Dar vienas dėmesio vertas fenomenas ir jo istorija: neįtikėtino judrumo 220 cm ūgio bokštas iš Sudano (Video)  (0)

JAV žiniasklaida trimituoja – tokio judraus 220 cm ūgio žaidėjo pasaulis dar nebuvo regėjęs. Juo jau domisi Kentukio, Indianos bei Arizonos valstijos universitetai.

Iš Pietų Sudano kilęs 18-metis 220 cm ūgio Thonas Makeris yra išskirtinių duomenų vyrukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis krepšinio fenomenas gimė vienoje didžiausių Pietų Sudano Dinkų gentyje, iš kurios yra kilę ir tokie NBA žaidėjai kaip garsusis Manute Bolas bei Luolas Dengas.

Dar būdamas penkerių jis su šeimyniškiais iš Pietų Sudano pabėgo į Australiją. Thonas per civilinį karą Ugandoje tapo pabėgėliu kartu su savo broliuku Maturu (212 cm ūgio žaidėjas dabar yra jo komandos draugas) ir dėde.

Tėtis ir mama liko Pietų Sudane. Tėčio ūgis – 203, mamos – 190 cm.

Šeima apsistojo Vakarų Australijoje, Perte. Kai Thonui sukako 13-a, jį atrado Edwardas Smithas – Australijos afroamerikiečių socialinis darbuotojas, kuris padėjo vaikams iš imigrantų šeimų save realizuoti visuomenėje. Jau tada jo ūgis siekė 203 cm.

E.Smithas pasiūlė Thono dėdei berniuką rengti, maitinti ir mokyti Sidnėjuje. Iš pradžių naujasis globėjas įsivaizdavo Thoną futbole: „Niekada negalvojau apie jį kaip apie krepšininką. Man jis buvo tiesiog aukštas futbolininkas.“

Tačiau sulaukęs sudaniečių patarimo, E.Smithas nukreipė Th.Makerį į krepšinį. Bet tam prieštaravo pats Thonas: „Pasakiau ne, nes nenorėjau žaisti krepšinio. Bet ilgai įtikinėtas nusprendžiau juo pasitikėti.“

Jo talentą įžvelgę amerikiečiai 2011-aisiais pasikvietė jį į Teksasą. Su tėvų leidimu E.Smithas JAV tapo ne tik Th.Makerio treneriu, bet ir oficialiu globėju.

Bet aštuntoje klasėje Th.Makeris pernelyg nesiveržė į krepšinį. Pirmiausia jis norėjo įsitvirtinti bendruomenėje krimsdamas mokslus, o tik po to planavo žaisti krepšinį. Tačiau jau tada Thonas buvo patekęs į JAV skautų akiratį.

E.Smithas paklausė Thono: kokiu žaidėju nori tapti? Th.Makeris nenorėjo vien stumdytis po krepšiu – jis norėjo žaisti universaliai.

„Jis pasakė: noriu būti Kevinas Durantas, Kobe Bryantas ir Kevinas Garnettas viename. Aš buvau šokiruotas“, – Thono pageidavimus prisiminė E.Smithas. Tada jis dar buvo per lieknas žaisti po krepšiu, bet pakankamai gabus solidžiai valdyti kamuolį.



E.Smithas nespraudė Th.Makerio į vidurio puolėjo rėmus, jis pavertė jį neregėto ūgio gynėju. Pastebima, kad jo kojų greitis, kūno balansas, koordinacija, aikštės matymas ir perdavimo kampo suvokimas atėjo iš futbolo aikštelės. Be to, Thonas yra be galo nesavanaudiškas, kas buvo neįprasta vidurinių mokyklų žaidėjams.

O gynyboje jis neįtikėtinas – gali dengti kiekvieną varžovą. „Kartą matėme, kaip per vieną ataką jis dengė penkis varžovus skirtingu metu“, – prisiminė E.Smithas.

2012 metais Th.Makeris persikėlė į Virdžiniją. Aukštaūgio žingsnius krepšinyje lydėjo iškovoti titulai. Negana to, afrikietis nenumojo ranka į mokslus ir gauna solidžius pažymius.

Žaisdamas Karlailo mokyklos komandoje jis pelnydavo vidutiniškai 23,4 taško, atkovodavo 12,9 kamuolio ir blokuodavo 4,9 metimo.

2016-2017 metais Th.Makeris žais koledže. 2017-ųjų NBA naujokų biržoje jam prognozuojamas šaukimas pirmojo rato pabaigoje.

Ruošdamasis aukščiausio lygio krepšiniui Th.Makeris uoliai augina svorį – bene labiausiai kritikuojamą jo bruožą. Prieš metus jis svėrė vos 87 kilogramus, o dabar – 99 kg. Visa tai – liesas raumuo.

Th.Makeris su svarmenimis treniruoklių salėje dirbdavo penkis kartus per savaitę ir valgydavo 7 kartus per dieną.

Per porą metų iki NBA Th.Makeris turės galimybę išmokti žaisti prie naujo savo svorio.

Bet jau dabar NBA skautai jį regi kaip aukštą, labai talentingą, šiurkštumo nebijantį vaikį, su visais tiek krepšininko, tiek lyderio pagrindais, kurie galėtų jam atnešti sėkmę NBA.

„Jei jį pašauks „San Antonio Spurs“, jis taps tikra žvaigžde“, – juokauja E.Smithas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (0)