Tai ne šiaip sau perspėjimas - tokie nusikaltimai jau vykdomi: jokiais būdais nefotografuokite savo raktų, o viešose vietose netraukite jų iš kišenių (Video)  ()

Kaip nešiojatės savo raktus? Ar dažnai paliekate juos neprižiūrėtus darbo vietoje? O gal žaidžiate su jais rankose važiuodami autobusu ar sėdėdami prie kompiuterio darbe? Jūsų raktus galima per sekundės dalį nufotografuoti ir nukopijuoti. Šis vaizdo įrašas parodė bene paprasčiausią būdą kaip tai galima padaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar žmonės yra atsargesni. Vis dažniau girdime patarimus, kad raktų negalima palikti neprižiūrėtų. Su jais niekas nepasielgs kaip sename filme apie šnipus, kuomet raktai būdavo įspaudžiami į lipdymui skirtą molį. Tačiau juos kas nors gali nufotografuoti ir vėliau šia nuotrauka pasinaudoti labai tiksliai raktų kopijai pasidaryti.

Dauguma raktų pasižymi tokia pačia standartine forma. Meistrai turi galybę ruošinių, kurie atitinka praktiškai visų raktų profilį ir telieka išpjauti dantis. Tai padaryti nesunku, jei turite atitinkamą įrangą (ir šiuos ruošinius) arba jei esate labai kruopštus su iš esmės tam nepritaikytais šlifuokliais. Tiesa yra ta, kad tokie nusikaltimai jau vykdomi ir patarimai slėpti namų raktus yra dalinami ne be reikalo.

Tačiau raktus nukopijuoti galima ir kur kas paprasčiau. Tam tereikia nebrangaus 3D spausdintuvo. „The Modern Rogue“, populiarus „YouTube“ kanalas, išbandė šį procesą. Faktą nufotografavo išmaniuoju telefonu, nuotrauką apdorojo grafikos programomis ir raktą atspausdino pigiu 3D spausdintuvu. Nors prireikė patobulinimų peilių ir dilde, raktas galiausiai tiko ir nesunkiai atrakino spyną.

Kaip vyko bandymas – video siužete

Gali pasirodyti, kad bandymas iš esmės parodė, kad technologija yra per daug sudėtinga daugeliui vagių. Tačiau iš tikrųjų raktas būtų kur kas stipresnis, jei būtų naudotas geresnis 3D spausdintuvas ir tvirtesnis plastikas. Eksperimentui pasitelktas pigus įrenginys ir PLA užpildas, kuris sukūrė ne visai tikslų ir šiek tiek per daug lankstų raktą. Tačiau tai vis tiek įrodo, kad tai padaryti įmanoma.

Taigi, raktus iš nuotraukos galima nukopijuoti keliais būdais ir vienas už kitą jie yra paprastesni. Todėl reikėtų elgtis atsargiai ir jų nepalikinėti kur nereikia. Negalima raktų fotografuoti ir patiems – būta atvejų, kuomet blogo linkintys žmonės raktų nuotraukas tiesiog pasiimdavo iš socialinių tinklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()