25 įdomus ir mažai girdėti faktai apie Oskarus ir Oskarų teikimo ceremoniją (Video)  (3)

Kaip ir kiekvienais metais, ryškiausios kino žvaigždės spindi Kalifornijoje. Čia pirmadienį vyksta iškilminga JAV kino akademijos apdovanojimų, dar žinomų kaip Oskarai, nugalėtojų paskelbimo ceremonija. Tai bus jau 89-oji Oskarų ceremonija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėję vykti 1929 m., Oskarai iš kino industrijai skirto renginio pamažu virto viso pasaulio dėmesį prikaustančia švente. 15min dalijasi 25 įdomiais faktais iš turtingos Oskarų istorijos.

1. Woody Alleno filmai Oskarams buvo nominuoti 24 kartus ir laimėjo 4 apdovanojimus, tačiau jis nė karto neapsilankė Oskarų ceremonijoje. Oficiali priežastis, kurią pateikia W.Allenas – jo įsipareigojimas kiekvieną pirmadienį groti klarnetu ansamblyje su draugais.

2. Kai Charlie Chaplinas gavo Oskarą už viso gyvenimo nuopelnus, jis susilaukė 12 minučių trukusių ovacijų – tai buvo ilgiausios ovacijos Oskarų ceremonijos istorijoje.

3. Pati pirmoji serialo „Drąsusis šuo Narsius“ serija buvo nominuota Oskarui.

4. O „Tomo ir Džerio“ animaciniai filmai laimėjo septynis Oskarus ir buvo nominuoti dar šešiems.

5. Šuo Rin Tin Tinas, tarpukariu vaidinęs daugelyje filmų, beveik laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą pačioje pirmojoje Oskarų ceremonijoje. Visgi JAV kino akademija nutarė, kad gyvūnai šio apdovanojimo gauti negali.

6. Daugiausia, po 11 Oskarų, yra laimėję trys filmai – „Benas Huras“, „Titanikas“ ir „Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas“.

7. Beje, „Žiedų valdovas“ iki šiol yra vienintelis istorijoje fantastinis filmas, laimėjęs Oskarą kaip geriausias metų filmas.

8. Daugiausia Oskarų – 22 – laimėjęs asmuo yra Waltas Disney. Jis Oskarui nominuotas buvo 59 kartus.

9. Kathryn Bigelow 2009 m. tapo pirmąja ir kol kas vienintele moterimi, laimėjusia geriausio režisieriaus Oskarą. Ji apdovanojimą gavo už filmą „Išminuotojų būrys“.

10. Vienas iš K.Bigelow konkurentų 2009 m. buvo... jos buvęs vyras Jamesas Cameronas, nominuotas už filmą „Įsikūnijimas“.

11. Jauniausia aktorė, laimėjusi Oskarą – dešimtmetė Tatum O'Neal. Jauniausias aktorius, nominuotas Oskarui – aštuonmetis Justinas Henry.

12. Vyriausias asmuo, laimėjęs Oskarą – 87 metų kompozitorius Ennio Morricone.

13. George'as Bernardas Shaw ir Bobas Dylanas – vieninteliai du asmenys, kurie yra ir laimėję Oskarą, ir gavę Nobelio premiją (abu – už literatūrą).

14. Sandra Bullock yra pirmoji aktorė, tais pačiais metais laimėjusi ir Oskarą kaip geriausia aktorė, ir „Auksinę avietę“ kaip blogiausia aktorė. Abu apdovanojimus ji atsiėmė pati.

15. Anthony Hopkinsas už Hannibalo Lecterio vaidmenį filme „Avinėlių tylėjimas“ gavo Oskarą kaip geriausias aktorius, nors ekrane per visą filmą buvo pasirodęs vos 16 minučių.

16. Oskarų nugalėtojai privalo pasirašyti sutartį, kad negali parduoti laimėtų Oskarų statulėlių, prieš tai nepasiūlę jų įsigyti JAV Kino akademijai už 1 dolerį.

17. Atlikėjas Oskaras Hammersteinas 1941 m. laimėjo Oskarą už dainos „Paskutinį kartą, kai mačiau Paryžių“ atlikimą filme „Ponia, būkite gera“. Jis iki šiol yra vienintelis žmogus, vardu Oskaras, kada nors laimėjęs Oskarą.

18. Marlonas Brando ir Robertas de Niro – vieninteliai aktoriai, kurie laimėjo po Oskarą suvaidinę tą patį personažą skirtinguose filmuose. M.Brando suvaidino Vito Corleonę filme „Krikštatėvis“, o R.de Niro suvaidino Vito Corleonę jaunystėje filme „Krikštatėvis II“.

19. Trumpiausias filmas, kada nors nominuotas Oskarui, truko vos 1 minutę 40 sekundžių. Jis vadinasi „Šviežia gvakamolė“. 2012 m. šis filmas buvo nominuotas geriausio trumpo animacinio filmo kategorijoje.

20. Visi asmenys, kurie būna nominuoti Oskarams, bet jų negauna, kasmet, kaip paguodą, gauna krepšį su įvairiomis dovanomis. 2013 m. visų paguodos dovanų bendra vertė siekė 48 tūkst. dolerių.

21. Nors Leonardas di Caprio praėjusiais metais pagaliau gavo Oskarą, žymių aktorių, kurie Oskaro dar nėra gavę, sąrašas išlieka ilgas. Jame – Johnny Deppas, Harrisonnas Fordas, Robertas Downey jaunesnysis, Tomas Cruise'as, Sigourney Weaver, Edwardas Nortonas, Billas Murray'us, Johnas Travolta, Johnas Malkovichius, Samuelis L.Jacksonas, Amy Addams.

22. JAV kino akademijos, renkančios Oskarų nugalėtojus, nariai nėra įpareigoti būtinai pažiūrėti nominuotus filmus. 2015 m. vykdyta apklausa parodė, kad kas dešimtas iš 7 tūkst. akademijos narių prieš balsuodami nematė bent vieno nominuoto filmo.

23. 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad daugiausia Oskarų nugalėtojų jaučiasi dėkingi Stevenui Spielbergui – jam savo padėkos kalbose dėkojo net 42 skirtingi Oskarų laimėtojai. Antroje vietoje yra Harvey Wensteinas (34 padėkos). Dievas šiame sąraše tik šeštas – jam atsiimdami prizą dėkojo 19 Oskarų laureatų.

24. Išskyrus balsavimą prižiūrinčios audito bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ darbuotojus, niekas iki pat ceremonijos pradžios nežino, kas laimėjo „Oskarus“. Balsus renka ir juos suskaičiuoja šios bendrovės atstovai, o nugalėtojų vardai patalpinami užklijuotuose vokuose. Jie atplėšiami per ceremoniją.

25. Jei per ceremoniją vedėjas tyčia ar per apsirikimą neteisingai įvardytų nugalėtoją, „PricewaterhouseCoopers“ atstovai turi teisę įsikišti į tiesioginę ceremoniją ir sustabdyti renginį. Visus nugalėtojus prieš renginį jie išmoksta atmintinai. Tačiau kol kas taip nenutiko nė karto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(7)
(-1)

Komentarai (3)