Keisčiausi daiktai, kurių Jungtinėje Karalystėje be paso nenusipirksi  (2)

Prašymas patvirtinti savo amžių įsigyjant alkoholio smarkiai papiktino lietuvius. Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje parodyti pasą pirkėjui gali tekti net išsirinkus tokių kasdienių pirkinių kaip virtuviniai peiliai ar dažai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penkerius metus šalyje galiojantis produktų ir daiktų sąrašas, kuriam nustatyti amžiaus apribojimai, gyventojams neretai sukelia nepatogumų.

Lietuvos gyventojai skundėsi prekybos centrams nutarus prašyti asmens tapatybės dokumentų iš kiekvieno, perkančio alkoholį, o štai Didžiosios Britanijos pirkėjai neretai nustemba be paso negalėdami įsigyti, pavyzdžiui, loterijos bilieto.

Vaikiški konfeti – ne kiekvienam

Nors daugelyje šalies parduotuvių galima įsigyti nereceptinių vaistų be asmens dokumento, Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba nustatė, kad pirkėjo amžių patvirtinti privaloma atsižvelgiant į pakuotės dydį.

Pavyzdžiui, medikų taip mėgstamo skirti paracetamolio dėžutę, kurioje yra 16 tablečių, galima nusipirkti beveik bet kurioje parduotuvėje. Tuo tarpu 32 tablečių pakuotes parduoti gali tik vaistininkai ir tik įsitikinę, kad pirkėjas ne jaunesnis negu 16-os metų.

Tas pats galioja ir daugiau veikliosios medžiagos turintiems vaistams. Pavyzdžiui, 200 mg stiprumo ibuprofeno tablečių be amžiaus patvirtinimo galima nusipirkti ir maisto prekių parduotuvėje. Tuo tarpu 400 mg ibuprofeną parduoti gali tik vaistininkas, įsitikinęs, kad pirkėjo amžius leidžia pirkti medikamentus. Tokių vaistų sąrašas – ilgas, tad norinčiųjų įsigyti sirupo nuo kosulio gali būti paprašyta patvirtinti savo amžių.

Amžiaus apribojimai nustatyti produktams, kurių naudojimas tarp jaunimo yra sukėlęs problemų. Kiekviena šalies savivaldybė, ištyrusi savo valdomo regiono gyventojus bei didžiausias socialines problemas, pateikė draudžiamų daiktų sąrašą.

Pavyzdžiui, dėl regionų, kuriuose jaunimo grupuotės margino sienas grafičiais, purškiamus dažus uždrausta parduoti jaunesniems nei 16-os metų. Dėl vandalizmo atvejų, padeginėjant svetimą turtą bei pavojaus kėlimą aplinkiniams, nuspręsta jaunesniems nei 18-os neparduoti ne tik fejerverkų, bet ir žiebtuvėlių papildymui skirto skysčio, kurio sudėtyje yra butano.

Vienas iš keisčiausių amžiaus apribojimų Jungtinės Karalystės pirkėjams – konfeti. Įstatymuose nurodoma, kad „mažai pavojingi bei mažai triukšmo keliantys vakarėliuose naudojami konfeti ar bengališkos ugnelės“ negali būti parduodami jaunesniems nei 16-os metų asmenims. Tuo tarpu tradicinis britiško Kalėdų stalo atributas, konfeti žaidimas „Spragtukas“, gali būti parduodamas ne jaunesniems negu 12 metų paaugliams.

Neatsakingiems prekybininkams – bausmės

Dėl alkoholio ir tabako produktų amžiaus apribojimo klausimų nekyla bene niekam, tačiau Škotijoje uždrausta jaunesniems nei 16-os metų asmenims parduoti net ir saldainius su likeriu. Anglijoje ir Velse nuspręsta, kad daugelyje šalių laisvai parduodamos elektroninės cigaretės turi būti prilygintos įprastoms, tad nesulaukusiems pilnametystės jų įsigyti draudžiama.

Viena iš griežčiausiai tikrinamų prekių, draudžiamų parduoti asmenims iki 18-os metų, – pjaunamieji įrankiai. Jiems priskiriami peiliai, skustuvai, kirviai, durtuvai bei kiti daiktai, kuriais galima sužaloti kitą ar susižaloti pačiam. Virtuviniai peiliai taip pat įtraukiami į šį sąrašą, tačiau Škotijoje jų įsigyti galima nuo 16-os metų.

Aštrius įnagius, kuriems taip pat priskiriami ir arbaletai, parduoti nepilnamečiams draudžiama jau labai seniai. Dėl šios priežasties auga pogrindinė prekyba. Tokių šaltųjų ginklų kaip dviašmenis peilis nesunkiai galima įsigyti internetu ar iš nelegalių gamintojų juodojoje rinkoje.

Siekiant apsaugoti nepilnamečius nuo lošimų priklausomybės, Jungtinėje Karalystėje neleidžiama jiems parduoti ir loterijos bilietų. Nepriklausomai nuo to, bilietai skirti momentinei loterijai ar kitokiam azartiniam žaidimui. Tai pačiai rūšiai priskiriami ir kai kurie kompiuteriniai žaidimai. Vienus įsigyti galima ne anksčiau nei sulaukus 12-os metų, kitiems nusipirkti tenka atšvęsti ir 18-ąjį gimtadienį.

Teisės vairuoti neturintiems jaunuoliams gali kilti problemų norint įsigyti degalų. Mat nesulaukusiems 16 metų prekeiviai negali jų parduoti. Šis draudimas skirtas ne tik sumažinti per jaunų vairuotojų skaičių, bet ir apsisaugoti nuo tyčinių padegimų, naudojant degalus ar kitus degiuosius skysčius.

Prekeiviams, nepaisantiems amžiaus apribojimų ir parduodantiems produktus per jauniems pirkėjams, gresia baudžiamoji atsakomybė nuo piniginės baudos iki kalėjimo. Jungtinės Karalystės vyriausybė parengė priemonių rinkinį, kurių prekybininkai gali imtis, norėdami išvengti produktų pardavimų jaunesniems asmenims. Daugelyje parduotuvių savitarnos kasose neleidžiama įsigyti prekių, kurioms reikalingas amžiaus patvirtinimas.

Jei tarp perkamų produktų pasitaiko nors vienas iš pastarųjų, be parduotuvės darbuotojo patvirtinimo neleidžiama sumokėti už visas prekes. Taip pat pardavėjai specialiai apmokomi, kaip elgtis parduodant pastaruosius pirkinius. Šiam tikslui ne tik prašoma pateikti asmens dokumentus, bet ir veikia stebėjimo kameros, o parduotuvės sistemoje registruojama kiekviena tokia parduota prekė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Sigutė Limontaitė
(18)
(7)
(11)

Komentarai (2)