Jaunimo fantazijai nėra ribų: surado kuo pakeisti narkotikus - „tai veža!“  (5)

Vis daugiau naktinių klubų lankytojų renkasi naują būdą pasaldinti savo patirtis vakarėliuose – vartoja šokoladą. Nauja mada šniaukšti kakavą vilnija per Europos klubus, o ištikimi vakarėlių lankytojai renkasi šią svaiginimosi priemonę vietoje alkoholio ar netgi narkotinių medžiagų – kokaino ir ekstazio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viename iš kas mėnesį rengiamų vakarėlių Berlyne lankytojai šoka iki paryčių, o jėgų jiems suteikia vos viena gėrimo pavidalu suvartota gryno šokolado porcija, rašo „The Daily Mail“.

Teigiama, kad vakarėlių gerbėjams ši priemonė suteikia dinamiško susibūrimo patirtį, kai muzika, šokis ir muzikos skleidžiamos vibracijos apsijungia ir suteikia laukines ir laisvas emocijas.

Naujojo „narkotiko“ gerbėjai tikina nevartojantys alkoholio, tačiau tai nereiškia, kad jie pasisako prieš ką nors. „Tarp mūsų yra vietos meistrų ir kulinarines patirtis kolekcionuojančių nuotykių ieškotojų, tiekiančių skirtingų itin įspūdingas patirtis suteikiančių priemonių iš neapdorotos kakavos, supermaistu vadinamų tirštų kokteilių, žolelių koncentratų, veganiškos virtuvės patiekalų ir dar daug visokių kitokių dalykų“, - pasakojo interneto vartotoja iš svetainės „Alchemy Eros“.

Šios idėjos šalininkai teigia, kad neapdorotos kakavos potencialas kur kas galingesnis, nei manyta anksčiau. Vos pavartojus kakavos į kraujo apytakos sistemą patenka daug hormono endorfino, suteikiančio euforijos jausmą, ypač jei kartu daromas poveikis ir šokių muzika. Be to, šokolade daug magnio, kuris atpalaiduoja raumenis.

Neseniai Londono Kingston universiteto mokslininkų atliktas dviratininkų tyrimas taip pat atskleidė, kad šokoladas gali skatinti dviračiu važiuojantį asmenį judėti greičiau ir įveikti didesnį atstumą.

Manoma, kad augalinės kilmės cheminė medžiaga katechinas, kurios itin gausu juodajame šokolade, suteikia žmogaus kūnui energijos pliūpsnį, nes praplečia kraujagysles. Tokiu būdu pagreitinamas deguonies tiekimas į raumenis ir jiems suteikiami būtini „degalai“.

Dėl itin klubuose populiarėjančio kakavos vartojimo sukurtas 35 svarus (45 eurus) kainuojantis prietaisas, padedantis patogiai į nosį įtraukti kakavos miltelių net nepasišalinant iš šokių aikštelės.

Šį prietaisą šokolado meistras belgas Dominique’as Persoone’as 2007 m. sukūrė „Rolling Stones“ vakarėliui. Šia idėja pasinaudojo kulinarijos inovatoriai, tarp kurių ir Hestonas Blumenthalis iš restorano „The Fat Duck“. Restorano lankytojams siūloma į nosį įtraukti kakavos miltelių iš Dominikos Respublikos ar Peru, sumaišytų su avietėmis, imbieru ar mėtomis.

Vis dėlto šiuo metu neįtikėtinai iš pirmo žvilgsnio skambanti idėja nukeliavo toli nuo restorano staliukų ir atsidūrė šokių aikštelėje. Šis variantas pasirodė itin patrauklus vakarėlių lankytojams, ieškantiems sveikų ir neuždraustų būdų pabėgti nuo gyvenimo rūpesčių.

Londone ir Niujorke šokių vakarėlius organizuojanti įmonė „Morning Gloryville“ savo klientams siūlo kakavos gėrimų ir tablečių. Šių vakarėlių organizatorė Ruby May teigia, kad vienam vakarėliui sumaišoma apie 8 kilogramų kakavos miltelių su medumi, agavų sirupu ir cinamonu, o šis mišinys ragautojams neabejotinai suteikia dar stipresnę aromatų patirtį. „Tai lyg švelnus ir jautrus apkabinimas“, - tikino vienas iš kakavos miltelių gerbėjų.

Kartu su D. Persoone’o sukurtu prietaisu kakavos miltelių gerbėjai naudoja dviejuose mažuose šaukšteliuose sudėtus kakavos miltelius. Prietaisas pridedamas prie nosies, nuspaudžiama svirtis ir kakava atsiduria šnervėse. „Mėtos ir imbieras iš tikrųjų kutena nosį, o šokoladas lieka smegenyse“, - tikino 46-erių tatuiruočių gerbėjas, su džiaugsmu besimėgaujantis naujuoju „narkotiku“.

Jis tikina užtrukęs ne vienerius metus, kol pagaliau surado jam uostyti tinkamiausius miltelius, nors prieš tai teko eksperimentuoti su grynais kakavos milteliais, kurie, kaip paaiškėjo, buvo per sausi. Prieš atrasdamas nuostabų mėtų ir imbierų derinį naujų potyrių ieškotojas tikina išbandęs kakavos milteliu su čili pipirais, tačiau dabar jis pripažįsta, kad tai buvo labai prasta mintis.

Šokolado uostymo prietaisai šiuo metu eksportuojami į Rusiją, Indiją, Kanadą, Australiją ir Jungtines Valstijas. Nors ant miltelių pakuotės skelbiamas įspėjimas dėl perdozavimo keliamų pavojų, D. Persoone’as tikina, kad milteliai yra visiškai saugūs.

Šokolado ekspertas teigia, kad įkvėpimu jam tapo nosiai tenkantis vaidmuo ragaujant maistą. „Kai apie tai pagalvoji, aplanko mintys, kad tai uostantys žmonės yra keisti; nesu blogas narkotikus reklamuojantis vaikinas, tikrai ne, tiesiog gyvenimas yra nuobodus, todėl siūlau šiek tiek pasilinksminti“, - sakė jis.

Visgi, daugelis ekspertų pabrėžia nemėginti šios praktikos, mat pasekmės gali būti labai nemalonios.

„Šokolado ar kakavos miltelių uostymas nėra saugus. Milteliai nosyje atpažįstami kaip svetimas dirgiklis ir gali pažeisti mikroskopinius plaukelius, nosies membraną. Blogiausiu atveju, sutriks nosies funkcija, uoslė, galimi net randai. Nėra sveika ir nepatariama įtraukti bet kokio tipo miltelius per nosį“, - perspėjo Niujorko Lenox Hill ligoninės Nosies, gerklės ir ausų ligų gydytojas, dr. Jordanas Josephsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(23)
(10)

Komentarai (5)