Pamenate iš pirmo žvilgsnio juokingą istoriją, kai už propagandinio plakato vagystę amerikietį studentą nuteisė 15 metų? Atomazga po 1,5 metų visai nebejuokinga (Video)  (28)

Nuotraukose, kuriose Pchenjane besilankantys turistai šypsosi ir mėtosi sniego gniūžtėmis, matosi ir besikvatojantis amerikietis Otto Warmbieras.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-21 Pamenate iš pirmo žvilgsnio juokingą istoriją, kai už propagandinio plakato vagystę amerikietį studentą nuteisė 15 metų? Atomazga po 1,5 metų visai nebejuokinga (Video)  (28)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Būtent toks yra mano brolis, kurį myliu ir pažįstu puikiai“, – rašė vaizdo įrašą paviešinęs amerikiečio brolis Austinas Warmbieras. 

21 metų studentas iš JAV į Šiaurės Korėją išvyko 2015 metų pabaigoje. Kelionė turėjo trukti tik tris dienas, tačiau namo O.Warmbieras grįžo tik praėjusią savaitę, komos būsenos. O antradienį amerikiečio šeima pranešė, kad jis mirė. 

Kaip puikus, investiciniu bankininku tapti svajojantis studentas iš Ohajo priemiesčio tapo totalitarinės valstybės įkaitu, o vėliau mirė?

Nuotraukos, kuriose turistų grupė vaikšto po Pchenjaną – ne paskutinis kartas, kai O.Warmbieras buvo įamžintas Šiaurės Korėjoje. 

Po dviejų mėnesių jis vėl pasirodė vaizdo įraše, tačiau visiškai kitokiomis aplinkybėmis. Nuleidęs galvą, spausdamas jam paruoštą prisipažinimo tekstą, jis išėjo priešais Šiaurės Korėjos televizijos kameras ir paaiškino, kodėl buvo suimtas, nors visiems kitiems kelionės dalyviams buvo leista išvykti. 

Šviesiu kostiumu ir kaklaraiščiu pasipuošęs amerikietis nusilenkė, padėkojo vyriausybei  už „galimybę atsiprašyti už nusikaltimą, paprašyti atleidimo ir maldauti išgelbėti mano gyvybę“. 

O.Warmbieras tikino pavogęs propagandinį plakatą iš viešbučio kaip „trofėjų“ JAV bažnyčiai, vadovaudamasis Vašingtono sąmokslu, kad „padarytų žalą Korėjos žmonių motyvacijai ir darbo etikai“. 

„Aš padariau patį blogiausią savo gyvenimo sprendimą, bet esu tik žmogus“, – ašarojo vaikinas. 

Šių metų birželio 13-ąją O.Warmbieras po 17 mėnesių sulaikymo Šiaurės Korėjoje grįžo į JAV. 

Kaip amerikiečio sveikata taip smarkiai pablogėjo, iki galo neaišku. Tačiau jo tėvai kaltina Šiaurės Korėją dėl savo sūnaus mirties. 

Populiarus studentas ir sportininkas

Warbierų šeima kilo iš Ohajo valstijos, Sinsinačio priemiesčio Vajomingo, kur Fredas Warmbieras turėjo kompaniją. 

Jo sūnus Otto lankė geriausią valstijos vidurinę mokyklą, buvo paskelbtas išleistuvių „karaliumi“. Vaikinas buvo ne tik populiarus, bet ir geras mokinys bei talentingas sportininkas. Jo amerikietiškojo futbolo treneris teigė, kad jis buvo puikus žaidėjas ir įgimtas lyderis. 

Vėliau vaikinas praėjo mokytis ekonomikos Virdžinijos universitete, kur jam taip pat labai sekėsi. Šių metų gegužę jo kursiokai gavo diplomus. Tarp jų turėjo būti ir O.Warmbieras.

Draugai jį apibūdino kaip sporto sirgalių, kuris galėjo berti kone bet kurios komandos statistiką, draugišką repo mėgėją, mąstytoją, kuris nebijojo svarstyti apie savo vietą pasaulyje, verslininkų šeimos vaiką, kuris valgė nukainotą maistą ir smalsuolį.

Kaip kursiokai teigė „The Washington Post“, jis kur kas anksčiau už bendraamžius žinojo, ką nori veikti: tapti investiciniu bankininku. 

Jo uolumas ir domėjimasis kelionėmis jį atvedė ir į Aziją. 2016-ųjų sausį O.Warmbieras turėjo pradėti studijas Honkonge pagal mainų programą, bet pakeliui nusprendė stabtelėti Šiaurės Korėjoje. 

Studentas atvyko su Kinijoje įsikūrusia kompanija „Young Pioneer Tours“, kuri skelbia organizuojanti „pigias keliones į vietas, kurių jūsų motina paprašytų vengti“. 

Lemtingas papokštavimas

Danny Grattonas iš Stratfordšyro Jungtinėje Karalystėje per trijų dienų kelionę su amerikiečiu dalijosi kambariu. Jie buvo vieninteliai turistai, keliavę vieni. 

„Nuo pirmos sekundės mes puikiai bendravome. Jis pasirodė labai įdomus, protingas ir malonus žmogus“, – britas pasakojo BBC. 

Turistų grupė paskutinę 2015 metų dieną apsilankė prie Pietų Korėjos sienos, pavalgė ir autobusu buvo atvežti į Pchenjano pagrindinę aikštę, kur stebėjo fejerverkų šou. 

Nors jaunuoliai gėrė alaus, pasak D.Grattono, jokių šėlionių nebuvo: „Tai nebuvo tokios atostogos. Mes laikėmės visų taisyklių.“

Pchenjanas paskelbė, kad būtent šį vakarą O.Warmbieras mėgino paimti plakatą iš darbuotojams skirtos 1000 kambarių Tarptautinio viešbučio erdvės. 

„Tikrai nemanau, kad jis tai būtų padaręs ir man net neužsiminęs“, – stebėjosi britas. 

Šiaurės Korėjos valdžia išplatino neryškią vaizdo medžiagą, kuriame tamsi figūra, kurios veido nematyti, mėgina paimti propagandinį plakatą. 

Problemų kilo tik išvykstant oro uoste. 

„Prie pasų kontrolės mes buvome paskutiniai. Atidavėme pasus ir tada vyrukas parodė į Otto ir tada į duris. Du apsaugos pareigūnai priėjo ir jį išvedė, – pasakojo D.Grattonas. – Aš dar pajuokavau: „Tikriausiai daugiau tavęs nebepamatysime.“ Jis nusijuokė, bet tai ir buvo paskutinis kartas, kai jį mačiau.“

Pasak brito, Šiaurės Korėja tyčia sulaikė amerikietį: „Jis tiesiog buvo netinkamoje vietoje netinkamu laiku. Jie jį pasirinko tyčia.“

Sveikatos būklę slėpė

Vėliau, kai likusi turistų grupė nusileido Pekine, vienas iš turistinių vadovų kalbėjosi su O.Warmbieru, kuris esą jam pasakė, jog jam skauda galvą ir jis nori patekti į ligoninę. 

Tiesa, „Young Pioneer Tours“ atstovas Troy Collingsas BBC teigė, kad nė vienas jo darbuotojas tiesioginio kontakto su amerikiečiu nebeturėjo. Vienas gidas liko Šiaurės Korėjoje, bet ir jam nepavyko susisiekti su sulaikytuoju. 

„Nepaisant nuolatinių klausimų mes gavome tik vieną atsakymą: kad jam viskas gerai“, – teigė kompanijos atstovas. 

Po O.Warmbiero mirties „Young Pioneer Tours“ paskelbė, kad tai pirmas kartas, kai per jų organizuotą kelionę įvyko toks incidentas, bet pranešė, kad daugiau amerikiečių į Šiaurės Korėją nebeveš. 

Šiaurės Korėja patvirtino, kad O.Warmbieras buvo suimtas sausio 22 dieną. Viešai malonės jis prašė vasario pabaigoje, o kovą buvo nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų. 

Ekspertai teigė, kad tokia neproporcingai žiauri bausmė buvo susijusi su prastais JAV ir Šiaurės Korėjos santykiais dėl pastarosios šalies branduolinės programos vystymo. 

Neaišku, kas nutiko amerikiečiui laikotarpiu tarp jo suėmimo ir praėjusią savaitę atskriejusios žinios, kad jis paleidžiamas. 

Bet jo tėvas F.Warmbieras tikino, kad sūnus į komą paniro jau kitą dieną po nuosprendžio – daugiau nei prieš metus. 

Šiaurės Korėjos žvalgybos agentūros galėjo slėpti jo būklę net ir nuo valdžios atstovų. 

Pasak Korėjos programos vadovo Kalifornijos universitete San Diege Stephano Haggaro, gali būti, jog staiga kažkas suvokė, kad mirtis areštinėje būtų pats blogiausias scenarijus ir paskubino diplomatinius procesus dėl vaikino išdavimo Amerikai. 

Kai O.Warmbieras buvo grąžintas į Sinsinačio ligoninę, jį prižiūrėjęs Danielis Kanteris teigė, kad vaikinas yra „budrus, bet nereaguojantis į dirgiklius. Nors jis nepratarė nė žodžio, ligoninėje O.Warmbieras „spontaniškai pramerkdavo akis arba mirksėjo“. 

Spėjama, kad jo būklę sukėlė sustojęs kvėpavimas, dėl kurio smegenims buvo padaryta žala. Neaišku, dėl ko tai įvyko, bet gydytojai teigia, kad jis nebuvo mušamas. 

Draugai ir artimieji palaikė O.Warmbierą, tačiau pirmadienį jo šeima išplatino pranešimą, kuriame paskelbė, kad jų sūnus „užbaigė savo kelionę namo“ ir mirė ligoninėje apsuptas šeimos. 

F.Warmbieras pakartojo, kad dėl savo sūnaus mirtis kaltina Šiaurės Korėją. 

„Žiaurus elgesys, kurį patyrė mūsų sūnus, užtikrino, kad jokia kita išeitis iš šios situacijos nebuvo įmanoma“, – kalbėjo vyras. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (28)