Globalaus karo bijantys rusai nori trauktis iš Rusijos: kaistanti atmosfera tampa panaši į Sovietų Sąjungą  (2)

Rusija kelia nerimą ne tik Vakarams ir savo artimiausiems kaimynams. Karas Ukrainoje, antivakarietiška retorika ir kylantis aršus nacionalizmas neramina ir kai kuriuos Rusijos gyventojus. Dalis jų – ruošiasi trauktis, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išsiunčiau savo šeimą į užsienį“, – sako vienas Maskvos gyventojas BBC žurnalistei Caroline Wyatt. „Taip bus geriau. Pardaviau viską ir dabar esu nepriklausomas. Mūsų sveikatos apsaugos sistema byra tiesiog akyse. Tas pats dedasi mokyklose“, – pasakojo jis.

„Sankcijos mums pradėjo atsiliepti ... Bet net ne tai ... Politinė atmosfera valstybėje yra tiesiog nepakeliama. Ji slogi. Ir darosi dar blogiau“, – sakė maskvietis. „Nežinia, kas dėsis toliau, bet neatrodo, kad ši šalis tinkama gyventi liberalių pažiūrų žmonėms“, – liūdnai konstatavo jis.

Kita maskvietė, viduriniosios klasės atstovė Olia teigia, kad nerimą kelia ne Vakarų pritaikytos ekonominės sankcijos, kurios jau atsiliepia kasdieniam gyvenimui.

„Nežinau, ar jūs Anglijoje žinote pasaką apie varlę, kuri sėdi kaistančiame puode?“, – klausė Olia. „Iš pradžių ji laiminga. Tada kas nors užkuria ugnį ir vanduo ima kaisti. Varlė vis dar patenkinta. Tada vanduo užverda ir ji nepastebimai išverda ... Nenoriu tapti ta varle, tupinčia puode ir galiausiai išverdančia“, – vaizdingai padėtį dabartinėje Rusijoje nupasakojo jauna moteris.

Olia ir jos šeima baiminasi, kad karas Ukrainoje taps globalaus masto konfliktu. „Kai kurie kalba, kad Amerika pasinaudos tuo, kas dedasi Ukrainoje, kad užpultų Rusiją ... Jie sako, kad turime pulti pirmi, kol mūsų neužpuolė“, – su nerimu pasakojo maskvietė.

„Viskas, ko noriu aš, tai surasti vietą pasaulyje, kur gerbiami įstatymai, kur nėra korupcijos“, – jaudindamasi tęsė Olia. „Man tai taip nusibodo. Man nusibodo diskutuoti apie Ukrainą. Tai, kas ten darosi, yra baisu, dar baisiau, kad tai išties gali tapti plataus masto karu“, – sakė ji.

„Viskas, ko aš noriu, tai mažas žemės lopinėlis, kuriame būtų taika ir ramybė“, – prisipažino rusė.

Kita rusė Tania pripažino, kad Rusijoje šiuo metu pilna aistringų patriotų.

„Toks besaikis patriotizmas matomas visur“, – teigė ji, paklausta, kaip vertina tai, kad Kremlius apkaltino JAV dėl pradėto tyrimo prieš FIFA atstovus, balsavusius už Rusijos teisę surengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą.

„Visą dieną girdžiu tai per žinias. Viskas pasakojama taip, lyg pasaulis būtų nusistatęs prieš Rusiją. Tai absurdas. Amerikiečiai neleidžia savo gyvenimo tam, kad rengtų sąmokslus, kurie pakenktų Rusijai, bet taip mąsto net mūsų politikai“, – sakė Tania.

„Ir daugelis tuo nuoširdžiai tiki ... Retorika dabar panaši į tą, kuri buvo Sovietų Sąjungoje. Kiekvieną dieną jaučiuosi taip, lyg man būtų keliama dilema – būti visiška Rusijos patriote ar kraustytis gyventi į kitą šalį“, – pasakojo maskvietė.

„Aš niekur nevyksiu. Aš myliu Rusiją. Bet kartais Rusiją mylėti labai sunku“, – darė išvadą Tania, pridurdama, kad jos šeima taupo pinigus tam, kad dukros galėtų išvykti studijuoti ir gal net gyventi į užsienį.

„Jei tik mūsų sienos dar bus atviros“, – liūdnai nusišypso Tania. „Pamenu, kad taip buvo ir sovietų laikais. Taip augau aš. Buvome atskirti nuo pasaulio. Labai tikiuosi, kad tai nepasikartos“, – sakė moteris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(68)
(6)
(62)

Komentarai (2)