5 idėjos, kur panaudoti Raspberry Pi kompiuterį (Video)  (7)

Raspberry Pi 3 kompiuteris – tikras lobis bet kam, kas domisi robotika ir daiktų internetu (Internet of Things – IoT). Aišku, reikia tik šiek tiek fantazijos, kantrybės ir daugybės valandų, praleistų internete ieškant informacijos, kaip padaryti vieną ar kitą funkciją. Dar reikia keleto priedų, kurie padėtų atlikti reikalingiausius dalykus – dėžutės (gali būti net su ventiliatoriumi), tvirtinimo laikiklių, įvairių sensorių, kameros, galbūt nedidelio lietimui jautraus ekrano. Visa tai kainuoja ne tiek jau ir daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Lietuvoje Raspberry Pi 3 modelis parduodamas už 49 eurus, bet galima gauti ir už mažiau.

Papildomi priedai atsieis dar tiek pat, tad drąsiai galima teigti, kad savo pilnavertį kompiuterį susirinkti galima už 100 eurų. Tai nėra didelė suma robotika besidominčiam žmogui.

Pasigirsta kalbų, kad Rasperry Pi kompiuteriai gali būti dovanojami moksleiviams. Tai puiki dovana, jei tik sugalvoji, ką su ja nuveikti.

Galima paleisti Raspbian operacinę sistemą ir paleisti naršyklę. Tokiu būdu šis kompiuteris taptų tokiu pačiu prietaisu, kaip ir paprastas kompiuteris.

Tiesa, jis nėra pakankamai galingas groti didelius video failus, tačiau taupant resursus galima šio to pasiekti.

Norėtųsi pasidalinti keliomis idėjomis, kaip kažkas jau panaudojo Raspberry Pi kompiuterį.

Išmanusis veidrodis

Ar norėtumėte, kad jūsų veidrodis rodytų laiką, orą, kalendorių, o gal net ir leistų perskaityti el. laiškus? Su Pi tai tikrai įmanoma. Šiam projektui reikia seno monitoriaus ar net dviejų ir specialaus permatomo veidrodžio.

Pi kompiuteris yra programuojamas, ką turėtų rodyti ir prijungiamas prie monitoriaus. Monitorius dedamas į rėmus ir tada toks veidrodis-spintelė gali būti kabinamas ant sienos. Kad jis būtų tikrai išmanus, prie Raspberry Pi kompiuterio montuojamas garso sensorius, kad būtų galima komandas perduoti balsu. Čia galimybės jau neišsemiamos, nes prie jo galima prijungti ir internetą, tad veidrodis bus pajėgus atidaryti naršyklę ir net atverti Technologijos.lt puslapį.

Tiesa, kaip atverti straipsnį balsu – teks padirbėti, nes lietuviškai atpažinti balsą gali Android sistema. Toks išmanusis veidrodis taip pat gali būti prijungtas ir prie kitų Pi valdomų įrenginių, pavyzdžiui, šviesos valdymo.

Foto būdelė

Tai ideali pramoga kiekvieno vakarėlio metu. Reikia tik su draugais atsistoti prieš specialią dėžutę, paspausti mygtuką ir papozuoti kelias minutes. Tada peržiūrėti nuotraukas ir jas išsisaugoti arba tiesiog Wi-Fi ryšiu atsisiųsti į savo telefoną. Tam pakanka Pi kompiuterio su prijungta kamera ir SD kortele nuotraukoms laikyti.

Papildomai reikalingas nedidelis 5-7 colių įstrižainės lietimui jautrus ekranas, kad būtų galima peržiūrėti padarytas nuotraukas. Kaip padaryti pačią būdelę – išmonės reikalas. Ji nereikalinga labai didelė, tad galima padaryti iš paprasčiausio kartono ar nestoros medžio plokštės.

Robotas

Robotai – viena iš pagrindinių Raspberry Pi panaudojimo galimybių. Tam reikia varikliuko, kuris varytų ratukus ir valdymo pulto (praktiškai tinka bet kuri mini klaviatūra, skirta išmaniesiems televizoriams). Tai gana paprastas robotas, kurį padaryti gali net ir 10 metų vaikai.

Yra specialios programos, kurios leidžia programuoti roboto veiksmų seką ir ją įrašyti, todėl net ir primityvus robotukas gali atlikti tam tikrus veiksmus, pavyzdžiui kažkur nuvažiuoti ir paimti. Jį tobulinti galima sumontavus kamerą, kuri fiksuotų tam tikrus objektus. Tada veiksmų sekų galima sugalvoti daugiau ir sudėtingesnių.

Pavyzdžiui važinėti po kambarį tol, kol bus surastas tam tikras objektas, kurį robotas turi atnešti. Tokiam robotui reikalinga baterija, tačiau akivaizdu, kad paprasta išmaniojo telefono atsarginė įkraunama baterija tinka kuo puikiausiai. Čia fantazijai vietos yra labai daug. Robotas juk gali būti valdomas ir balsu. Nagingesni meistrai net bando padaryti nedidelį humanoidą – į žmogų panašų robotą.

Kaligrafijos aparatas

Tai jau kiek sudėtingesnis prietaisas, nes jam reikia pritaikyti specialią programinę įrangą, kuri judintų pieštuką ar kitokį rašiklį pagal tai, kas užprogramuojama. Viskas veikia gana paprastai – į Raspery Pi kompiuterio programą bevieliu arba Bluetooth ryšiu perduodamas vaizdas, kurį judantis rašiklis turi pavaizduoti ant popieriaus ar kitokio paviršiaus.

Tai gali būti piešinys, brėžinys, tekstas. Toks aparatas puikiai tinka ir su lazeriniu graviravimo mechanizmu – tada ant lentelių arba metalo galima graviruoti įvairius užrašus. Naudingas ir namuose ir pramonėje.

Namų mechanizmų valdymas

Namuose yra keletas mechanizmų, kuriuos Pi kompiuteris gali valdyti. Tai kambario šviesos. Pakanka tik sumontuoti pritemstančias (dimmable) šviesas ir prijungti Pi prie jungiklių. Taip pat yra galimybė sumontuoti skirtingomis spalvomis šviečiančias LED lemputes. Tokiu būdu namie galima daryti diskoteką su esamu apšvietimu.

Kitas prietaisas – termostatas. Galima padidinti šilumą, sumažinti. Taip pat ir kondicionierius. Dar vienas prietaisas – garažo vartai, kuriuos Pi gali pakelti arba nuleisti. Nesudėtinga padaryti ir Pi valdomas durų spynas. Namų kameras taip pat galima prijungti prie Raspberry Pi kompiuterio ir peržiūrėti jų įrašus.

Kai kas įsigudrina iš Raspberry Pi kompiuterio pasigaminti planšetinį ar žaidimų kompiuterį, tačiau kol kas galingumo jam šiek tiek trūksta šiuolaikiniams žaidimams žaisti, tad tenka pasitenkinti senaisiais žaidimais, kurie nereikalauja didelių resursų ir grafiko išteklių. Bet kuriuo atveju Raspberry Pi – puiki dovana bet kuriam technologijomis besidominčiam paaugliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(13)
(15)

Komentarai (7)