Profesorius apie lietuviškas algas ir darbo našumą: „palyginus su Estija, čia kosmosas, kas vyksta“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2016-11-05 22:00
Ką pagauti lengviau - ar sukčiaujančią įmonę, ar sukčiaujantį individualų asmenį?.. Manau akivaizdu. immortallt - visiškai pritariu.
Heksogenas 2016-11-05 22:16
Tai jo čia senos tiesos. Užmiršai dar paminėti inovatyvių darbuotojų. Nelabai pajudėjo ir vykstant plėtrai.. Visur žaidžia korta kad už durų eilė norinčių ir geriau pasims du studenčiokus vietoj vieno kvalifikuoto.
UTF16 2016-11-05 22:17
Na, jei nebūtų jokio legalaus būdo susimokėti mokesčius, išskyrus darbą įmonėje, daug kas mokesčius mokėti vengtų dar labiau nei dabar, bet privačias paslaugas vis tiek teiktų.
kestutisz 2016-11-05 22:27
Ir ligos atveju ar už atostogas ir gausi nuo tos "pusės" kas šeimai paprastai jau bus tragedija. Bet šiaip verslo liudijimai net neapsimoka, arba apsimoka tik mizernai, ypač jei dirbi su juridiniasi klientais - dabar berods iki 5k per metus - viršijęs nors centu po metų gausi didelį bjaurų siurprizą - tai virs "individualia veikla" ir nuo visos sumos teks atiduoti mokesčiams ~30% pinigų kurie gal jau seniai suvalgyti. Ir net už "patentus" sumokėtų pinigų neatgausi. Pirmais metais ant fukso daug tokių prigaudė.
Arthuras 2016-11-05 22:39
Niekur neminėjau apie tokių veiklų naikinimą. Tik mokesčius reikia sugalvot, kaip susirinkt. Beje, tie kurie čia kalbat apie farmaciją ir biotechnologijas. Jei esat kvalifikuoti, kokio velnio čia Lietuvoje sėdit?
immortallt 2016-11-06 01:24
Svieto lygintojas progresiniai mokesčiai? Aš sumoku per mėnesį 700€ mokesčių. MMA gaunantis 110€. Taigi, aš sumoku ir taip beveik 7x daugiau pinigų, o gaunu už juos absoliučiai tiek pat. Kokius dar progresinius mokesčius gali būti kalba, kai alga skiriasi 3x, o sumokami mokesčiai 7x? "Visur žaidžia", "verslininaki blogi", "visi susitarę"... Runkelių frazės. Susitarę? Eikit atidarykit savo verslą. Pvz., visi aiškina, kaip daug uždirba prekybininkai. Nesenai verslo planą skaičiavau vienai draugei. Drabužių parduotuvė Vilniaus miesto gyvenamojo rajono vienoje geresnių parduotuvių. Per dieną vidutiniškai parduodi ~1 daiktą per 10kv.m. Ir net nesvarbu kainas nuleidi, ar laikai aukščiau, parduodi daugmaž tiek pat. Taigi, per 40kv.m. parduosi per dieną 4 daiktus vidutiniškai. Vidutinė daikto kaina 50€, įsigijimo kaina 16€ (300% antkainis). Kiek lieka pajamų iš vieno parduoto daikto? Pirma, susimoki PVM nuo 50€, tai yra 10.5€ ir tau jau lieka 50€-10.5€-16€=23.5€. Parduotuvė dirba 12h per dieną, tai jei parduodi tik vidutiniškai 4 daiktus, turi nepilnai 100€ grynųjų pajamų per dieną algoms, už patalpų nuomą, nuostoliams neparduotų prekių padengti ir pelnui. Toliau, nuoma eina apie 25€ už kvadratą per mėnesį, tai dienai bus 33€ nuomai ir dar paslaugoms turėsi duoti 10€. Taigi iš pradinių 100€ algoms ir pelnui lieka... 100€-25€-33€=42€ Minimumui algoms išmokėti reikia 33€ ir pelnui lieka grubiai 9€ per dieną. Taip dirba vidutiniška parduotuvė nepriklausanti Aprangos tinklui. Tiek sugebat skaičiuoti? Sakysit parduoti daugiau reikia? Reikia. Daugiau gali parduoti persikeldamas į I lygio prekybos centrus, tik nuoma ten ne 25€ kvadratas, o nuo 100€ kvadratas. Už paslaugas irgi moki ~4x daugiau. Parduodi daugiau, bet pelno dažniausiai vis tiek nelieka. Rimtai kvalifikuoti ir Lietuvoje gauna gerus darbus. Pasiteisinti visada lengviau.
immortallt 2016-11-06 02:08
P.s. o kaip jus manot progresiniai mokesciai pades MMA uzdirbantiems? 100e padidinsit jiems pajamas, nes atleisit nuo mokesciu is vis, o uzdirbantys daugiau nei vidurki mokes 200e daugiau mokesciu? Tai yra suda males ir nemokantis net aritmetikos gaus 450e, o 16 metu mokinesis, investaves pinigus ir laika i issilavinima uzdirbs 800e ir tai laikot teisingumu ir progresu? Teisingumas butu vienu atveju, jei visi moka lygiai tiek pat. Pvz 4000e i metus, nesvarbu ar milijonierius, ar bedarbis. Sukurti geresne atmosfera galima ivedant vienoda pajamu mokesti visiems ir visoms pajamoms. Visoms pajamoms bendra npd. Ivedant NT ir auto mokescius. Moki bazine pensija is biudzeto, prieda kaupi antroje pakopoje. Norit didinti pajamas? Pirma, sumazinam viesaji ir valstybini sektoriu 30%, likusiems pakeliam algas. Atleistieji perkvalifikuojami, pristatomi prie darbo ir galime sumazinti mokescius apie 10%. Toliau, norime pakelti zmoniu uzdirbamas pajamas? Keliam investicijas, ivedam pelno mokescio lengvata jei reinvestuojama i pazangias gamybos technologijas. Leidziam isiskolinti pelno mokesciu iki 7 metu, jei investuojama i pazangias technologijas. Atnaujinam investuok Lietuvoje veikla ir pritraukiam uzsienio kapitalo dar daugiau. Issirenkam valdzia, kuri kalba angliskai ir seime, ir savivaldybese. Sie sprendimai kilsteltu realia vidutine alga kokiais 30%. Tiesa, seselio saskaita butu puse kilimo.
- 2016-11-06 02:28
Ok, paimkim ir apribokim „visi“ iki Petro. Sakai, kvalifikuoti darbą gauna? Tai, tarkim, Petras yra kvalifikuotas inžinierius, moka rusiškai, nemoka angliškai, Petrui yra 59 metai, gyvena jis Panevėžyje, jo ilgalaikis darbdavys jį atleido per krizę. Dabar jau 8ti metai verčiasi padieniais darbais, oficialiai - bedarbis. Ką siūlai jam tokioj situacijoje, genijau, kuriam atrodo, jog fail'ai yra tik vieno žmogaus kaltė?
mch0lic 2016-11-06 03:53
Pagrindinė problema nėra mokymo / motyvavymo programų inovatyvių verslų skatinimui. Mokesčius esi priverstas mokėt neuždirbęs nei euro, mokesčių/veiklos klausimais irgi nėra su kuo konsultuotis, aišku kažkiek gali išsiaiškint VMI/Sodroje, bet vis tiek gausi biurokratų paaiškinimus ir išvedžiojimus, kur kiekvienas savo istoriją pasakos ir po jų paaiškinimų bus daugiau klausimų nei atsakymų. Aš manau, kad svarbiausia iš tikro paskirt VMI ar darbo biržai ar dar kažką organizuot seminarus (visoje šalyje, ne tik Vilniuje), mokymus ir analyzių pristatymus, taip ne tik suteikiant žinių bet ir suburiant iniciatyvius žmones į vieną vietą. Apmąstyt kažkokį finansavimo modelį (pvz gali gaut nedidelę sumą verslo pradžiai, beprocentines paskolas, reklamą, pan), galbūt išskirtiniais atvejais kažkuriam laikui sumažint mokesčius ar nuo jų atleisti. Gal mano čia tokia patirtis, bet per 30 metų lietuvoje sulaukiau tik skambučių iš sodros ir vmi su raginimais kuo greičiau susimokėt mokesčius (gerokai prieš deadline'us), tuo tarpu užsenyje paprastai dažniau kviečia į renginius, muges ir t.t, su tikslu padėt smulkiajam/jaunam versliui...
Pumper 2016-11-06 08:36
Toks nepatenkintas, kad galima "dulkinti" sistemą, bet pats būtent tai ir siūlai daryti patentininkams įsidarbinant puse etato. Apsispręsk. Bendrai tai aš manau, kol nėra sutvarkytas biudžeto grobstymas, reikia tiesiog džiaugtis, kad žmonės bent pašalpų neprašo, o ant savęs dirba, net jei ir realiai ne visas pajamas deklaruoja, nes tai toli gražu ne esminė ir ne pagrindinė problema Lietuvos ekonomikoj. Man atrodo, kad reikia tokia eilės tvarka dirbti: - naikinti korupciją valstybiniu lygiu, visų pirma tvarkant lėšų grobstymą per "viešus" (jokio ten viešumo nėra) pirkimus - realiai nubausti pašaplinius sukčius, kurie turėdami nusplėptų pajamų dar ir visas pašalpas su maisto daviniais susirenka, dėl ko realiai skurdžiai gyvenantiem mažiau lieka (ne vieną atvejį teko girdėti, kai koks perekupas kelis namus pasistatęs, važinėjantis su naujausiais BMW sėdi darbo biržoj ir pašalpas ima, o pagautas - jei jau taip "nepasiseka" - gauna tik kelių tūkstančių baudą ir net neturi susimokėti mokesčių nuo nuslėptų pajamų, t.y. visai kaip Uspaskio atveju) - supaprastinti mokesčių sistemą ir tada jau reikalauti, kad žmonės nuo visų realių pajamų sumokėtų priklausančius mokesčius.
Pumper 2016-11-06 08:38
Tik klausimas, ar tu tiek uždirbtum individualiai. Lengva svajoti, kai imi tą pačią sumą, kurią tau sumoka darbdavys. Jei reikėtų pačiam ir to darbdavio funkcijas atlikti, tai vargu ar tau tiek liktų, kaip įsivaizduoji. Ir čia apskritai visai atskira problema, kad leidžiama realiai samdomiem darbuotojam dirbti pagal pažymą/patentą. Jei esi įsitikinęs, kad tiek ir uždribtum, kaip čia paskaičiavai, tai kodėl neina ant savęs? Negi nereikia tų papildomų 5000€? Panašu, kad pats supranti, jog tai tik teorija, o praktiškai tokią sumą būtų sunkiau pačiam visą atsakomybę prisiėmus užsidirbti.
S.J 2016-11-06 09:33
Ziuriu bebloga diskusija apie atlyginimus. AS jums pasakysiu kur ir kas ir stikro yra kaltas del tokiu atlyginimu. KALTAS YRA PATS DARBUOTOJAS. Keista ane girdeti jog jis pats kaltas del tokios situacijos. Juk jus kiekvienas nepirpazinsit jog esat kalti jog yra tokia situacija. Geriau jau kaltas kazkas kitas, valdzia, verslininkai, blogas oras, bet ne mes patys. Esme labai parasta, jei yra darbo skelbimas, ateina kandidatas, isklauso visa litanija, kaip ten gerai dirbti, kokios geros socialines garantijos, ir atlyginimas tarkim minimumas na dar + priedai kokie nors. Jis gali atsisakyti arba priimti. Jis gali atsisakyti del to kad turi gal but kita varianta, turi daugiau darbo pasirinkimu, neturi kazkokiu ilgalaikiu finansiniu isipareigojimu, ir jis turi laisve lengai pasirinkti, arba gali jis neatsisakyti, nes turi kazkokiu finansiniu isipareigojimu ir juos reikia vygdyti, gal seima reikia islaikyti. Cia ir atsiranda ta problema kodel mazi atlyginimai, nes kokie 6-8 is 10 sutiks dirbti uz toki atlyginima, o verslininkai dauguma zino jog yra tokiu zmoniu, todel neina net i didesnias diskusijas del didesnio atlyginimo. Tai cia jog dauguma zmoniu sitinka dirbti uz mma cia yra verslininko kalte, jog jis nepasiule daugiau, ar cia yra darbuotojo kalte, jog jis sutinka uz tiek dirbti. Jei 7-8 is desimties ne net negalvotu apie darba uz tarkim maziau kaip 500 i rankas, tai dauguma verslininku jau zinotu jog darbuotojo rinkos kaina yra min 500 ir butu siuloma min 500, ir jei darbuotojas sutiktu dirbti uz 500 kurie yra taip ir parasyta jog i rankas 500 sutartyje, o ne mma+ priedai = 500, nes jei sutartyje mma+ priedai ne visada gali buti 500 ir likti isdurtu verslininko. Tai darbar man pasakykit kas yra kaltas jog mes turim mazus atlyginimus, verslininkai, valdzia, blogas oras? Ar mes patys paprasti zmones? Dauguma zmoniu taip itikeje tuo kad neverta stengtis kazka keisti nes nieko nepakeisi, jog nieko ir nedaro. Zinoma, galima sakyti, va vakaruose tokie dideli atlyginimai, jei pas mus, bet vakaruose tokie atlyginimai nebuvo pries 30-50 metu, jie palaipsniui didejo. Bet Lietuviams geriau jau nieko nesistengiant ir nieko labai nedarant, persikelti kur jau yra viskas padaryta vietiniu zmoniu, sukurta visa sistema, nei tai kurti Lietuvoje ir stengtis sukurti panasia situacija kaip vakaruose bent savo vaikams.
Hm 2016-11-06 09:45
Visu pirmą - valstybės biudžeto grobstytojus bausti pačiu aukščiausiu lygiu - mirties bausme. Turėtų būti nustatyta riba nuo kurios skiriama mirties bausmė. Pvz. Sovietų sajungoje buvo nustatyta 6000 rublių riba už kurią jau galima buvo bausti mirties bausme. Nebūtinai baudė, bet tikrai už didesnius grobstymus realiai bausmės buvo vykdomos. Tie 6000 rublių atitiko naujo vidutinės klasės automobilio kainą. Dabar tai būtų apie 40 -50 tūkst. EUR. Taip, kad už "auksines šakutes" jau grėstų mirties bausmė... Kas galėtų paneigti, jog po realios mirties bausmės įvykdymo Lietuvoje, už valstybės lėšų grobstymą, sekančio grobstytojo lauktume ilgus dešimtmečius ir klausimas ar kada nors sulauktume ... Visa kita susitvarkys be jokių tokių spec. punktų ir programų...
S.J 2016-11-06 09:53
Ir beja nereikia lyginti samdomo darbuotojos su patentininkais ar veiklas pagal pazymas, jie gal ir nuslepia, bet tai ju yra uzdirbtas pelnas, kuri jie turi paskirstyti, nes neturi tokiu soc garantiju kokias turi samdomas, plius, nera 100% jog kiekviena diena gaus pajamas. Beto mano manymu kaip tik daugiau zmoniu turetu dirbti sau. Uk kaip tik ir yra daug zmoniu kurie dirba ant saves, ir net mokesciai yra palnegvinti, jei ir firma atsidarai, tai pirmi metai su mazais mokesciais o po to jau didina. JUs nelyginkit nesulyginamu dalyku, nes tai iskraipo visa vaizda, su tokiais palyginimais tai ir iki apsurdo prieiti galima. kodel dramblio su arkliu nelyginat, juk per didelis, reik kotas patrumpint, siek tiek mesos pamazint, dar straubli nupjaut ir bus jau siek tiek panasus i arkli, nes mes norim kad butu kuo panasesnis i arkli. Apsurdas tikras.
S.J 2016-11-06 09:58
Bet visi aplink ta perekupcika gyvenantys zinojo jog taip daro ir neikas nieko nedare. Nes jug skusti pas mus negarbinga, geriau jau is manes (biudzeto) vagia kaimynas, bet nebusiu skundikas. Kaip ir rasiau, visos problemos prasideda nuo paciu paprasciausiu zmoniu, kurie nedaro tai ka reikia daryti. Jus sakykit ka norit, bet as visu pirma problema matau is paciu zmoniu neveiklumo, bukumo, ir nenoro kazka daryti, arba yra noras, bet jis per mazas, kad pirsta pajudinti. Apie sakutes, ir ta pati situacija, Zmones isirenka valdzia, ar po rinkimu vygsta koks nors stiprus pilietinis valdzios kontroliavimas? NE. Kodel tik dabar islindo tos sakutes, todel kad kazkas nepasidalino, ir iskele i viesuma, o kodel nebuvo pasidometa dar pradineje stadijoje? Todel kad niekam neidomu, visiems idomu kai post faktum. Visuomenei istikro yra nusispjauti, nes ji nuo sovietiniu laiku itikejusi, jog uz juos kazkas turi daryti, ir ji nesugeba pati funkcionuoti, todel vieninteli ka gali, tai begti kitur kur jau viskas padaryta, ir galima tik pasiimti, arba gali jau kazkas duoti, arba toliau sedeti ir piktintis kaip cia yra blogai.
Hm 2016-11-06 10:26
Paprasčiausiai pas mus valstybėje neliko nekorumpuotų valdininkų ir politikų. Dabartinių teismų ir spec. tarnybų nebepakaktų įvykdyti pirmąjai mirties bausmei, tam tektų rinkti Tautos Garbės Tarybą - pačius iškiliausius visuomenės žmones. Pirmąja bausme greičiausiai būtų nubaustas teisėjas, o sekančia bausme nubaudus verslinyką-tarnautoją, vėliau nebebūtų ką baust...
Arthuras 2016-11-06 10:33
immortallt, tau paranoja. Ir aš visiškai nuoširdžiai. Tu net teksto nebesugebi suvokt. Aš nerašiau, kad progresinių mokesčių REIKIA - mano mintis buvo, kad jų NEREIKIA. Aš daviau pavyzdį UTF16, kas BŪTŲ svieto "lyginimas", nes pastarasis nusprendė, kad bandymas mokesčius suvienodinti - yra svieto lyginimas. Įprastai būtų uždirbama net daugiau. Be abejo, priklauso nuo specialybės.
Pumper 2016-11-06 11:03
Visi kalti. Tie paprasti žmonės nė nesvarsto apie atsakingesnį darbą, kur uždirbtų daugiau nei minimumą, todėl jų gyvenimo tikslas tik didesnis minimumas, o ne geresnis darbas. Politikai tai mato, todėl norėdami patekti į valdžią, orientuojasi į tą daugumą ir žada didesnius minimumus, o ne daugiau gerai apmokamų darbų. Verslininkai irgi mato, kad žmonės linkę dirbti be atsakomybės, net jei tai reiškia mažas algas, todėl ir siūlo minimumą, nes visada atsiranda sutinkančių už tiek dirbti, nors pats darbas gal ir daugiau vertas.
Shinigami 2016-11-06 11:04
Labai gerai pasakyta. Net du mano dabartiniai darbuotojai pasakojo apie atlyginimo kėlimo atvejų kituose darbuose. Vienas darbuotojas pats dirbo kitoje darbovietėje ir gavo maža atlyginimą (kaip ir kiti jo bendradarbiai). Todėl visi susitarė nueiti pas darbdavį pareikalauti atlyginimo kėlimo. Nuėjus pas darbdavį, darbdavys pasakė - va turiu kelis prašymus dėl priėmimo į darbą, kam nepatinka galiu pakeisti -, bet jis negalėjo pakeisti visu savo darbuotojų, nes nebuvo tiek prašymų ir jei visus pakeistu kiltu chaosas jo darbe. Bet 70 % darbuotojų išsigando ir pabėgo. Likusiems darbdavys pasakė, kad negali tik jiems kelti atlyginimo nekeldamas kitiems 70 %, todėl ir jiems nekels. Tai mano bendradarbis apsisuko ir išėjo pas mus į darbą. O jie ir toliau dirba už MMA. Lygiai tokia pačia situacija pasakojo ir kita mano bendradarbė. Kaip buvo jos mamos darbovietėje. Praktiškai identiškas variantas. Tik tiek, kad visi liko dirbti už MMA.
Shinigami 2016-11-06 11:10
Nei politikai, nei verslininkai ant medžių neauga. Jie ateina iš tautos. Todėl kokia tauta tokie ir politikai bei verslininkai. Kaip S.J rašė, net jei mato, kaip valdžia vagia, kaip verslininkai slepia mokesčius, niekas jų neskus. Nes nenori būti "ožiais", o gal ims ir kas juos pačius paskus. Net šitame forume ne karta tokius komentarus man teko matyti.