Verta žinoti: kada kiaušinius galima valgyti, o kada geriau išmesti  (3)

Kalbant apie maisto galiojimą, dauguma žmonių pasikliauna ant pakuotės užrašyta data, net jeigu tai kiaušiniai, tačiau tas „tinka vartoti iki“ dažnai yra daugiau sutartinis dalykas ir neturi nieko bendro su tikrosiomis galiojimo datomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad labai klystate, jeigu išmetate kiaušinius vos pasibaigus ant jų pakuotės nurodytai datai, rašo wonderhowto.com.

Nustatant mėsos ir žemės ūkio produkcijos šviežumą geriausia pasikliauti savo akimis ir nosimi, tačiau tai visiškai negalioja kalbant apie kiaušinius. Ar jie tinkami vartojimui negali suprasti tol, kol nesudaužei (nebent esate labai patyrę šioje srityje).

Pasirodo, kiaušinius dar ilgą laiką galima valgyti po to, kai data ant pakuotės jau būna praėjusi. Jeigu norite išsiaiškinti, kiek jie švieži, štai keletas patikimų būdų.

Geriausias būdas – plūduriavimo testas

Į dubenį pripilkite šalto vandens ir sudėkite kiaušinius. Jeigu jie nuskęsta ant dugno ir guli ant šono – kiaušiniai labai švieži. Jeigu jie yra kelių savaičių, bet dar tinkami valgymui, jie stovės dubens dugne ant kiaušinio galo. Jeigu kiaušiniai plūduriuoja vandens paviršiuje, jie nebėra tokie švieži, kad galima būtų valgyti.

Jeigu norite iškepti kiaušinį, tinka ir gulintys ant šono, ir stačiai stovintys kiaušiniai, o štai jeigu sumanėte jį kietai išvirti, rinkitės tą, kuris stovi stačias – bus lengviau nulupti. Jeigu kiaušinis plūduriuoja vandens paviršiuje, jis greičiausiai yra maždaug trijų mėnesių senumo ar dar senesnis. Ši data skaičiuojama ne nuo pirkimo, o nuo jo padėjimo dienos.

Kodėl šis testas taip puikiai veikia?

Atskleisime priežastį, kodėl plūduriavimo testas toks patikimas. Kiaušinių lukštai yra akyti, o tai reiškia, pro juos patenka šiek tiek oro. Šviežiuose kiaušiniuose yra mažiau oro, todėl jie nugrimzta į dubens dugną.

Senesni kiaušiniai turėjo daugiau laiko orui prasiskverbti pro lukštus į vidų, todėl jiems lengviau išsilaikyti vandens paviršiuje, taigi, jie gali lengviau plūduriuoti.

Kiti metodai, kaip patikrinti kiaušinio tinkamumą

Yra manančių, kad kiaušinių šviežumą nustatyti galima juos kratant prie ausies. Jeigu kiaušinio viduje girdite teliuskavimą, jis greičiausiai jau sugedęs, jeigu negirdite nieko – juos tikrai galima valgyti.

Vis dėlto, ne visi linkę šiuo metodu pasitikėti. Be to, egzistuoja kiaušinio tikrinimo šviesoje metodas, kuris pradžioje buvo naudojamas nustatant kiaušinio kokybę prieš jam patenkant į rinką. Jis taip pat leidžia nustatyti, ar kiaušinis šviežias, nors vėlesniuose etapuose tai padaryti kur kas sudėtingiau.

Kartais į kiaušinio vidų bandoma pažvelgti jį laikant tiesiai priešais šviesos šaltinį, tačiau istoriškai tai atrodė kiek kitaip: kiaušinis buvo laikomas priešais kartono gabalą su nedidele skyle, už kurios yra šviesos šaltinis. Šis metodas leidžia pamatyti oro tarpą ir kiaušinio formą, tačiau tai išties sudėtinga technika.

Naudojant apšvietimo metodą, galima matyti, kad kiaušinis gali būti šviežias (mažas oro tarpas, šiek tiek matosi trynys), šiek tiek pabuvęs (oro tarpas didesnis, trynys šiek tiek ryškesnis), beveik blogas (tikrai tamsus trynus, dėmėtumas) arba sugedęs (trynys susimaišęs su baltymu, matyti tamsios dėmės).

Geriausias metodas įtrūkusiems kiaušiniams: lėkštė ir uoslė

Jeigu jums nėra būtina, kad lukštas liktų sveikas, galite kiaušinį sudaužyti ant lėkštės ar kito plokščio paviršiaus ir įsitikinsite, ar jis vis dar tinkamas vartojimui.

Jeigu kiaušinis šviežias, jo trynys turi būti šviesiai geltonas ar oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti. Jeigu ir dabar jums nėra iki galo aišku, tiesiog pauostykite – švieži kiaušiniai apskritai neturi ryškaus kvapo.

Jeigu kiaušinis senesnis, trynys bus plokštenis, o baltymas labiau takus. Jeigu sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda po paviršių, jis nebūtinai blogas, tačiau tikrai nėra labai šviežias (dar kartą pakartosime, kad būtent tokie kiaušiniai geriausiai tinka virimui). Jeigu kiaušinis sugedęs, jums nereikės net uostyti – net vos pradėjęs pūti kiaušinis skleidžia labai stiprią smarvę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(48)
(0)
(48)

Komentarai (3)