Patarimai norintiems išleisti mažiau degalams  (4)

Visiems vairuotojams aktualus klausimas – kaip mažiau sunaudoti kuro ir taip sumažinti išlaidas, skiriamas automobilio išlaikymui. Portalas washingtonpost.com vairuotojams turi patarimų, kaip tai padaryti, tiesa, tokiu atveju tektų išmokti vairuoti taupiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nespaudinėkite be reikalo stabdžių pedalo. Tai taip pat didina degalų sąnaudas. Kiekvieną kartą be reikalo pristabdžius automobilis naudoja energiją, kad vėl įsibėgėtų. Pasak specialistų, toks elgesys ne tik nepadeda sutaupyti, bet ir gadina stabdžius – jie greičiau susidėvi.

Neviršykite greičio. Tai – vienas geriausiai žinomų būdų, kaip sutaupyti. Mieste važiuojant didesniu nei 50 kilometrų per valandą greičiu standartinis automobilis pradeda naudoti daugiau degalų, todėl jūsų nuvažiuoto kilometro kaina išauga. Kuo greičiau lekiate, tuo labiau plonėja jūsų piniginė.

Neskubėkite įsibėgėti. Kiekvieną kartą per greitai nuspaudus pedalą didėja ne tik jūsų greitis, bet ir išlaidos. Variklis sunaudoja daugiau energijos, todėl sudegina ir daugiau degalų. Mėgstantiems greitai įsibėgėti reikėtų nepamiršti, kad toks elgesys kenkia padangoms – jos greičiau susidėvi.

Nesivežiokite nereikalingų daiktų. Prikimšta bagažinė, maišai ant automobilių sėdynių, įrankiai ant grindų. Natūralu, kad keliaujant kartais tenka vežtis nemažą bagažą. Tačiau nereikėtų pamiršti – kuo labiau pakrautas automobilis, tuo daugiau degalų jis sunaudoja. Po kiekvienos keliones nepamirškite iš automobilio iškrauti nebereikalingų daiktų. Jei jau vežate didesnį krovinį, geriau jį dėti į bagažinę, o ne ant automobilio stogo. Papildomas svoris ant mašinos viršaus didina jos pasipriešinimą vėjui, tampa sunkiau įsibėgėti – sunaudojama daugiau kuro.

Pasirūpinkite padangomis. Jos turėtų būti tinkamo dydžio, pločio. Specialistai rekomenduoja maždaug kas 2-3 mėnesius patikrinti ir padangų slėgį. Važinėjant su netinkamai pripūstomis padangomis, nesureguliuotais ratais didėja kuro sąnaudos. Tinkamai jų neprižiūrint tampa sunkiau manevruoti, rizikuojama ir keleivių saugumu.

Tvarkingas akumuliatorius = pilnesnė piniginė. Jūsų mašina sunkiau užsiveda? Dėl to gali būti kaltas nusėdęs arba pasenęs akumuliatorius. Teigiama, kad esant nekokybiškam akumuliatoriui automobilis suvartoja daugiau degalų.

Reguliariai keiskite oro filtrą. Filtrui esant švariam ir tvarkingam tuščiai neeikvojama variklio energija, jis dirba efektyviau. Šitaip sunaudojama mažiau degalų, o kartu išleidžiama mažiau pinigų. Specialistai rekomenduoja filtrą gerai apžiūrėti ir patikrinti mažiausiai kartą per metus.

Planuokite savo keliones. Jei važiuojate pas gydytoją, kodėl esant reikalui neužsukus ir į netoliese esančią parduotuvę? Tuščiai nevažinėdami pirmyn ir atgal sutaupysite ne tik degalų, bet ir laiko. Prieš keliaujant į ne itin pažįstamus rajonus rekomenduojama gerai išstudijuoti žemėlapį. Kuo mažiau klaidžiosite, tuo daugiau sutaupysite. Atsakingai planuojant maršrutus, per mėnesį išlaidos už kurą gali sumažėti apie 10 - 12 procentų.

Be reikalo neatidarinėkite langų. Kartais karštis nespigina, o vis tiek praveriame visus langus. Šitaip didėja oro pasipriešinimas, o kartu ir sąskaitos už kurą. Tiesa, siekiantys sutaupyti turėtų nepamiršti, kad degalų sąnaudas didina ir įjungta kondicionavimo sistema. Jei jau norite atsivėsinti, patartina atidaryti tik vieną, o ne visus langus ir nevažiuoti per dideliu greičiu.

Gaukite viską, už ką sumokėjote. Esate degalinėje ir pilate kurą ar benziną? Neskubėkite. Degalams baigus tekėti, apverskite „pistoletą“ ir pakratykite. Tokiu būdu į baką subėgs čia užsilikę degalai. Galbūt skamba juokingai, tačiau skaičiai nemeluoja. Ši nedidelė gudrybė kiekvieną kartą padeda sutaupyti apie 114 ml degalų.

Neskubėkite pripildyti automobilio kuro bako. Pastebėjote, kad automobilio degalų bakas pusiau tuščias, todėl jį vėl sklidinai užpildote? Geriau palaukite. Kuo mažiau degalų, tuo lengvesnė mašina. Kuo lengvesnė mašina – tuo mažiau degalų ji sunaudoja. Specialistų teigimu, norint sutaupyti, degalus verta pilti tuomet, kai to iš tiesų reikia.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(19)
(-1)

Komentarai (4)