Stalino slaptieji agentai Amerikoje: kaip jie keitė visą pasaulio tvarką  (1)

Leidykla „Briedis“ pradeda leisti naują knygų seriją „Šaltasis karas“ ir pristato pirmąją šios serijos naujieną – M. Stanton Evanso, Herberto Romersteino knygą „Stalino slaptieji agentai. Poveikis Roosevelto vyriausybei“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrojo pasaulinio karo pamokos žmonijai nesuteikė taikos ir saugumo. SSRS siekis išplėsti įtaką suskaldė ir supriešino sąjungininkų koaliciją. Įtampa tarp SSRS vadovaujamų demokratinių Vakarų valstybių peraugo į šaltąjį karą. Pasaulis dešimtmečius tapo beprotiško ginklavimosi ir dviejų priešiškų blokų varžybų arena.

Remdamiesi išslaptinta JAV ir sovietų archyvų medžiaga, autoriai rašo apie daugybę sovietų agentų (tarp jų buvo daug vietinių JAV komunistų ir jiems prijaučiančių), XX a. ketvirtajame ir penktajame dešimtmetyje prasiskverbusių į įvairias JAV institucijas kelių Roosevelto vyriausybių metu. Bet tai nėra knyga šiaip apie šnipinėjimą, o apie slaptuosius įtakos agentus ir jų poveikį valstybės politikai, nes, užimdami postus federalinėje tarnyboje, jie galėjo kreipti JAV užsienio politiką ir visą pokarinio pasaulio tvarką Rytų Europoje ir Azijoje Sovietų Sąjungos interesų linkme.

Istorijos tyrimai ir toliau šnipinėjimą aptaria vienpusiškai. O tai savo ruožtu apriboja šaltojo karo supratimą – žurnalistai ir mokslininkai nagrinėja, nors ir labai kruopščiai, bet tik dalį temos klausimų. Tačiau tokie tyrimai klaidina, jei visiškai ignoruojamas poveikis politikai, kurį tuo pat metu darė federalinėse įstaigose dirbantys sovietams palankūs agentai. Dėl tokio požiūrio lieka nesvarstyti daugybė svarbių klausimų apie komunistų valdžios įsigalėjimą ir stiprėjimą visame pasaulyje bei jos keliamą grėsmę. Kokiu mastu prosovietiniai veikėjai Vakaruose prisidėjo (arba ne) prie bolševikų sėkmės revoliucijos pradžioje? Ar jie manipuliavo JAV politiką Maskvos naudai laikotarpiu prieš Perl Harborą? Kokį vaidmenį Vakaruose veikiantys įtakingi slaptieji komunistų agentai suvaidino Antrojo pasaulinio karo aukščiausiojo lygio konferencijose, kaip jie „koregavo“ Franklino Roosevelto, Josifo Stalino ir Winstono Churchillio santykius?

Knygoje didelis dėmesys skiriamas Jaltos konferencijai, kuri brėžė pokarinio peizažo kontūrus ir lėmė kelis pačius baisiausius šaltojo karo epizodus.  Remiantis naujausiais šaltiniais, apžvelgiami neaprašyti Jaltos susitikimo aspektai, svarstomi įvairūs istoriniai klausimai ir valstybių veiksmai.

M. Stanton Evans, Herbert  Romerstein.  Stalino slaptieji agentai. Poveikis Roosevelto vyriausybei. Iš anglų kalbos vertė Daina Valentinavičienė. – Vilnius: Briedis [2016]. – 256 p.: iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(9)
(-6)

Komentarai (1)