„Islamo valstybei“ puikiai sekasi išvengti sekimo: kokiomis programomis naudojasi?  (5)

Teroristų grupuotės metų metus kovoja su Vakarų slaptosiomis tarnybos bandydamos nuslėpti savo susirašinėjimus internete. Prancūzijos ir Belgijos žvalgyboms už nugarų suplanuotos atakos Paryžiuje dar kartą privertė sunerimti, kad „Islamo valstybė“ greičiausiai turi būdų komunikuoti slapta, rašo „The Wall Street Journal“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-11-19 „Islamo valstybei“ puikiai sekasi išvengti sekimo: kokiomis programomis naudojasi?  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos tarnybos tikina, kad du atakas Paryžiuje surengę teroristai buvo susipažinę kalėjime, tačiau iki šiol nėra atskleista, kokiu būdu jie susitarė dėl atakos detalių. Žvalgyba iki penktadienio sekė vieną iš įtariamųjų pagrindinių atakų organizatorių Belgijos islamistą Abdelhamidą Abaaoudą ir žinojo apie jo ryšius su Sirijos kovotojais ir bendrininkais Belgijoje bei Maroke. Tačiau apie atakų organizavimą Paryžiuje žvalgybos nesuuodė. 

Slaptosios tarnybos turi galimybių stebėti daugelio žmonių susirašinėjimą internete, tačiau iki šiol yra platformų, skirtų žaidimams arba komercinėms paslaptims perduoti, kurias susekti yra sunkiau ir kuriomis galėjo naudotis teroristai. 

„Islamo valstybė“ savo ruožtu turi sukūrusi technikos specialistų diviziją, kuri teikia rekomendacijas, kuriomis bendravimo programomis naudotis saugiausia ir pigiausia. 

Kruvini įvykiai Paryžiuje greičiausiai dar labiau padidins įtampą tarp vyriausybių, kurios nori turėti prieigas prie žmonių susirašinėjimo ir technikos įmonių, kurios bando išsaugoti vartotojų privatumą. 

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos vadovas Mike'as Morellas teigia, kad galimybė slapta bendrauti tampa vis didesne problema. „Manau, kad po pastarųjų įvykių vėl prasidės diskusijos, kas svarbiau: privatumas, ar saugumas“, – sekmadienį sakė jis. 

CŽV vadovas Johnas Brennanas pirmadienį sakė, kad teroristų grupės „baigė mokyklą“ apie JAV žvalgybų praktiką ir yra puikiai išmokusios ją apeiti. Pasak jo, žvalgybos tarnybos turi labiau stengtis gauti prieigas prie bet kokios informacijos.

Kompanijos mojuoja privatumu

Tačiau tai ne visuomet paprasta. Jau daugiau nei metus Europos šalių vyriausybės spaudžia „Google“, „Facebook“ ir „Twitter“ atverti jiems „užpakalines duris“ ir suteikti teisėsaugininkams prieigą prie bet kokio tarpusavio susirašinėjimo.

Tačiau įmonės tai padaryti atsisakė motyvuodamos vartotojų privatumu. Įmonių pozicija daug ką papiktino. Ypač po to, kad šiemet sausį teroristai surengė ataką „Charlie Hebdo“ redakcijoje. 

„Islamo valstybė“ į susirašinėjimo slaptumą investuoja labai daug ir, be abejo, yra tapusi labiausiai technologiškai pažengusia teroristine organizacija. Pernai „Islamo valstybė“ savo sekėjams parengė ir išplatino 8 minučių trukmės filmuką, kurioje išdėstytos bendravimo internete ir telefonu taisyklės. Jame nurodytos kelios konkrečios programos, kurios laikomos nesaugiomis. 

Pateikė visą sąrašą

Sausį al-Khabiras al-Taqnis, pats prisistatantis „techniniu ekspertu“, sudarė platesnį sąrašą programėlių, kuriomis patariama naudotis būsimiems teroristams.

„Per jas mes galime sulaužyti vieną geriausių kryžiuočių ginklų, naudojamų mudžahedams susekti ir mus atakuoti“, – nurodo al-Khabiras al-Taqnis.

Radikalių grupuočių žvalgyba užsiimantys JAV žvalgybininkai sako, kad islamistai programėles skirsto į nesaugias, iš dalies saugias, saugias ir saugiausias. Iškart po to, kai buvo paviešintas šis sąrašas, „Islamo valstybės“ rėmėjai iškart perkėlė savo susirašinėjimą iš „Twitter“ į „Telegram Messenger“. Ši programėlė sudarytame sąraše įrašyta, kaip saugi.

Per „Telegram Messenger“ „Islamo valstybė“ išplatino ir pranešimus, kuriais prisiėmė atsakomybę už Paryžiaus atakas ir Rusijos lėktuvo susprogdinimą spalio 31 dieną. 

„Telegram“ atstovas spaudai nepanoro komentuoti šios situacijos. Aplikacijos „Telegram Messenger“ kūrėjas Pavelas Durovas, kuris taip pat yra sukūręs Rusijoje populiarų socialinį tinklą „Vkontakte“, smarkiai kritikavo Rusijos vyriausybės norą „Telegram“ apskritai uždrausti. 

„Aš siūlyčiau uždrausti žodžius. Juk teroristai naudoja juos komunikacijai“, – sarkastiškai siūlymus drausti „Telegram“ socialiniame tinkle „Vkontakte“ komentavo P.Durovas. 

Kai nori, gali

Tiesa, nėra taip, kad bendravimas „Telegram“ visiškai nesusekamas. Štai Jungtinės Karalystės prokurorai šiemet baigė bylą, kurioje teroristams prijaučiantis britas paauglys buvo susektas per „Telegram“ skatinantis kitą paauglį Australijoje surengti išpuolį per karo veteranų pagerbimo šventę. Paauglys buvo nuteistas dėl terorizmo.

Didžiosios Britanijos teisėsaugos atstovai atsisakė komentuoti, kaip pavyko susekti šio paauglio susirašinėjimą. Panašiai saugus kaip „Telegram“, „Islamo valstybės“ vertinimu, yra amerikietiškasis „Wickr“. Šios įmonės atstovai taip pat atsisakė komentuoti situaciją. 

Pastaruoju metu kyla vis daugiau klausimų dėl bendravimo per žaidimo konsoles saugumo ir slaptumo. Šį susidomėjimą paskatino Belgijos vidaus reikalų ministro Jano Jambono pareiškimas, kad Paryžiaus atakas teroristai galėjo organizuoti per „Sony PlayStation“. Tokias kalbas paskatino tai, kad per kratą viename butų Briuselio priemiestyje buvo surastas šis daiktas. Be to, gegužę Austrijos teismas nuteisė keturiolikmetį berniuką už tai, kad jis per „PlayStation“ parsisiuntė bombos pagaminimo instrukcijas. 

Kol kas neaišku, ar vyriausybės apskritai bandė prašyti „Sony“ prieigos prie vartotojų susirašinėjimo. „Sony“ tikina, kad bendradarbiauja su teisėsauga įstatymų numatyta tvarka. 

„Mes labai rimtai prisiimame atsakomybę apsaugoti savo produktų vartotojus ir skatiname juos pranešti apie bet kokią įtartiną veiklą. Tuomet mes apie tai pranešame teisėsaugai“, – teigia „Sony“. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (5)