Štai jums kiaulę - kodėl senoviniai šventiniai atvirukai turi tokius keistus simbolius? (Video)  ()

Kalėdiniai simboliai kinta. Jei nusikeltume 100 metų atgal, rastume tokių, kurie tikrai sukeltų šypseną. Pavyzdžiui, šimtamečiuose atvirukuose matome, kad Kalėdų senelio roges traukia paršiukai. Dar įdomesnės teorijos, kodėl anksčiau toks populiarus Kalėdų simbolis buvo musmirė, sako mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos sk. vedėjas Almantas Kulbis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar dažnai prekybininkų siūlomas įsigyti kalėdinis augalas – bugienis. Jis šios šventės simbolis – nuo senų laikų, nors bugieniai Lietuvoje natūraliai ir neauga. Europos krikščionys anksčiau per šventes šio augalo šakele pasižymėdavo namus, kuriuose gyvena. 

Kaip anksčiau itin populiarų kalėdinį gyvūną A. Kulbis išskyrė paršiuką.

„Senuose piešinėliuose, atvirukuose labai dažnai būdavo vaizduojami roges traukiantys ne elniai, o paršiukai. Paršelis Vokietijoje, Olandijoje buvo laimės simbolis. Galbūt ne padovanoti paršelį Kalėdų proga, o pamatyti buvo laikoma didele laime“, – pasakoja gamtininkas. 

Pasak jo, palinkėjimas „še tau kiaulę“ vokiečių kalba per Kalėdas buvo beveik lygus tostui.

Taip pat vienas iš kalėdinių simbolių prieš maždaug 100 metų buvo paprastoji musmirė. Ji vaizduojama ant galybės senų atvirukų.

Daugiau apie Kalėdinius atvirukus - video siužete nuo 1:06:42

„Apie musmirę buvo kalbama, kad Kalėdų Senelis, kuris gyvena Laplandijoje, iki krikščionybės to darbo nedirbo ir galbūt buvo šamanas ir vartodavo musmires įgaudamas tam tikrų galių. Galbūt dėl to ir elniai pradėdavo skraidyti padebesiais. Kalėdų senelis vietiniams gyventojams musmires dovanodavo įdėdamas jas į kojines – kad žiema greičiau praeitų“, – pasakoja A. Kulbis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()