arba 5-metoksi-2-aminoindanas. Struktūriškai jis artimas dviems priemonėms, kurias kai kur galima įsigyti kaip legalias svaiginimosi priemones – MDAI ir MMAI. Abi jas išrado Davidas Nicholsas iš Purdue universiteto West Lafayette, Indiana'oje, ir jų veikimas primena ekstazio sukeliamą euforinį poveikį.

Nenuspėjami efektai

Nicholsas tvirtina, kad šaperonas taip pat šiek tiek primena PMA, kuris, kaip žinoma, labai toksiškas. Čia slypi grėsmė: „Nėra gero būdo nuspėti visiškai naujų struktūrų biologinį aktyvumą,“ sako jis. Poveikį smegenims taip pat sunku nuspėti, kadangi maži molekulės pakeitimai gali sukelti didelius neurotransmiterių ir jų veikimo pokyčius.

Su medžiaga laboratoriniai testai kol kas neatlikti, bet Dr Z ir dar apie 40 žmonių yra jį bandę. Vienas iš tų žmonių buvau aš (žr. „Naktis su prievaizdu“). Pasak Dr Z, rimtų problemų nekilo, nors vienam asmeniui potyris nepatiko. Keletas kitų sakė jautęsi euforiškai.

Poveikiai buvo skirtingi, bet eksperimentatoriams dingo noras išgerti. Poveikis nepasireiškė iškart. Ilgiausia delsa buvo 2 val., ir noras gerti grįžo po 5 valandų – nors taip galėjo atsitikti, kadangi pradžiai suvartojau labai mažą dozę. Tai nebūtinai yra problema, sako Dr Z, jei žmonės tai žino iš anksto ir nepradeda vartoti jo daugiau, laukdami kol pajus poveikį. Tačiau jį neramina, kad poveikis toks panašus į ekstazio: „Gal vaistas pernelyg geras?“

Nuttas nemano, kad šaperono gebėjimas sukelti euforiją yra kliūtis. Yra ir kitų vaistų, padedančių problemų su alkoholiu turintiems žmonėms gerti mažiau ar veikiančių kaip mažiau kenksmingi pakaitalai – su kai kuriais iš jų susijęs ir Nuttas (žr. „Kovotojai su alkoholiu“). Bet dauguma pasaulio kultūrų svaigiąsias medžiagas naudoja malonumui, tad tokie vaistai, kaip šaperonas galėtų būti abiems pusėms palankus sprendimas, sako jis, kadangi veiktų ne tik kaip gėrimo ribotuvas, bet ir suteiktų kai kuriuos pageidautinus jo poveikius.

Bet „reikia mokslinių bandymų“, pastebi Nuttas. „Įrodymų nuotrupų nepakanka.“ Prieš ieškant finansavimo alkoholio vartojimo sumažinimo poveikio klinikiniams tyrimams, reikia išsiaiškinti, su kuriais receptoriais jis jungiasi, kaip veikia žiurkes, išsiaiškinti saugias dozes.

Davidas Caldicottas iš Australijos Nacionalinio universiteto medicinos koledžo sako, kad naujų vaistų saugumo kartelė yra aukšta, o pramoginiams produktams – dar aukštesnė.

Caldicottas į tokių medžiagų, kaip šaperonas, turinčių kai kurias geidžiamas alkoholio savybes, potencialą žvelgia entuziastingai, bet jį neramina vaistų ir alkoholio maišymas: „Iš žalos minimizavimo perspektyvos, vaistų ir alkoholio maišymas niekada nėra gera mintis. Tai viena iš bazinių taisyklių.“

Alexas Wodakas iš Australijos Vaistų įstatyminės reformos fondo sako, kad sunku nuspėti plačiai paplitusio vaisto pasekmes. Jo sėkmė priklausys nuo to, ar jis mažins suvartojamo alkoholio kiekį ar tiesiog bus dar viena vakarėlio pramoga.

Žinoma, visai gali būti, kad vaistas bus tiesiog uždraustas, kaip ir daugelis kitų Dr Z kūrinių. Nuttas nusiteikęs filosofiškai. „Tikėkimės, kad kad jie taip nepasielgs,“ sako jis. „Turėtume jį regėti kaip galimybę sumažinti žalą, o ne dar vieną rinkoje pasirodžiusį svaigalą.“

Kovotojai su alkoholiu

Jau dabar yra daug vaistų, turinčių pakeisti ar riboti alkoholio vartojimą.

Davidas Nuttas iš ICL ilgai dirba su alkoholio pakaitalais ir dabar turi penkis įvairiose kūrimo stadijose. Jei šaperonas gali riboti žmonių norimą išgerti kiekį (žr. pagrindinį straipsnį), kiti mėgdžioja neurologinį alkoholio poveikį, keisdami receptorius, susijungiančius su GABA, neurotransmiteriu, kurį veikia alkoholis smegenyse. Nuttas neatskleidžia, kokie tai vaistai, bet kai kuriuos išbandė su savimi ir jų poveikis buvo smagus. Be to, kai kuriems yra priešnuodžiai, tad galima važiuoti iš vakarėlio namo.

Devintajame XX a. dešimtmetyje, pamatęs, kaip švelniai svaiginanti medžiaga kavakava naudojama Fidžyje be smurto, siejamo su alkoholiu, kai kurios vietinės Australijos bendruomenės ėmė ją naudoti, tikėdamosi pakeisti alkoholį. Ar tai sumažino žalą bendrai, yra diskutuotinas klausimas, tačiau, bet jis turi neigiamas puses, tokias, kaip odos dirginimas ir toksiškumas kepenims. 2007 m., Australija uždraudė kavakavos importą.

Tokios medžiagos, kaip naltreksonas ir nalmefenas blokuoja dopamino receptorius smegenyse, kuriuos veikia alkoholis, suteikdamas malonumo pojūtį. Naltreksonas skiriamas alkoholikams, o pusę vyno butelio per vakarą išgeriantiems JK Sveikatos priežiūros taryba neseniai patarė naudoti nalmefeną.

 

Šaperono bandymas

Kaip saugiai išbandyti visiškai naują vaistą? Iš esmės tai neįmanoma. Bet tebenorėjau išbandyti šaperoną, „pernelyg gausaus gėrimo ribotuvą“. Taigi, norėdamas užsitikrinti, kad sveikatai nekils didžiulė grėsmė, paprašiau tos srities mokslininkų atlikti keletą testų.

Jų tyrimas toli gražu nebuvo nuodugnus, bet jis parodė, kad vaistas neveikia toksiškai inkstų ar neuronų. NMR spektroskopija parodė, kad pavyzdys yra grynas šaperonas, moksliškai 5-metoksi-2-aminoindanas arba MEAI.

Nusprendęs, kad rizika priimtina, išbandžiau jį eidamas išgerti su draugais. Pirmoji dozė kokių nors pojūčių nesukėlė. Palaukęs 2 valandas, ėmiau gerti, palengva didindamas šaperono dozę. Praėjus keturioms valandoms po pirmosios dozės, pradėjau jausti lengvą apsinešimą. Bet šis jausmas neprivertė manęs norėti apriboti gėrimą. Daugiau šaperono irgi atrodė kaip visai smagi mintis.

Maždaug vidurnaktį, praėjus daugiau, nei 5 valandoms nuo pirmosios dozės, jaučiau intensyvią, bet kontroliuojamą euforiją. Dabar mintis apie alkoholio gėrimą atrodė atstumianti – kaip baro maisto valgymas. Mano draugai tebeužsisakinėja gėrimus, ir jei nebūčiau vartojęs šaperono, tikrai būčiau irgi užsisakęs.

Mano draugai vėliau apibūdino mano elgesį kaip racionalų, gal kiek įtemptą. Vaistas netrukdė man miegoti ir kitą dieną nejutau nerimo ar depresijos. Taigi, tai atrodo kaip vakarėlio svaigalas be pašalinio poveikio.

Mano patyrimas nėra mokslinis tyrimas. Tai yra vieno imtis ir netgi ne kruopščiai stebėta ir matuota. Bet kaip bebūtų, reikėjo suvartoti daug medžiagos, kad nebenorėčiau gerti ir tada jaučiausi ir girtas ir apsinešęs. Buvo smagu, ir nepatyriau jokių ūmių sveikatos problemų, nors ilgalaikė rizika nėra žinoma. Mano verdiktas? Reikia daug daugiau tyrimų ir vystymo.


Michael Slezak
New Scientist № 3002

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: