Mirties statistika – popžvaigždėms labai nepasisekė  ()

Kartais atrodo, kad šiais metais giltinė pradėjo vykdyti kažkokį naują planą ir ryžtingai ėmėsi mažinti ryškiausių pasaulio įžymybių populiaciją. Pranešimai apie muzikos žvaigždžių mirtį jau įprasti, lyg skundai blogu oru Lietuvoje. Tačiau rimtai tyrinėti šį fenomeną ėmęsi mokslininkai netikėtai atrado visai kitą dalyką. Ir jis žvaigždėms netgi dar nemalonesnis už 2016-ųjų prakeiksmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškinti, kodėl šiais metais miršta tiek didžiųjų žvaigždžių, pasirodė gana paprasta. Tiesiog po karo Europoje ir JAV gimstamumas labai išaugo. Gimė daugiau žmonių, reiškia, ir daugiau žvaigždžių, o dabar atėjo laikas, kurio neišvengsime nė vienas.

Tačiau Sidnėjaus universiteto (Australija) psichologijos profesorė Dianna Theadora Kenny, išanalizavusi 12 tūkst. populiarių muzikantų mirčių statistiką nuo 1950 iki 2014 metų, atrado, kad tie, kuriems taip dažnai pavydime gero gyvenimo, jį palieka gerokai anksčiau už „paprastus“ žmones.

D.Kenny tyrimas negailestingas – pasirinkai popžvaigždės kelią, susitaikyk, kad vidutiniškai gyvensi bent 20 metų trumpiau negu statistinis pilietis. Jos pateikta lentelė rodo, kad jei JAV vidutinė moters gyvenimo trukmė yra 82 metai, o vyro – 76 metai, tai tos šalies popžvaigždės vidutiniškai miršta 62 m. (moterys) ir 56 m. (vyrai).

Tad raudantys dėl ankstyvos Prince'o mirties gali nusišluostyti ašaras – daugiausia popžvaigždžių miršta būdamos 56-erių (2,3 proc. įžymybių mirė sulaukusios šio amžiaus), o jis išgyveno netgi metus ilgiau.

„Per septynis dešimtmečius, kuriuos apžvelgiau studijoje, vidutinis populiarus muzikantas gyveno iki 25 metų trumpiau negu vidutinis žmogus. Muzikantai dėl nelaimingų atsitikimų mirdavo 5-10 kartų dažniau negu kiti žmonės. Patys žudėsi nuo 2 iki 7 kartų dažniau ir tapdavo žmogžudysčių aukomis iki 8 kartų dažniau negu vidutinis JAV gyventojas“, – neįtikėtinus skaičius vardija profesorė.

Tai gal bent kiek apramins tą karštą pavydą, kurį statistinis pilietis jaučia minias gerbėjų sutraukiantiems scenos korifėjams? Aišku, tikėtis, kad tai apramins mokesčių rinkėjų įkarštį atimti ir perskirstyti, motyvuojant būsima pensija, pinigus, kurių bent kiek daugiau vidutinė žvaigždė uždirba tik kelis savo gyvenimo metus, neverta.

Tiesa, tyrimas atskleidė ir vieną teigiamą dalyką. Pasirodo, legendos apie „27 klubą“ kūrėjai irgi klysta. Nepaisant paplitusio įsitikinimo, kad daugybė muzikantų su šiuo pasauliu atsisveikina būtent 27-erių, profesorė aptiko, kad to amžiaus žvaigždės miršta netgi rečiau negu būdamos 28 ar 30 m.

Legenda kilo dėl to, kad Jimi Hendrixas mirė 27-erių. Netrukus po jo – to paties amžiaus Janis Joplin ir Jimas Morrisonas. Jau gerokai vėliau – Kurtas Cobainas ir Amy Winehouse mirė taip pat būdami būtent 27-erių.

Skamba makabriškai, tačiau profesorė įrodė, kad to amžiaus miršta tik 1,3 proc. muzikos žvaigždžių. Tad tai taip pat reta, kaip žvaigždei sulaukti 78-erių. O atskiro punkto „megažvaigždėms“ ji nevedė.

Akivaizdu, kad blizganti žvaigždžių gerovė slepia daugybę problemų, dramų ir kančios, kuri kruopščiai dangstoma įvaizdžio šypsenomis. Ir dar akivaizdu, kad mūsų įsivaizduojamų pavojingų profesijų, kurių atstovai turi teisę į kompensacijas, sąrašas nėra labai tikslus…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(11)
(7)
(4)

Komentarai ()