Įaugęs nagas: kaip išvengti ir kaip gydyti?  (1)

Įaugantis nagas iš pradžių gali sukelti tik nedidelį diskomfortą, tačiau su laiku skausmas tik didėja. Galiausiai tampa netgi sunku vaikščioti. Kaip išvengti šios nemalonios problemos ir kaip gydyti, jei su ja susidūrėme?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai įauga didžiojo kojos piršto nagas į jo šone esančią odą. Taip atsitinka todėl, kad didžiojo piršto nagas yra storiausias ir labiausiai remiasi į odą. Jei laiku pastebėsime šią problemą, galime su ja kovoti ir išvengti chirurginės intervencijos.

Priežastys


Įprastai nagas pradeda įaugti tuomet, jei jį neteisingai apkerpame, pavyzdžiui – per daug. Tačiau yra ir kitos priežastys, dėl ko galime susidurti su šia problema. Jei po nagu susikaupusius nešvarumus bandysime išvalyti žirklių galiuku, jei nešiosime pernelyg koją spaudžiančius aukštakulnius, jei netyčia sutrenksime ar kitaip sužeisime nagą, jei atliksime fizinius pratimus, kurių metu svoris tenka pėdoms.

Simptomai


Skausmas, atsirandantis vaikštant ar užsidedant batus – pirmasis požymis, jog kažkas ne taip. Taip pat atsiranda paraudimai ir patinimai aplink nagą. Jei nagas praduria odą, pasirodo kraujas. Galiausiai aplink nagą gali atsirasti pūlinukai, jei prasidėjo infekcija.

Profilaktika


Pirmiausias būdas, kaip išvengti nagų įaugimo – tinkamas jų apkirpimas. Jie negali būti užapvalintais kraštais. Nagą reikia kirpti tiesia linija. Vėliau patariama juos kiek nudildinti, kad kraštai nebūtų aštrūs.
Jeigu jūsų nagai kieti ir juos apkirpti sunku, geriausia prieš procedūrą pamirkyti juos 10 minučių šiltoje vonelėje.

Norėdami pašalinti po nagais susikaupusius nešvarumus, rinkitės vatos tamponėlius, suvilgytus alkoholiu.

Nekirpkite nagų per arti odos, nes galite juos pažeisti, ir prasidės infekcija. Odeles aplink nagą taip pat reikėtų šalinti itin atsargiai, neplėšti jų.

Nagų įaugimo profilaktika apima taip pat per mažų kojinių ir smailių batų nedėvėjimą.

Gydymas – druskos vonios


Kelis šaukštelius druskos įpilkite į dubenį su karštu vandeniu ir gerai išmaišykite, kol druska ištirps. Mirkykite kojas kartą per dieną druskos vonelėje apie 15 minučių. Karštas vanduo suminkštins odą aplink nagą, o druska sumažins patinimą ir padės išvengti uždegimo.

Antibakterinis muilas


Dar vienas būdas, kaip gydyti įaugantį nagą – mirkyti vonelėje, kurioje ištirpintas antibakterinis muilas. Kojas mirkyti reikėtų apie 20 minučių. Vėliau jas gerai nusausinti ir pakišti po įaugančiu nagu sterilios vatos gabalėlį. Vata lengvai pakels. Procedūrą reikia kartoti kasdien, kol nagas nustos augti į odą. Kol pirštas gija, labai svarbu kuo daugiau vaikščioti basomis arba kuo dažniau keisti kojines – net kelis kartus per dieną, kad nesikauptų bakterijos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(3)
(32)

Komentarai (1)