Pamatėte šiurpią avariją? Nė negalvokite liesti žmonių  (13)

Kaip elgtis, jei tapote šiurpios avarijos liudininku? Bėgti prie sudaužytų transporto priemonių ir gelbėti juose įstrigusius žmones ne visuomet yra gera mintis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Giedrius Jasionis pasakojo, kad pirmąją pagalbą suteikti turėtų tik specifinių žinių ir įgūdžių turintys žmonės.

Įgūdžių gali trūkti net gydytojams


Anot jo, buvo atvejų, kai suteikdami pirmąją pagalbą gerų ketinimų turėję asmenys savo veiksmais tik padarė žalos nukentėjusiems.

„Jei žmogus nežino, kaip taisyklingai uždėti kaklo įtvarą, elgtis su nukentėjusiu, kuriam yra lūžęs stuburas ar netgi koja, geriau nieko nedaryti“, – patarė pašnekovas.

Imtis nukentėjusių gelbėjimo, anot G.Jasionio, sugeba ir ne kiekvienas medikas. Traumatologas tikrai žinos ką daryti, tačiau tik konsultacijomis užsiimanti medicinos seselė gali stokoti reikiamų įgūdžių.

Ignoruoti negalima


Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad nelaimę reikia ignoruoti. Butina kuo greičiau paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą ir kuo detaliau papasakoti eismo įvykio aplinkybes: kur įvyko nelaimė, kiek transporto priemonių susidūrė, kiek yra nukentėjusių.

Be to, sustojus ir priėjus prie nelaimės vietos galėsite paaiškinti gelbėtojams, kokia žmonių būklė, kiek jų yra.

„Pagalbos centro darbuotojams reikia kuo daugiau informacijos, nes galbūt reikės išsiųsti ne vieną, o kelis greitosios pagalbos ekipažus. Jei automobiliuose yra prispaustų žmonių gali reikėti ir gaisrininkų gelbėtojų“, – dėstė G.Jasionis.

Gelbsti gesintuvas


Esant poreikiui, kiekvienas vairuotojas gali trumpam tapti gaisrininku. Vežti automobilyje gesintuvą pagal techninės apžiūros reikalavimus privalo visi.

„Buvo ne vienas atvejis, kai užsiliepsnojusį automobilį dar prieš atvykstant ugniagesiams užgesino pro šalį važiavę vairuotojams“, – pasakojo poskyrio viršininkas.

Jis juokavo, kad tinkamai elgiantis kiekvieną gaisrą galima užgesinti su šaukštu vandens. Jeigu tik jis buvo laiku pastebėtas ir stipriai neįsiplieskė. Todėl daugelyje situacijų automobilyje turimo gesintuvo turėtų pakakti.

Jei dega variklio skyrius, reikėtų imantis saugumo priemonių pasistengti, kad gesintuvo srautas pasiektų ugnies šaltinį. Tam gali reikėti atidaryti dangtį.

Anot G.Jasionio, vienintelis būdas pakenkti sau pačiam naudojantis gesintuvu yra neteisingai laikant žarnelę anglies dioksido dujomis nušalti rankas. Tačiau jo praktikoje tokių atvejų nepasitaikė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Saulius Rinkevičius
(26)
(3)
(23)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: