Licencija pelnui. Kiek kainuoja sukurti nuosavą viskį?  (12)

Viskis – ne tik Škotijos nacionalinis pasididžiavimas, bet ir svarbi D. Britanijos užsienio prekybos dalis: 2014 m. škotiško viskio eksportuota už 3,94 milijardus svarų (5,66 mlrd dolerių). Pasak šios šakos ekspertų, dabartinės kainos užtikrina itin aukštą viskio gamybos ir pardavimo verslo pelningumą, tačiau reikia didelių pradinių investicijų. BBC News pasiteiravo viskio daryklų savininkų, kiek kainuoja nuosavo prekės ženklo sukūrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jei viską, ką pagaminate parduodate, tai – kaip licencija spausdinti pinigus“, – sako Jimas Swanas, viskio srities konsultantas. Jo tvirtinimu, pelningiausias gali būti vieno vieno salyklo viskis: vos pasirodęs rinkoje, gėrimas gali kainuoti £45, iš kurių vieno butelio pelnas– £15. O parduodant brangesnio segmento produktą, gamintojas iš vieno butelio pardavimo gali tikėtis 90 % pelno.

Beje, pažymi konsultantas, kol parduos pirmąjį butelį, gamintojas turi būti pasirengęs didelėms išlaidoms: ~5 mln £ ir dar £250 000 kasmet – bei tam, kad galutinis produktas geriausiu atveju pasirodys po trijų, o labiau tikėtina, po 8–10 metų. Tai nei itin gąsdina škotus: dabar čia yra 117 viskio daryklų, iš kurių 30 – nedidelės nepriklausomos įmonės. BBC pateikia trijų tokių gamintojų istorijas.

Kingsbarns Distillery

Kingsbarns Distillery įkūrėjas Douglas Clementas dvidešimt metų dirbo pagalbininku golfo klube. Iš žaidėjų jis prisiklausė skundų, kad šalimais nėra vietinės viskio daryklos ir nusprendė, kad būtent jis tokią įstaigą turi atidaryti. Pusantrų metų jis ieškojo profesionalių rizikos kapitalo investuotojų ir norinčiųjų investuoti į jo verslą tarp golfo žaidėjų, tačiau darbo imtis galėjo tik 2012 metais, kai gavo £670 000 grantą iš Škotijos valdžios. Su grantu jis sugebėjo pritraukti dar £2,5–3 milijonus.

Pirmojo vieno salyklo Kingsbarns viskio butelio pasirodymas suplanuotas 2018 m. Kol kas kompanija stengiasi išgyventi iš kavinės, parduotuvės ir turistų, užsukančių į Kingsbarns kaimą ant Šiaurės jūros kranto, tarp Edinburgo ir Perto.

Shetland Distillery kompanija

Shetland Distillery viskio daryklai turistai netinka, nes ji įsikūrusi Unste, pačioje šiauriausioje gyvenamoje Britanijos saloje, kurioje gyvena 720 žmonių. Kompanijos įkūrėjai, dvi šeimyninės poros, į alkoholinių gėrimų gamybos įmonę investavo savo pinigus ir Škotijos vyriausybės skirtus grantus. Kol pirmieji viskio buteliai dar neparengti, savininkai nusprendė daryti džiną – šis gėrimas pagaminimas greičiau ir reikia mažiau investicijų – pradžiai ~£110 000. Prekyba džinu Shetland Distillery pradėta 2014 m. lapkritį, kol kas pagaminta apie 10 000 butelių.

Verslininkų skaičiavimais, viskio daryklai, kurią pastatys šiemet, reiks £1,5 mln vienkartinių investicijų ir kasmet atseikėti dar po £250 000. Kad padengtų tokius kaštus, savininkai planuoja pritraukti kreditus ir naujus grantus. Kad pateisintų išlaidas, galiausiai gautas Shetland Distillery produktas bus pardavinėjamas aukščiausiame rinkos segmente.

Kilchoman Distillery

59 metų amžiaus Kilchoman Distillery viskio daryklos įkūrėjas Anthony'is Willsas aštuonerius metus vadovavo viskio pilstymo kompanijai, tačiau nusprendė pradėti gaminti pats. Jis pastatė pirmąją po 124 metų viskio varyklą Škotijos vakarinėje dalyje esančioje Islay saloje. Statybai prisireikė £500 000 nuosavų Willso lėšų ir £6 mln iš 30 privačių investuotojų, ir šių pinigų paiešką Kilchoman Distillery įkūrėjas vadina sudėtingiausia savo plano dalimi. Gamyba prasidėjo 2005 m. gruodį, o pirmasis viskio butelis rinkoje pasirodė keturiais metais vėliau, 2009 metų rugsėjį. Aštuoni tūkstančiai pirmosios, ribotos serijos butelių buvo parduoti per dvi savaites.

Ira Solomonova
World Press rubrikos redaktorė

Pigiausias Kilchoman Distillery viskis parduodamas už £45, brangiausias – už £80, 2014 metais kompanijos apyvarta buvo £3,6 mln. Viskio pasaulio masteliais, įmonė sėkmės sulaukė labai greitai: pelną ėmė gauti jau penktaisiais darbo metais, ir, anot įkūrėjo, tai nebuvo paprasta.

„Jei būčiau žiūrėję į tai grynai iš racionalaus požiūrio taško, niekad nebūčiau pradėję, – sakė Willsas. – Manęs laukė daug sunkaus darbo ir nemažai apribojimų, tačiau tai buvo verta“.

Ира Соломонова
slon.ru

(17)
(0)
(17)

Komentarai (12)