3D spausdinimas pradedantiesiems - 6 ekspertų patarimai ir nuo kokių modelių reikėtų pradėti (Video)  (15)

3D spausdinimas yra ne tik labai naudinga prototipų kūrimo technologija, bet ir visą laiką populiarėjantis hobis. Žmonės noriai neria į 3D spausdinimo pasaulį, kuria savo idėjų prototipus, įvairias detales, o kai kurie šia veikla greitai pradeda užsiimti profesionaliai. Tikriausiai apie tokio įrenginio įsigijimą ne kartą pagalvojote ir jūs, todėl pateikiame keletą patarimų apie 3D spausdinimą vis pagalvojantiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, niekam neleiskite jūsų atkalbėti nuo šio hobio. Tiesa yra ta, kad daugelis žmonių 3D spausdinimo nesupranta ir laiko tai pinigų ir laiko švaistymu, tačiau tai jūsų laikas ir jūsų pinigai, todėl jei tik to norite - imkitės. Tačiau pradžia niekada nebūna lengva, ypač jei ketinate subtilybių išmokti savarankiškai. Pateikiame keletą profesionalų patarimų.

1. Iš karto pradėkite mokytis kurti savo modelius. Šis patarimas atkeliavo iš Cliffordo Smytho lūpų, kuris yra šia tema parašęs ir knygą. Šis ekspertas jau daug metų dirba 3D spausdinimo pasaulyje, o jo vardas ten jau gerai žinomas. Aišku, daugybę naudingų daiktų galite atsispausdinti ir parsisiuntę projektus iš interneto (čia pateikiama net 40 naudingų projektų 3D spausdinimo pradedantiesiems), bet tik patys išmokę 3D modeliavimo išnaudosite visus technologijos privalumus.

Keli įdomūs 3D būdų atspausdinti gaminiai

2. Pažinkite savo įrenginį. Rinkoje siūloma visa 3D spausdintuvų gausybė, turėsite išsirinkti tą, kuris geriausiai atitinka jūsų poreikius. Kadangi jūs, tikėtina, tų savo poreikių kol kas dar nelabai žinote, galima pradėti nuo pigesnio įrenginio ir daugelis ekspertų vieningai tvirtina, kad pagal kainos ir kokybės santykį bene geriausias variantas pradedančiajam - „Anet A8“ 3D spausdintuvas. Bet kuriuo atveju, teks paeksperimentuoti su skirtingais nustatymais, užpildais ir t. t.

3. Sukčiaukite, jei to reikia. 3D spausdinimą įsivaizduojame kaip labai paprastą procesą - nuspaudžiame mygtuką, o darbą atlieka įrenginys. Tačiau Jimas Rodda, žinomas 3D spausdinimo ir modeliavimo blogo šeimininkas, pažymi, kad nors pats yra laikomas spausdinimo ekspertu jis dažnai sukčiauja. Manote, kad ekspertams viskas pavyksta lengvai?

Rodda pasakoja, kad pirmąjį atspausdintą sluoksnį jis dažnai klijuoja superklijais, o nepageidaujamas ertmes atspausdintame modelyje užpildo rankomis jau po spausdinimo. Na ir kas, kad kitiems tą patį objektą pavyksta sukurti lengviau? Juk rezultatas yra toks pats.

4. Tobulai nustatykite ir sureguliuokite savo 3D spausdintuvą. Nesvarbu, ar pirkote jau paruoštą įrenginį, ar jį surinkote pats, prie jo dar reikės padirbėti. Joshas Ajima, technologijų mokytojas, savo studentams visada pabrėžia, kad spausdinimo paviršius turi būti lygus, kad spausdinimo galvutė turi vaikščioti lengvai, o užpildo ritinėlis turi lengvai suktis. Be gero sukalibravimo - nė iš vietos.

5. Laikykitės atsargumo. Tai yra vienas iš tų patarimų, kuriuos daugelis yra linkę praleisti pro ausis. Visgi, ekspertai pataria bent jau iš pat pradžių būti labai atsargiems - kai kurios 3D spausdintuvo dalys labai įkaista, o ir šiaip kišti pirštų prie atvirų dirželių bei skriemulių nereikėtų. Ventiliacija taip pat labai svarbi - kvėpuoti išlydyto plastiko dūmais nėra pati geriausia idėja.

6. Nepraraskite motyvacijos - jums sekasi puikiai. Išmokti 3D spausdinimo nėra lengva ir daug pirmųjų modelių bus paprasčiausiai sugadinti. Svarbu nepamiršti, kad jūsų pastangos atsipirks, kad pirmasis sluoksnis yra pats svarbiausias (jei jis neprilips prie pagrindo, modelis bus neišvengiamai sugadintas) ir, žinoma trečiojo patarimo.

O ką daryti tuomet, kai jau perprasite pagrindines savo naujojo žaislo funkcijas? Tuomet galite pradėti spausdinti ir naudingus daiktus. Nepamirškite, kad iš pat pradžių teks atspausdinti daug įvairių beverčių mažmožių, kurie jums pasitarnaus išsiaiškinant spausdintuvo funkcijas ir nustatymus. Po to galėsite atsispausdinti ir kelis naudingus daiktus.

„Anet A8“ video apžvalga

Pavyzdžiui, eksperimentuodami tikriausiai pastebėsite, kad jūsų 3D spausdintuvas nėra tobulas. „Anet A8“ yra vienas iš geriausių pigių 3D spausdintuvų pradedantiesiems ir jis, naudotojų manymu, veikia puikiai. Tačiau kai kurie jų pamini ir modifikaciją, kurią visgi tenka padaryti - reikalingas efektyvesnis aušinimo snapelis. Iš spausdinimo galvutės teka karštas, išsilydęs plastikas, kurį būtina greitai atvėsinti. Nuo to priklauso gaminio kokybė. Todėl tai taps puikiu vienu iš pirmųjų naudingų projektų.

Pradedantieji dažnai spausdina ir įvairius suvenyrus. Jų paskirtis yra dvejopa - jie padės ne tik išmėginti 3D spausdintuvą, bet ir jūsų pačių modeliavimo įgūdžius. Spausdindami mažus daiktus ir figūrėles jausitės lyg žaisdami, tačiau tuo pačiu mokysitės prototipų kūrimo subtilybių. Atsispausdinkite laivelį, namelį ar mažą dėžutę. Tada atsargiai išmatuokite gaminį ir pažiūrėkite, ar jis yra toks, kokį sumodeliavote.

Galiausiai, pabandykite atspausdinti ką nors plonomis sienomis arba šiek tiek išsikišusiomis dalimis. Atsiminkite, kad 3D spausdintuvas plastiko ore pakabinti negali, o išsikišusios dalys keičia modelio balansą ir jis gali arba nugriūti, arba sulūžti. Tačiau taip daug išmoksite bei galutinai patikrinsite savo spausdintuvo tikslumą.

Kad ir kokius modelius spausdintumėte, mėgaukitės procesu. Jūsų įrenginys gali greitai jūsų išradimus perkelti į tikrovę. Kurkite prototipus ir įgyvendinkite savo idėjas. Šis hobis nėra labai pigus, bet nebūtinai turi būti labai brangus. Jau minėtas „Anet A8“ 3D spausdintuvas yra vienas geriausių pigių 3D spausdintuvų rinkoje, gali naudoti įvairius užpildus (ne tik paprastą ABS plastiką, bet ir nailoną, ir net medieną) ir yra labai patikimas. Tiesa, jį surinkti teks patiems, bet tai padės geriau pažinti įrenginį ir tobulai jį sureguliuoti.

„Anet A8“ 3D spausdintuvas šiuo metu taikomos nuolaidos metu kainuoja kiek daugiau nei 155 eurus. Žinoma, rinkoje yra ir kitų pasiūlymų, tačiau jei dar nežinote, ar 3D spausdinimu užsiimsite ir toliau, išleisti didelės pinigų sumos neverta. Ekspertai teigia, kad geras laikas pirkti naują 3D spausdintuvą yra tuomet, kai išaugote senąjį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai (15)