Kai Winstonas Churchillis padovanojo 100 svarų vertės kvepalus, o gavo deimantus, suprato, kad susimovė: ką karaliai dabar dovanoja JAV prezidentui  ()

Kai 1945 m. vasarį Winstonas Churchillis nuvyko vizito pas Saudo Arabijos karalių Abdulą Azizą, jis greitai suprato, kad 100 svarų vertės jo dovanų atvežti kvepalai yra menkniekis, palyginus su gautomis dovanomis – chalatu, brangakmeniais puoštu kardu, durklu ir žiedais su deimantais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant taupymo programos po Antrojo pasaulinio karo, britų ministras pirmininkas grįžo namo ir nedelsdamas užsakė vieną iš pirmų po karo pagamintų „Rolls-Royce“ automobilių nusiųsti karaliui, rašo BBC.

Šiais laikais pasaulio lyderiai nedovanoja lėktuvų ar prabangių automobilių, bet JAV prezidento Donaldo Trumpo dovanų, gautų po vizito gegužę į Saudo Arabiją, sąrašas iš 83 daiktų pabrėžia seną Persijos įlankos karalystės tradiciją dovanoti ekstravagantiškas dovanas.

Kokių dovanų gavo D. Trumpas?

Išrinktas JAV prezidentu D. Trumpas per pirmą užsienio vizitą dalyvavo regiono viršūnių susitikime Saudo Arabijos sostinėje Rijade, o karalius Salmanas įteikė jam daugybę dovanų – kardų, durklų, odinių šaudmenų dėklų, pistoletų dėklų, auksu ir brangakmeniais siuvinėtų drabužių, arabiškų „Shemagh“ šalių ir kitokių tradicinių arabiškų apdarų, odinių sandalų, kvepalų ir meno kūrinių.

Dovanų sąrašas (kurį pagal Informacijos laisvės aktą „The Daily Beast“ gavo iš šalies Valstybės departamento) suteikia progą susipažinti su auksu ir deimantais inkrustuotomis Saudo Arabijos kultūros privilegijomis.

Bet iš tiesų dovanos ne tokios jau prabangios, teigia „Arabia Foundation“ vykdomasis direktorius Ali Shihabis.

„Senais laikais Persijos įlankos valstybės dovanodavo ekstravagantiškas dovanas, – sako A. Shihabis. – Brangius laikrodžius, juvelyrikos dirbinius ir panašius dalykus.“

Dabar dovanos daugiau simbolizuoja vietos kultūrą, demonstruoja regiono amatus, dirbinius, teigia jis.

Amerikietė artimųjų Rytų kultūros ekspertė, knygos „Saudi, Inc.: The Arabian Kingdom’s Pursuit of Profit and Power” („Saudo Arabija, Inc.: Arabų karalystės pelno ir galios siekis“) autorė Ellen Wald sako, kad dovanos gana tradicinės, atspindinčios kelionės pobūdį ir lydėjusios į Rijadą D. Trumpo palydos dydį.

2008 m. Amerikos delegacijos Saudo Arabijoje nariai gavo panašių dovanų, kaip antai, chalatų ir brangakmeniais puoštų durklų, teigė E. Wald.

Ar jis gali pasilikti dovanas?

Artimiausiu metu D. Trumpas nevilkės gepardo kailiu apkraštuoto chalato ir nesigėrės Saudo Arabijos menininko tapytu savo portretu. JAV federalinis įstatymas draudžia valstybės tarnautojams priimti iš užsienio šalių dovanas, brangesnes nei 390 dolerių.

Senas įstatas kilęs iš 1966 m. įstatymo, draudžiančio didesnės nei „minimali vertė“ dovanas. Juo norėta užkirsti kelią užsienio valstybėms siekti naudos iš Amerikos diplomatų, pamaloninant juos žirgais, prabangiais automobiliais ir galbūt „Rolls-Royce“ automobiliu ar net dviem.

1978 m. įstatymas įtvirtino 100 dolerių dydžio minimalią vertę, dėl infliacijos kas trejus metus atitinkamai padidėsiančią.

Praeityje Amerikos prezidentų ir kitų diplomatų gautos dovanos saugomos Nacionalinių archyvų ir dokumentų valdyboje, eksponuojamos prezidento bibliotekoje arba kartais parduodamos aukcionuose.

Vyriausybės pareigūnai dar turi galimybę įsigyti gautas dovanas už rinkos kainą. Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pasinaudojo šia galimybe 2012 m. – tada ji įsigijo juodųjų perlų vėrinį, padovanotą tuometinės Birmos opozicijos lyderės Aungo Suu Kyi. Vėrinio vertė buvo 970 dolerių.

Dalis D. Trumpo Saudo Arabijoje gautų dovanų:

  • mėlynos ir sidabro spalvos vilnonis chalatas ir violetinis chalatas, abu apkraštuoti baltojo tigro kailiu,
  • oranžinės ir aukso spalvos vilnonis chalatas, apkraštuotas gepardo kailiu,
  • sidabrinis durklas su perlamutro makštimi ir puošmenomis,
  • didelė dėžė su durklu, kardu, amunicijos dėklu ir pistoleto dėklu,
  • didelė drobė, kurioje nutapytos Saudo Arabijos moterys,
  • prezidento D. Trumpo portretas,
  • Kuveito konstitucija.

Ar tai įprasta?

Aukštą postą užsiimančių asmenų vizitų metu visada keičiamasi apgalvotomis, o kartais ir neapgalvotomis dovanomis.

Artimųjų Rytų instituto Persijos įlankos reikalų departamento direktorius Geraldas Feiersteinas sako, kad Persijos įlankos karalystei nėra būdinga teikti dovanas. Jis prisimena, kaip eidamas JAV Valstybės departamento Arabijos pusiasalio reikalų direktoriaus pavaduotojo pareigas, praėjusio amžiaus dešimtą dešimtmetį kelionės į Artimuosius Rytus metus gavo „Rolex“ laikrodį iš Bahreino vyriausybės.

„Tai buvo visiškai neasmeninė dovana, man jos net neįteikė – tuos laikrodžius, skirtus visiems delegacijos narams, atgabeno į (valstybės) sekretoriaus lėktuvą ir mes išskridome“, – pasakojo jis.

Kai jis nuėjo atiduoti brangaus laikrodžio į Valstybės departamento protokolo skyrių, kurio užduotis – išrinkti diplomatines dovanas, jam pasakė, kad „visas kambarys pilnas laikrodžių iš Bahreino“.

Bet dauguma dovanų parenkamos pagal JAV prezidento pomėgius.

Kartą Valstybės departamento pareigūnai uždraudė užsienio valstybėms dovanoti prezidentui Ronaldui Reaganui arklius, kuriuos šis mėgo, o prezidentui Billui Clintonui – dovanoti jo mėgstamą instrumentą – saksofoną, prisimena G. Feiersteinas.

2015 m. JAV prezidentas Barackas Obama gavo dovanų krepšininkų akvarelę iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, 110 000 dolerių vertės paauksuotą prisukamą paukštį iš Kataro emyro šeicho Tamimo bin Hamado Al Thani, paauksuotą sidabrinę žirgo skulptūrą, puoštą deimantais, žaliais granatais, geltonais safyrais, rubinais ir obsidianu, stovinčią ant besisukančio laku padengto pagrindo – iš karaliaus Salmano.

2011 m. kelionėje į Šiaurinę Teritoriją (angl. Northern Territory, NT) B. Obama gavo draudimą nuo krokodilų, o tai reiškė – jei prezidentą pačiuptų mirtinai pavojingas roplys, Michelle Obama gautų 50 000 Australijos dolerių draudimo išmoką.

O dosniomis atsakomosiomis dovanomis JAV negalėtų pasigirti, sako G. Feiersteinas. Daugelis kilnojo antakius iš nustebimo, kai B. Obama padovanojo Britanijos ministrui pirmininkui Gordonui Brownui amerikietiškų filmų skaitmeniniuose vaizdo diskuose rinkinį. Daug kas laikė tai įžeidimu JK lyderiui.

Ar ilgas D. Trumpo dovanų sąrašas ką nors reiškia?

Nors anksčiau D. Trumpas plūdo savo varžovę, Demokratų partijos kandidatę H. Cinton už tai, kad labdaros organizacija „Clinton Foundation“ gavo labdaros iš Saudo Arabijos, veikiausiai gautos dovanos nėra jo santykių su šia šalimi atspindys, sako E. Wald.

„Tai veikiau atspindi regiono kultūrą, nei yra koks diplomatijos ar santykių ženklas“, – aiškina ji. Jos teigimu, kur kas neįprastesnis buvo D. Trumpo pasirinkimas pirmam vizitui šią šalį (iki šiol nė vienas JAV prezidentas per visą istoriją nebuvo pasirinkęs šio regiono).

Pirmasis JAV ambasadorius Saudo Arabijoje Jamesas Rivesas Childsas yra gavęs dovanų kardą aukso dėkle, kilimą, laikrodį ir auksinį durklą. Kartą Rijade jam siūlė sugulovę draugijai palaikyti, kurios jis, žinoma, atsisakė, pasakoja E. Wald.

„Vyriausybė, kažką dovanodama JAV prezidentui, siekia tokiu būdu remti šalies pramonę. Dabar dovanos yra tik simbolinis gestas“, – sako A. Shihabi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()