Paaiškėjo, su kuo dirba „Islamo valstybė“ – įsipainioję ir rusai, ir Sirijos režimas  (4)

Remiantis nutekintais „Islamo valstybės“ dokumentais, „Islamo valstybė“ bendradarbiauja su Sirijos prezidento Basharo al Assado vadovaujamu režimu, nors iki šiol buvo manoma, kad šios jėgos kovoja tarpusavyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad konflikto pusės pasiekė susitarimų daugelyje sričių, nors Artimuosiuose Rytuose vis dar tęsiasi karas.

Ši informacija paviešinta po to, persimetėliai iš „Islamo valstybės“ perdavė dešimtis tūkstančių slaptų dokumentų. Teigiama, kad senovinis Palmyros miestas režimo pajėgoms kovo mėn. sugrąžintas pagal bendradarbiavimo sutartis, dėl kurių buvo deramasi ne vienus metus.

Taip pat minimi ir kiti slapti susitarimai tarp „Islamo valstybės“ ir Sirijos dėl naftos prekybos ir evakuacijos iš tam tikrų teritorijų prieš į jas įžengiant Sirijos kariuomenei.

Visa tai panašu į iš anksto suderintus susitarimus ir slaptus Sirijos režimo ir „Islamo valstybės“ vadeivų susitarimus.

Viename iš dokumentų, kuris buvo parašytas netrukus po to, kai Sirijos kariuomenė perėmė Palmyros miestą, kurį ne vieną mėnesį kontroliavo „Islamo valstybė“, nurodoma atitraukti visą sunkiąją ginkluotę ir priešlėktuvinius ginklus iš Palmyros ir aplinkinių teritorijų į Rakos provinciją.

Remiantis vieno iš informatorių pateikiama informacija, šie dokumentai liudija apie tai, kad „Islamo valstybė“ koordinuoja savo kovotojų judėjimą ir apleidžia anksčiau kontroliuotas teritorijas tiesiogiai bendradarbiaudama su Sirijos kariuomene ir Rusijos karinėmis oro pajėgomis.

Nekyla jokių abejonių, kad bet kokie įrodymai, liudijantys apie „Islamo valstybės“ ir Rusijos bendradarbiavimą, dar labiau padidins įtampą. „Gali praeiti 20 metų, kol sužinosime, kas gi tiksliai vyksta“, - neabejojo Afzalas Ashrafas iš mokslinių tyrimų centro „Royal United Services Institute“.

„Beveik neabejojama, kad tarp mirtinų priešų vyksta tam tikra komunikacija, ir tai susiję su taktiniais laimėjimais ir netektimis trumpalaikėje perspektyvoje“, - tęsė A. Ashrafas.

„Jei vyksta prekyba, o mes žinome, kad ji vyksta, turi būti ir komunikacija“, - pridūrė jis.

Teigiama, kad praėjusį mėnesį gauta 22 tūkst. nutekintų dokumentų. Šiuose dokumentuose rašoma, kad „Islamo valstybės“ kovotojų verbavimo ir apmokymų programa pradėta kur kas anksčiau, nei apie ją sužinojo slaptosios tarnybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(8)
(14)

Komentarai (4)