5 pagrindinės priežastys, kodėl naudoto automobilio pirkimas virsta košmaru  (2)

Lietuviams naudoto automobilio paieškos - atsakingas užsiėmimas, o kartu ir rūpestis ir didžiulis galvos skausmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrauja požiūris, kad naudotus automobilius į šalį įvežantys verslininkai yra sukčiai, todėl bendraujant su jais reikia būti pasiruošus pačiam blogiausiam scenarijui.

Tuo metu prekybininkai sako, kad lietuviai iš tiesų apgaudinėja patys save – ieško prabangių apynaujų automobilių, tačiau nori juos įsigyti kuo pigiau.

Turint omenyje, kad pardavėjai turi ir uždirbti, nieko stebėtino, kad naudotų automobilių rinkoje gausu mašinų, kurios buvo daužtos ar sugedusios, tačiau tinkamai nesutvarkytos.

Įsigyti gerą naudotą automobilį įmanoma, tačiau tam reikia pakeisti pirkimo įpročius. Visų pirmą, vertėtų vengti penkių didžiausių klaidų:

1. Per daug dėmesio skiriama kainai

Transporto skelbimų portalai yra gera vieta sužinoti orientacinę naudoto automobilio kainą, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo pagaminimo metu, komplektacijos ir bendros būklės, net ir to paties modelio skirtingų egzempliorių vertė gali smarkiai skirtis.

Gerokai mažesnė už rinkos vidurkį kaina yra pirmas signalas, kad su automobiliu kažkas negerai.

Galbūt po kėbulo remonto nebuvo tinkamai atstatyta geometrija, nėra saugos oro pagalvių, o gal variklis skaičiuoja paskutines savo dienas.

Maža automobilio kaina pirkėjus vilioja tarsi šviesos šaltinis vabzdžius.

Neretai nutinka taip, kad net ir pastebėję keistą variklio garsą, vibracijas transmisijoje ar kitą gedimą, lietuviai patiki pardavėjo pasakojimais, kad tai nieko rimto.

Galiausiai iš pažiūros smuklus gedimas gali baigtis brangiu remontu arba netgi automobilio kelione į metalo laužą.

2. Gailima pinigų apžiūrai servise

Naudotą automobilį perkant tarsi naują šlepečių porą dažniausiai stengiamasi kiek įmanoma daugiau sutaupyti.

Pardavėjai drąsiai siūlo patikrinti mašiną „jūsų pasirinktame servise“, nes žino, kad tokia galimybe pasinaudos retas pirkėjas.

Tačiau naudotų automobilių būklės patikrinimo paslauga sparčiai populiarėja. Ją nesikuklindami teikia netgi gamintojų atstovų servisai.

25 - 50 eurų mokestį už apžiūrą šiuo atveju reikėtų vertinti ne kaip nuostolį, bet kaip saugiklį, kuris padės išvengti didžiulių nuostolių.

3. Nevertinamas praleistas laikas

Tinkamo naudoto automobilio paieškoms lietuvis gali praleisti mėnesių mėnesius tuo pat metu tarsi visiškai pamiršdamas, kad tą laiką galėtų praleisti smagiau ar produktyviau.

Kad transporto priemonės pirkimas netaptų manija, verta į tai pažiūrėti konstruktyviai. Pradedant nuo pasirinkimo kriterijų išdėstymo.

Pagalvokite, kam bus naudojamas automobilis, kokiais keliais ir kiek kilometrų ketinate nuvažiuoti. Toliau automatiškai seks planuojamam naudojimui tinkami modeliai, variklio ir pavarų dėžės tipas, įrangos lygis ir kt.

Natūralu, kad turimas biudžetas susiaurins pasirinkimų ratą, tačiau tai netgi nebūtinai blogas dalykas. Mažesnis kriterijus atitinkančių variantų skaičius reiškia mažiau sugaišto laiko.

4. Neatsižvelgiama į eksploatacijos išlaidas

Perspektyva važinėti prabangiu automobiliu atrodo labai viliojančiai, tačiau reikia turėti omenyje, kad jį įsigijus išlaidos nesibaigs.

Verta pasidomėti, kiek kainuos civilinės atsakomybės draudimas, taip pat, jei kalbama apie ilgapirščių pamėgtus modelius, reikėtų pagalvoti ir apie kasko draudimą.

Prašmatnus visureigis ar kitas didelis automobilis automatiškai naudos daugiau degalų, todėl net ir pasirinkus dyzelinį variklį, tam teks išleisti nemenką pinigų sumą.

Dideli ir gražūs ratlankiai taip pat reiškia, kad turėsite pirkti didesnes bei brangesnes padangas. Taip pat reikia turėti omenyje, kad prabangių modelių remontas gali būti itin brangus.

Dėl gausiai naudojamos elektronikos vis dažniau reikalinga speciali įranga ir aukštą kvalifikaciją turintys meistrai, o tai dar labiau padidina išlaidas.

5. Lūkesčiai viršija realybę

Kiekvienas pirkėjas nori įsigyti idealų automobilį už patrauklią kainą. Problema šiuo atveju yra kylantys lūkesčiai, kurių tiesiog gali nepavykti įgyvendinti.

Tokiu atveju net ir įsigiję transporto priemonę jausitės nusivylę. Griežtai apibrėžkite, koks automobilis tenkina jūsų poreikius ir užuot vaikęsi galimybes viršijančios svajonės, ieškokite būtent tokio, kokį galite įpirkti, išlaikyti ir pasilikti šiek tiek pinigų neplanuotam remontui.

Verta ne tik numatyti biudžetą mašinos įsigijimui, bet ir bent apytiksliai paskaičiuoti, kiek kainuos jos eksploatacija.

Dalis modelių, kurie atrodė kaip patrauklūs variantai, po to gali tapti tiesiog neįperkami.

Renkantis senesnį automobilį taip pat reikia turėti omenyje, kad jis gali bet kada sugesti. Jei nenorite likti be mašinos, reikia turėti santaupų nenumatytiems atvejams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(8)
(11)

Komentarai (2)